Toimintaa ja tukea yksin asuville muistisairaille sekä heidän läheisilleen. Tavoitteena on vähentää sairastuneiden yksinäisyyttä ja vahvistaa sosiaalisia suhteita yksilöohjauksen, Tuttavapiiri -ryhmätoiminnan ja läheisten koulutusten avulla. 

Toimintaympäristö **

Muistisairaiden sosiaali- ja terveyspalvelut, niiden saatavuus ja oikea-aikaisuus. Yksin asuvien muistisairaiden erityispiirteiden huomioiminen hoitopolussa ja siihen liittyvissä päätöksissä.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Haluamme ennaltaehkäistä yksin asuvien muistisairaiden syrjäytymistä ja tarjota heille heti sairauden alussa tukea ja toimintaa, jotta he eivät jäisi yksin sairauden kanssa.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Yksin asuvat muistisairaat ovat haavoittuva kohderyhmä, koska sairauden myötä heidän sosiaalinen verkostonsa voi kaventua entisestään ja he jäävät yksin sairauteen liittyvien huolien kanssa. Joko he itse eivät uskalla kertoa sairaudestaan lähipiirille tai sitten lähipiiri ei ymmärrä sairautta ja suhde alkaa rakoilla. Yhteiskunnallisesta näkökulmasta on tärkeää tuoda ilmi yksin asuvien muistisairaiden haastavia tilanteita. Haluamme lisätä yhteiskunnassamme tietoutta ja ymmärrystä, kuinka tärkeää on vahvistaa yksinäisten muistisairaiden sosiaalista verkostoa. Yhteiskunnassamme vallitsee edelleen ennakkoluuloja ja häpeää muistisairauden ympärillä.

Tavoiteltu muutos
  1. Yksin asuvien muistisairaiden yksinäisyyden kokemus  lievittyy
  2. Yksin asuvien muistisairaiden osallisuuden kokemus voimistuu
  3. Yksin asuvat muistisairaat saavat uusia tuttuja ja suhde entisiin tuttuihin säilyy
  4. Muistisairaiden läheisten asenteet muuttuvat myönteisemmäksi sairastunutta kohtaan
Muutoksen mittaaminen

Yksinäisyyden kokemus

Osallisuusindikaattori

Ryhmätoimintaan osallistuneiden kokemukset

Läheisten asenteet sairastunutta kohtaan

De Jong Gierveld 6 -kohdan yksinäisyyden tunteita arvioiva mittari

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Yksilöohjauksen ja ryhmätoiminnan avulla.