Yhteisasiakasohjaus Siun sotessa
Siun sotessa käynnistettiin vuonna 2018 paljon sote-palveluita tarvitseviin asiakkaisiin keskittynyt yhteisasiakastoiminta. Yhteisasiakastoiminta on Siun soten paranneltu versio case managementista, luonteeltaan toiminta on intensiivistä palveluohjausta.
Siun sote - Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä on vuodesta 2017 saakka järjestänyt julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut 13 kunnan alueella, sekä niiden lisäksi ympäristöterveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut. Tämän integroituneen palvelurakenteen vuoksi on ollut mahdollisuus tarkastella asiakkaiden sote-palveluita kokonaisuutena, yhteensovittaa ja koordinoida niitä.
Yhteisasiakkaiden vahva kokemus on usein, että he eivät tule kuulluksi tämänhetkisessä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmässä. Seurauksena tästä vuoropuhelun puutteesta ja asiantuntijakeskeisestä palvelusta on lukuisia päällekkäisiä asiointeja eri palveluissa, asiakkaan etsiessä paikkaa, jossa ongelma tulisi ratkaistuksi. Valitettavasti useissa eri palveluissa asiointi luo asiakkaalle uusia ongelmia tai tehtäviä ratkaistavaksi, mikä johtaa usein yhä lisääntyvään palvelun käyttöön. Asiakkaalle on saatettu järjestää palveluja muistamatta kuunnella itse asiakasta, kokeeko hän tarvetta kyseiselle palvelulle. Näennäisesti organisaatio tuottaa palveluita normien mukaisesti, laadukkaastikin, mutta pirstaloituneesti ja osin asiakasta osina tarkastellen. Tällainen toiminta kertoo myös siitä, että yhteisasiakkaaksi päätyville ei ole tarjolla oikeanlaisia palveluja. Sen seurauksena kulloistakin asiakkaan oiretta tai ongelman osaa tarkasteleville asiantuntijoille syntyy tarve tarjota asiakkaalle jotakin tai lähettää asiakas toiselle asiantuntijalle, jottei tämä jäisi tyhjän päälle. Usein yhteisasiakkailla kuitenkin on useampia hoitavia tahoja, mutta tämänhetkiset tietojärjestelmät ja lainsäädäntö eivät tue sitä, että ne kaikki tulisivat ammattilaiselle näkyväksi kokonaisuutena siten, että syntyisi käsitys millaisia erilaisia palveluita asiakkaalla jo on ja voitaisiinko yhteistyötä tekemällä auttaa paremmin ja tehokkaammin.
Yhteisasiakastoiminnasta saatavan tiedon avulla pyritään luomaan yhdessä uusia toimintamalleja ja etsimään uusia tietotarpeita yhteisasiakkaiden paremman hoidon ja palvelun haltuunottamiseksi, luomaan ennaltaehkäisevien toimien keinovalikoiman, jolla ehkäistäisiin palvelujen suurkäyttäjäksi joutumista. Tällä pyritään kustannusvaikuttavuuteen ja toiminnan taloudellisuuteen; näkemään yli toimialuerajojen, kuinka toimintaa tulisi kehittää ja miten uudella tavalla asia tulisi ratkaista toimialuerajat unohtaen.
Yhteisasiakastoimintaa tarkastellaan Quadruple Aim -mallia mukaellen neljästä eri näkökulmasta: asiakkaan näkökulmasta, asiakkaan terveyden, hyvinvoinnin ja elämänlaadun näkökulmasta, työntekijöiden näkökulmasta sekä Siun soten näkökulmasta.
KOHDERYHMÄ
Kohderyhmänä on asiakkaat, jotka käyttävät ja/tai tarvitsevat laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Siun sotessa palvelu on alkuvaiheessa on rajattu täysi-ikäisille asiakkaille, ja vammaispalvelujen asiakkaat on toistaiseksi rajattu sen ulkopuolelle.
Asiakkaan yhteisasiakkuuden tarpeen voi tunnistaa kuka tahansa sote-ammattilainen. Tunnistus asiakkaasta voi tulla eri toimialueilta, järjestö- tai yksityiseltä sektorilta. Oleellista on, että yhteisasiakkaaksi tunnistamisen jälkeen palveluun ohjaamiseksi tarvitaan asiakkaan suostumus, jotta asiakkaaseen voidaan olla yhteydessä tämän asiakasryhmän palveluun keskittyneiden asiakaskoordinaattorien toimesta. Henkilökunnan toiveesta Siun sotelle laadittiin tunnusmerkit ja herätteet yhteisasiakkaalle. Täytyy huomioida, että organisaatiossa työskentelee monialaisesti sote-henkilökuntaa ja tunnistamisen herätteetkin tulee olla eri toimialueille
ja eri ammattilaisille sopivia.
ASIAKASYMMÄRRYS
Yhteisasiakastoiminta vaatii uudenlaisen ajatusmallin ymmärtämistä, asioiden tekemistä asiakaslähtöisesti ja asiakasta kuunnellen, asiakkaan suostumuksella yhdessä muiden asiakasta hoitavien ammattilaisten kanssa. Ammattilaisilta tämä vaatii turhan ja vanhanaikaisenkin professionaalisuuden riisumista ja kykyä tarkastella asiaa asiakkaan näkökulmasta, aidosti asiakkaan tarvetta kokonaisuutena hahmottaen. Me ammattilaiset tarvitsemme enemmän valmiuksia, taitoja ja aikaa kuunnella asiakasta, sekä aikaa keskustelun käymiseen asiakkaan kanssa.
Asiakkaan tulee kokea tulleensa kuulluksi ja kuunnelluksi kokonaisuutena. Keskustelua ei rajata vain yksittäisen vaivan tai huolen ympärille, vaan keskustellaan asiakkaan kokonaisuudesta ja niistä asioista, jotka asiakas kokee tärkeäksi. Keskustelu etenee asiakaslähtöisesti, ja palveluiden kokonaisuutta tarkastellaan asiakkaan näkökulmasta. Yhteistyössä asiakkaan kanssa hänelle laaditaan yksilöllisten tarpeiden mukainen suunnitelma ja tarvittava palvelukokonaisuus sekä tarvittaessa hänelle nimetään vastuutyöntekijä(t).
Asiakkailta, omaisilta, työntekijöiltä ja sidosryhmiltä on koko ajan haluttu kuulla palautetta, jonka mukaan toimintaa on voitu kehittää.