Etelä-Pohjanmaalla perusterveydenhuollon vastaanottopalveluiden toimintamalli yhteisasiakkuuksille.

Yhteneväiset toimintakäytännöt yhteisasiakkuuksien tunnistamiseen ja heidän sujuvaan palvelupolkuunsa. Asiakkaan asiat otetaan haltuun ensimmäisellä yhteydenotolla.

Toimintaympäristö

Lähiterveyspalveluissa erityisesti hoidon tarpeen arvioinnin yhteydessä monia palveluita tarvitsevan asiakkaan tai asiakkaan monimuotoisen tilanteen tunnistaminen sekä asian selvittelystä sujuvan kopin ottaminen sovitusti. Monialainen ja monitoimijainen yhteistyö on tärkeässä roolissa, kun asiakkaalla on monia palvelutarpeita. Tarpeet tulee tunnistaa ja löytää oikea apu asiakkaalle oikeaan aikaan.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Haasteita:

Asiakkaalla on useita palvelutarpeita - miten tunnistaa ne ja ottaa koppi?

Miten asiakas saa oikean tuen / palvelun oikeaan aikaan (saatavuus)?

Miten ammattilaisten työstä tulisi sujuvampaa ja ennakoitavampaa?

Katso liite, jossa kerrotaan toimintamallista: mitä, miten ja miksi

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Jokaiselta perusterveydenhuollon vastaanotolta nimettiin ammattialainen mukaan työryhmään.

Työryhmä kokoontui 5 kertaa. Tysötettävät teemat mm. yhteisasiakkuuden tunnistaminen, hyvien esimerkkien ja toimivien käytänteiden jakaminen, yhetisen toimintamallin kirkastaminen  ja jatkokehittäminen, keskeisten yhteistyökumppaneiden kokoaminen, yhteiset seurannan mittarit / arviointi.

Toimintamallin juurruttaminen: työryhmässä mukana olleen ammattilaisen kanssa yhdessä työpajat jokaisessa sote-keskuksessa lähiterveyspalveluiden vastaanottopalveluissa.  Työpajat toteutettiin syksyllä 2023, yhteinen aloitustyöpaja Teamsin kautta ja jokaisessa toimispisteessä työpajat, joissa yhteinen toimintamalli on kirkastaminen kullakin toimipaikalla: Mitä tämä meillä tarkoittaa? Miten toimimme eri tilanteissa? Missä meillä on vielä hiottavaa ja mikä jo toimii?  Työpajojen pohjalta sovittiin jokaisessa toimipaikassa yhteinen toteutus- ja jatkosuunnitelma. Lähiterveyspalveluiden johtoryhmä seuraa toimintamallin toteutumista ja jatkokehittämistä hyvinvointialueella.

Tavoiteltu muutos

Yhteisasiakas tunnistetaan ensimmäisellä yhetydenotolla

Asiakkaasta otetaan koppi ja hänen kanssaan yhdessä lähdetään selvittämään kokonaistilannetta yleensä toisella, ammattilaisen tekemällä yhteydenotolla tai vastaanotolla

Ammattilainen konsultoi tai kutsuu koolle tarvittavia muita ammattilaisia tai toimijoita

Asiakkaan jatkoista ja tilanteen seurannasta sovitaan, asiakkaalle on selkeää, miten edetään ja kirjaukset tehdään selkeästi jatkosuunnitelmasta. Tarvittaessa asiakkaalle nimetään yhteyshenkilö tai -tiimi.  

Muutoksen mittaaminen

Asiakaskokemus

Asiakasmäärät

Ammattilasiten kokemus työn hallinnasta

Jokaisessa toimipaikassa sovitut tehtävät, kokeilut tai muutokset: niiden etenemisen seuranta omassa toimipaikassa ja johdon taholta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Monia palveluita tarvitsevat asiakkaat, asiakkaat, joiden tilanne on monimuotoinen ja palveluiden tarve tai kokonaisuus vaatii selvittelyä tai yhteistyötä eri amattilaisten tai toimijoiden kanssa.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Alueemme yhden silloisen terveyskeskuksen vastaanottopalveluiden kokeilusta lähtenyt idea, josta yhteiskehittämisen keinoin luotiin alueelle yhtenäinen malli.