Yhteisöllisyys, osallisuus ja toimijuus opioidikorvaushoidossa
Alkuperäinen malli julkaistu / tekijä/ lähdeviittaus: Salomäki Pirjetta. 2019. Innokylä.
Yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja toimijuutta edistävät toimintatavat, jotka tukevat yhteiskuntaan integroitumista.
Yhteisöllisyyden merkitys. Yhteisen ymmärryksen löytäminen, mitä yhteisöllisyys meille tarkoittaa ja miten siihen pääsemme.
Rakenteiden ja käytänteiden luominen.
Yhteisöllisyyden omistajuus ja arviointi. Yhteisö on yksilöidensä summa. Toimiva yhteisö kokee yhteisöllisyyden omakseen, kykenee kyseenalaistamaan ja arvioimaan omaa toimintaansa jatkuvasti. Yhteisöhoidossa yhteisö tietoisesti hyödyntää yhteisöä jäsentensä kuntoutumisessa ja toipumisessa.
Yhteisöllisyyden, osallisuuden ja toimijuuden rakentaminen edellyttää laajennetun yhteisön jäsenten yhteisen tavoitteen ymmärrystä, toimintatapojen ja menetelmien avointa kyseenalaistamista sekä yhdessä niiden uudelleen konkretisointia. Tämä kulttuurinen muutos on yhteinen matka niin asiakkaille, ammattilaisille kuin organisaatiolle.
Yhteisön rakenteet, yhteiset valmennukset ja koulutus jne. ovat keinoja kohti yhteistuotannollisuutta eli tasavertaista osallisuutta ja toimijuutta.
Yhteisöllisyys lisää asiakkaiden yhteiskuntaan integroitumista, osallisuuden kokemusta, päihteettömyyttä, toimintakykyä ja arjen hallintaa. Se uudistaa ammatillisuutta, ammatti-identiteettiä ja koko organisaatiota.
Kts. otsikko VINKIT TOIMINTAMALLIN SOVELTAJILLE
Kehittäjät: Hankekehittäjät, sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ja opiskelijat, yhteistyökumppanit, hankkeen työntekijät Pirjetta Salomäki ja Ville Peltonen
Vastuuhenkilön yhteystiedot: Pirjetta Salomäki, pirjetta.salomaki@hoiva.fi, Puh. 0503106466
Kulttuurin ja toimintatapojen muutos.
Opioidikorvaushoidossa olevien ihmisten voimaantuminen, oman elämän haltuunotto, päihteettömyyden valinta.
Organisaation ja ammattilaisten voimaantuminen ja uudet toimintatavat, uudistuva ammatillisuus.
Arviointikysymykset, -kriteerit ja indikaattorit
Osallisuuden kokemuksen arviointi (mm. pajat, koulutukset, työpajat, kehittäminen)
- Olen kokenut olevani osallisena (hymynaamoin likert-asteikko)
- Osallistujien tarpeet on huomioitu (hymynaamoin likert-asteikko)
Avoin kokemuksellinen palaute, laadullinen tiedonkeruu
- Palautetta (avoin kysymys)
- Suullinen arviointi osa yhteisöllisyyden rakenetta mm. yhteisökokoukset, kehittämiskokoukset
- Kaapelivalmennuksen oma palautelomake
Toimijuus ja osallisuus ovat lisääntyneet
- Toiminta, osallistuja määrät, ikä - ja sukupuolijakauma
- Suullinen arviointi osana yksilöllistä hoito- ja kuntoutussuunnitelmaa
- Tulostähti / Tulostähti (Outcome-star) asiakkaan itse arvioima kuntoutumisen mittari on pilotoitu, Pilotoinnissa mukana olleet asiakkaat ja työntekijät kokemuksista ollaan tietoisia ja voidaan arvioida sen käyttöönoton laajentamista koko opioidikorvaushoitoon
- Rakenteet ja käytänteet sisältäen jatkuvan arvioinnin on luotu ja ne ovat toimivat (asiakaskaskysely, henkilöstökysely)
Yhteisöllisyys – tasavertainen toimijuus – lisää asiakkaiden yhteiskuntaan integroitumista, osallisuuden kokemusta, päihteettömyyttä, toimintakykyä ja arjen hallintaa. Se uudistaa ammatillisuutta, ammatti-identiteettiä ja koko organisaatiota.
Yhteisöllisyys toteutetaan osana asiakkaan tarpeisiin vastaavaa psykososiaalista kuntoutusta. Yhteisö ja yhteisön jäsenyys muodostavat perustan osallisuudelle ja toimijuudelle sekä niiden vahvistumiselle opioidikorvaushoidossa. Yhteisöllisyys, osallisuus ja toimijuus edistävät päihteettömyyttä, toimintakykyä ja arjen hallintaa.
Kokemuksemme mukaan yhteisöllisyys kehittyessään lähentyy yhteisöhoitoa. Yhteisö alkaa ottaa vastuuta jokaisen kuntoutumisesta ja haastaa työntekijöitä luopumaan turhasta vallankäytöstä. Helsingin Diakonissalaitos toteuttaa yhteisöllisyyttä yhteisöhoitona.
Asiakkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen mahdollisuuksien lisääntyminen omassa opioidikorvaushoidoissa, jolloin vastuullisuus omasta ja muiden terveydestä ja hyvinvoinnista sekä yhteisestä ympäristöstä lisääntyvät.
Asiakkaat, ammattilaiset, opiskelijat, yhteistyökumppanien edustajat muodostavat laajan yhteisön, jossa jokaisella yhteisön jäsenellä on oma roolinsa ja itse määrittelemänsä osallistumisen tavat. Jokainen voi osallistua yhteisöön omana itsenään ja määritellä itse oman osallistumisensa tavat. Yhteisöhoito sisältää yhdessä sovitut rakenteet esim. päätösfoorumina yhteisökokoukset 1-2 kertaa kuukaudessa, arjen käytännöt ja säännöt, vastuualueet, asiakasedustajatoiminnan- ja kokoukset 1-2 kertaa kuukaudessa, ryhmätoiminnat, virkistys- ja kehittämispäivät 1-2 kertaa vuodessa sekä Kaapeli (Cable) -yhteisövalmennuksen.