Yhdistykset sote-keskuksen kumppanina
Sote-ammattilaisille, asiakkaille, yhdistys- ja järjestötoimijoille sekä muille yhteisöille on suunniteltu kohtaamispaikka sairaalan ja sote-keskuksen yhteyteen. Kohtaamispaikan toimintaa suunnitellaan yhdistysten, sote-ammattilaisten ja oppilaitoisten yhteistyönä.
Kolmas sektori on merkittävä voimavara ja yhteistyökumppani sosiaali- ja terveydenhuollolle. Sote-järjestöillä ja yhdistyksillä on tärkeä rooli täydentämässä sote-palveluita. Myös muiden järjestöjen ja yhdistysten sekä yhteisöjen (kuten seurakunnat) merkitys on keskeinen hyvinvoinnin lisäämisessä erityisesti ennaltaehkäisevän työn näkökulmasta. Tarvitaan toimivaa yhteistyörakenteita ja esteetöntä vuoropuhelua sote-ammattilaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, jotta kolmannen sektorin potentiaali saadaan hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla kansalaisten hyvinvoinnin tukemiseksi. Myös oppilaitoksilla on tässä yhteistyössä tärkeä rooli paitsi yhteistyökumppanina, myös tulevien sote- ja hyvinvoinnin ammattilaisten juurruttamisessa monitahoisen yhteistyön kulttuuriin.
Itä-Savon alueella on ollut vuosien ajan aktiivinen sote-yhdistystoimijoiden verkosto ja sairaanhoitopiiri on tehnyt systemaattisesti yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa. Alueelle on kuitenkin kaivattu konkreettista kohtaamispaikkaa ja uudenlaisia toimintamuotoja, joiden myötä sote-ammattilaiset ja yhdistystoimijat saataisi vielä nykyistä lähemmäs toisiaan ja asiakkaita. Taustalla on myös havaittu tarve asiakas- ja palveluohjauksen kehittämisestä siten, että sairaanhoitopiirin asiakkaat saisivat tietoa yhdistysten toiminnasta oikea-aikaisesti.
Kohderyhmänä ovat Itä-Savon alueella toimivat yhdistykset/järjestöt, sote-ammattilaiset, hyvinvointi- ja sote-alojen oppilaitokset sekä Savonlinnan sote-palveluiden asiakkaat ja muut alueen asukkaat. Asiakasymmärrystä on lisätty ja asiakkaita osallistettu pitämällä työpajoja yhteistyön kehittämistarpeiden tunnistamiseksi ja toimintamallin suunnittelemiseksi. Lisäksi on toteutettu kyselyitä alueen sote-yhdistyksille ja sote-henkilöstölle. Toimintamallin kehittämiseksi on koottu verkostoyhteistyöryhmä, jossa on jäseniä sote-yhdistyksistä, oppilaitoksista, seurakunnasta sekä alueen sote-ammattilaisista. Työryhmä on kokoontunut säännöllisesti suunnittelemaan ja arvioimaan toimintaa.