Yhdenvertainen peruselintoimintojen arviointi kotihoidossa ja kotisairaalassa

Akuuttitilanteiden toimintamallin jalkauttamiseksi kotihoidon ja -sairaalan henkilöstön osaamista vahvistettiin kouluttamalla peruselintoimintojen häiriöiden tunnistamista, systemaattisesta arvioinnista ja yhteisen raportointimenetelmän käytöstä. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Yhdenvertainen peruselintoimintojen arviointi kotihoidossa ja kotisairaalassa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Akuuttitilanteiden toimintamallin jalkauttamiseksi kotihoidon ja -sairaalan henkilöstön osaamista vahvistettiin kouluttamalla peruselintoimintojen häiriöiden tunnistamista, systemaattisesta arvioinnista ja yhteisen raportointimenetelmän käytöstä. 

Toteutuspaikka
Kainuu
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kainuun hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

10.08.2023

Viimeksi muokattu

04.12.2023
Toimintaympäristö **

Kainuun hyvinvointialueeseen kuuluu kahdeksan kuntaa, joista yhden sosiaali- ja terveyspalvelut tuottaa yksityinen palveluntuottaja. Hyvinvointialueella julkisissa ikäihmisten palveluissa työskentelee kotihoidossa 385 työntekijää, akuuttikotisairaalassa ja tilannekeskuksessa 32 työntekijää, joista kotisairaalan työntekijöitä 15. 

Suomessa ennustetaan vuonna 2040 neljäsosan väestöstä olevan yli 65-vuotiaita. Kainuu on maan nopeimmin ikääntyvä alue ja yli 65-vuotiaiden osuus on kolmanneksi suurin. Väestörakenteen muutos aiheuttaa painetta ikäihmisten palveluiden kasvuun. Kainuussa 75 vuotta täyttäneistä noin 92 % asuu kotona ja heistä noin 20 % saa säännöllisesti ikäihmisten palveluita. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön riittävyys ja saatavuus on heikentynyt. Ensihoidon tehtävien määrä on viime vuodet ollut kasvussa, suurinta kasvun on ollut kiireettömien tehtävien osalta. Päivystyksien uutisoidaan olevan toistuvasti ruuhkautuneita. Hoidon onnistumisen kannalta on olennaista, että ikääntynyt asiakas saa hoitoa osaavalta ja tarkoituksenmukaisimmalta ammattilaiselta, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa.

Koulutuksella vahvistetaan kotiin vietävien palveluiden hoitohenkilökunnan osaamista. Koulutuksen tavoitteena on, että hoitohenkilöstö osaa arvioida asiakkaan hoidon tarpeen systemaattisesti ja tasalaatuisesti. Akuuttipalveluiden tilannekeskus on uusi konsultaatioväylä kiireettömiin tilanteisiin Kainuussa. Näin resurssit saadaan kohdennettua oikein ja asiakas saa oikean avun, oikeaan aikaan, tarkoituksenmukaisimman ammattilaisen taholta. Ammattilaisen konsultaatiopolku on luotu Akuuttitilanteiden toimintamalli ja tilannekeskus Kainuussa -toimintamallissa ja sitä on edelleen kehitetty tämän toimintamallin aikana. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Koulutuksen kohderyhmänä on kotihoidon ja kotisairaalan työntekijät, heitä on Kainuun hyvinvointialueella on noin 400. Ikäihmisten kotihoito on harkinnanvaraista, asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin perustuvaa kotona tapahtuvaa henkilökohtaista hoivaa ja huolenpitoa sekä terveyden- ja sairaanhoitoa. Kotisairaala tarjoaa akuuttia, sairaalatasoista hoitoa maakunnallisesti kotona tai kotia vastaavassa ympäristössä.

Koulutuksen sisältö on esitelty ikäihmisten kotihoidon ja akuutti kotisairaalan esihenkilöille ennen koulutusten aloittamista ja huomioitu heidän tarpeensa koulutuksen suunnittelussa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Akuuttitilanteiden toimintamallin jalkauttaminen ja koulutusten järjestäminen vaati yhden henkilön kokoaikaisen resurssin. 

Henkilöstön vaihtuvuus huomioiden ja osaamisen ylläpitämiseksi toimintaa tulee jatkaa. Toiminnan vakiinnuttamisesta laadittiin suunnitelma.

Kansikuva
Työkalut

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä