Yhteisöllinen opiskeluhuolto - Etelä-Pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaalla on kartoitettu yhteisöllisen opiskeluhuollon kokonaisuus. Pyritään luomaan maakunnan yhteinen näkemys yhteisöllisestä opiskeluhuollosta.
Etelä-Pohjanmaalla on 18 kuntaa ja kahdeksan perhekeskusaluetta. Kussakin kunnassa ja perhekeskuksessa on erilaisia tapoja toteuttaa yhteisöllisestä opiskeluhuoltoa. Hyvinvointialuetasoisesti yhtä yhtenäistä linjaa tai yhtenäisiä resursseja ei ole yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttamiseen. Paljon on hyviä tapoja tehdä yhteisöllistä opiskeluhuoltoa ja resurssitkin voivat olla erilaisia sen toteuttamiseen.
Psykologien ja kuraattorien siirryttyä hyvinvointialueen palvelukseen, opiskeluhuollon johtamiseen tulee laajuutta sosiaali- ja terveyspalveluista. Lisäksi yhteistyön tekemisen merkitys kuntien kanssa on yhä merkittävää ja tärkeää. Näin ollen on mahdollista luoda yhtenäistä yhteisöllisen opiskeluhuollon mallia koko hyvinvointialueelle.
Kouluterveyskyselyssä Etelä-Pohjanmaan nuoret voivat yhä huonommin, niin fyysisesti kuin psyykkisesti vaikka samaa aikaan kokevatkin vointinsa hyväksi (Kouluterveyskysely 2021). Etelä-Pohjanmaalla lasten ja nuorten hyvinvointi on nostettu tärkeäksi kehittämisen kohteeksi eri foorumeilla, mm. maakunnallisessa lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa vuosille 2022-2025.
Oppilaitosyhteisöä tukeva ennaltaehkäisevä yhteisöllinen opiskeluhuolto on opiskeluhuollon ensisijainen toteuttamismuoto, jolla on vaikutusta yksittäisenkin oppilaan hyvinvointiin. Valitettavasti yhteisölliseen opiskeluhuoltoon eniten pystyvät panostamaan kuraattorit ja terveydenhoitajat (THL. Kohti yhteistä työtä hyvinvointialueilla Opiskeluhuoltopalvelujen seuranta OPA 2022). Samoja tuloksia tuli Etelä-Pohjanmaalla Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen ja Vipu Voimaa! -hankkeen toteuttamassa kyselyssä syksyllä 2023. Tuossa kyselyssä myös rehtorien osuus oli merkittävä yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttamisessa.
Yhteisöllisen opiskeluhuollon kehittämisellä pyrittiin lisäämään sitä koulutyöhön ja jakamaan hyviä jo olemassa olevia mallia.
Kehittäjäjoukkona olivat opiskeluhuollon ammattialaiset ja eteläpohjalaiset nuoret. Nuoria osallistuttiin sekä Etelä-Pohjanmaan nuorisovaltuuston kautta että nuorisofoorumissa.
Yhteisöllisen opiskeluhuollon lisääminen ja hyvien toimintatapojen juurruttaminen koulun arkeen kaikkia tyydyttävällä tavalla.
Toteutetaan kyselykartoitus yhteisöllisestä opiskeluhuollosta yhdessä Vipu Voimaa!-hankkeen kanssa. Käydään tuloksia läpi koulun ja hyvinvointialueen toimijoille pidetyssä yhteisessä yhteisöllisen opiskeluhuollon iltapäivässä.
Yhteisöllisen opiskeluhuollon osa-alueet arvotetaan sekä ammattilaisten ja nuorten toimesta. Tarkoituksena on nostaa esiin ne kohdat yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttamisesta joita tulisi heti tehostaa. Kolmen kärki oli Kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisy, Vuorovaikutustaitojen ja mielenterveyden edistäminen sekä Koulutyön ja opintojen järjestäminen hyvinvointia tukevasti. Näihin nuoret saivat tuottaa Etelä-Pohjanmaan Nuorisofoorumissa konkreettisia ehdotuksia miten näihin asioihin tulisi puuttua koulussa.
Opiskeluhuollon ammattilaiset sekä muut lasten ja nuorten kanssa toimivat tahot. Koulujen lapset ja nuoret.