Yhteisökeskus 2024 - Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Yhteisökeskus on julkisten sosiaalipalvelujen, 3.sektorin, kunnan ja alueen asukkaiden yhteistoimijuutta ja yhteiskehittämistä tukeva, kehittävä ja toteuttava matalan kynnyksen toimintapaikka, jolla pyritään ratkomaan alueellisia sosiaalisia ongelmia
Yhteisösosiaalityö mahdollistaa viranomaistyön tuomisen epävirallisiin kohtaamisiin sekä kumppanuuksien, yhteistoimijuuden ja yhteisvastuun kautta löytää ne ihmiset, joita virastot muodollisuudessaan eivät löydä (Sosiaalibarometri 2021) sekä vahvistaa sosiaalityön paikallisyhteisöjen osallisuuden, keskinäisen tuen ja kumppanuuden ideoita, jotka yksilökeskeisen sosiaalityön orientaatio on kadottanut. Yhteisökeskus tarjoaa tähän konkreettisen ja aikaan saavan toimintamallin.
Yhteisökeskus ei typisty ainoastaan kohtaamispaikaksi, joissa kävijät ovat yhteiskunnallisten toimenpiteiden kohteina ja sosiaalityön ammattilaiset niiden suorittajina, vaan sosiaalityö pyrkii toteuttamaan sen ammatillisuuden tuomia velvollisuuksia sekä käyttämään lakiin perustava valtaa hakemalla sosiaalisiin ongelmiin laajempia rakenteellisia ratkaisuja yhdessä asiakkaiden, alueen asukkaiden ja 3.sektorin kanssa.
Yhteisökeskus tarjoaa kävijöille neuvontaa, ohjausta ja toimintaa sekä kehittää julkisten sosiaalipalvelujen, kunnan, yhdistystoimijoiden ja alueen asukkaiden yhteistoimijuutta ja yhteiskehittämistä. Työ on laaja-alaista, monitoimijaista, rakenteita muuttavaa ja uusia toimintoja kokeilevaa.
Asiakkaiden ympäröivästä todellisuudestaan käsin työskentely tarjoaa tiedon alueen ja sen ihmisten ajankohtaisista sosiaalisista ongelmista ja epäkohdista, ilmiöistä sekä käytettävistä olevista resursseista ja palveluista. Tämä luo perusteet yhteisösosiaalityön toteuttamiselle ja yhteisökeskus - toimintamallille.
Tehokkuutta, keskittämistä ja yksilöä korostava sosiaalipolitiikka ei ole pystynyt ratkaisemaan ongelmia hyvinvointivaltion ja sen kansalaisten hyväksi, vaan negatiiviset seuraukset ovat kohdistuneet erityisesti heikossa asemassa oleviin ihmisiin. Polarisaatiokehityksen kielteiset ilmiöt, asuinalueiden eriytyminen ja niistä kumpuavat sosiaaliset ongelmatovat puhututtaneet mediassa ja poliitikkojen avauksissa. Alueellinen eriarvoistuminen on näkynyt pahimmillaan väkivaltatapauksina kaupunkien lähiöissä ja eri ryhmien välisinä yhteydenottoina.