Akuuttitilanteiden toimintamalli ja tilannekeskus Kainuussa

Ikääntynyt asiakas saa avun oikea-aikaisesti tarkoituksenmukaisimman sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen tuottamana, silloin kun hoidontarve ei vielä vastaa hätätilannetta

Toimintamallin nimi
Akuuttitilanteiden toimintamalli ja tilannekeskus Kainuussa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Ikääntynyt asiakas saa avun oikea-aikaisesti tarkoituksenmukaisimman sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen tuottamana, silloin kun hoidontarve ei vielä vastaa hätätilannetta

Toteutuspaikka
Kainuu
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kainuu
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Marjo Kallio

Luotu

18.08.2022

Viimeksi muokattu

11.12.2023
Ratkaisun perusidea

Toimintamallin avulla kotona asuva ikääntynyt saa oikea-aikaisen avun kotiinsa, tarkoituksenmukaisimman ammattilaisen tuottamana. Toimintamalli koskettaa kaikkia hyvinvointialueen asukkaita, koska hätäkeskus välittää kaikki ensihoidon D-tehtävät akuuttipalveluiden tilannekeskukselle.

Toimintamalli mahdollistaa myös ammattilaisten konsultaatiotuen hyödyntäen yhteistä kieltä, jonka NEWS- ja ABCDE-mallit tuovat.

Toimintaympäristö

Ensihoitopalveluiden tarpeeseen vaikuttavat ikääntyvän väestön määrän kasvu sekä palvelurakenteiden muutokset sosiaali- ja terveydenhuollossa. Suunnitelmallista yhteistyötä ensihoidon ja kotiin vietävien palveluiden välillä on tarpeen kehittää luoden uusia toimintamalleja kiireettömiä tilanteita ajatellen. Jotta resurssien käyttö olisi mahdollisimman tehokasta ja asiakkaan kotona asumista tukevaa, tulisi tiedonkulun olla tiivistä ja kaikki toimijat tavoittavaa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Palvelut tukenasi -hanke on osa TulKoti-hankeperhettä, jolloin hankesuunnitelmassa on määritelty kohderyhmäksi kaikki 65 -vuotta täyttäneet kotonaan asuvat kainuulaiset.

Työryhmä on palvelumuotoilun työkaluin rakentanut asiakasymmärrystä luoden asiakasprofiilit sekä asiakaspolun, joiden pohjalta toimintamallin prosessikuvaus rakennettiin.

Asiakasymmärrystä kerättiin vuoden 2022 aikana Kainuun kotona asumista tukevista palveluista questback-kyselyn avulla sekä asiasta käytiin vuoropuhelua ikääntyneiden kanssa kuntakierroksilla, jotka toteutettiin jokaisessa Kainuun Soten kunnassa loppuvuodesta 2022. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Työryhmä muodostettiin niin asiakastyön ammattilaisista kuin heidän esihenkilöistään, jotta saatiin yhdistettyä asiakas- ja kenttätieto organisaation antamiin raameihin. Samalla mahdollistettiin työyksiköiden sitoutuminen toimintamallin jalkauttamiseen.

Akuuttitilanteiden toimintamalli sisältää myös ammattilaisten konsultaatio mahdollisuuden kiireettömissä tilanteissa. Akuuttitilanteiden ja tilannekeskuksen toimintamallia jalkautettiin syksyn 2023 aikana pidettävissä lähikoulutuksissa, jotka suunnattiin erityisesti kotihoidon työntekijöille. Toimintamallin vakiinnuttamisesta laadittiin suunnitelma organisaatiolle.

Toimintamallista ja Akuuttipalveluiden tilannekeskuksen toiminnan aloituksesta on tiedotettu organisaation henkilökunnalle sisäistä viestintäkanavaa käyttäen sekä syksyn 2023 aikana järjestetyillä, tiettyihin yksiköihin suunnatuilla tiedotustilaisuuksilla. Kansalaisille on laadittu oma tiedote Akuuttipalveluiden tilannekeskuksen toiminnan aloittamisesta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tilannekeskuksen toiminnan vaikutuksia seurattiin kahden kuukauden ajan. Tuolta ajan jaksolta voidaan todeta, että toiminnalla on merkittäviä vaikutuksia, noin puolet ensihoidon D-tehtävistä välittyvät ensihoidolle ja puolet tehtävistä hoituvat muilla tavoin, kuten ohjauksella ja neuvolla (43%) tai muulla yksiköllä (4%). 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin luominen vaati henkilöstön panosta, resursseja, aikaa ja sitoutumista. Toimintamalli on kehitetty Kainuun hyvinvointialueen tarpeisiin. 

Toimintamallin mukainen palvelutoiminta vaatii ammattitaitoa, erityisosaamista ja vankkaa kokemusta puhelimitse tapahtuvasta hoidontarpeen arvioinnista ja eri sote-palvelukokonaisuuksista. Lisäksi tilannekeskustyöskentely vaatii moniammatillista työotetta.

Kansikuva
Tilannekeskus Kainuun HVA

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä