Ylisukupolvinen kulttuurikohtaaminen
Toimintamalli sisältää erilaisia ratkaisuja tuoda eri ikäisiä ihmisiä kohtaamaan toisensa taiteen ja kulttuurin äärellä. Lisäksi se tarjoaa monialaista yhteistyötä ja palveluohjausta tukevia vaihtoehtoja esimerkiksi sote- ja kulttuurialoille.
Hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtiminen on kuntien lakisääteinen tehtävä (Kuntalaki (410/2015). Myös terveydenhuoltolaki (1326/2010) velvoittaa huolehtimaan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä sekä seuraamaan väestön terveyttä, hyvinvointia ja toteutettuja toimenpiteitä. Vuonna 2023 voimaan astuva laki sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä velvoittaa hyvinvointialueita ja kuntia yhteistyöhön.
Laaja hyvinvointikertomus sekä eri-ikäisille suunnatut hyvinvointisuunnitelmat ohjaavat hyvinvointityötä. Ylöjärvellä kulttuurihyvinvointi on yksi laajan hyvinvointikertomuksen painopisteistä. Hyvinvointisuunnitelmia on laadittu mm. ikääntyneen väestön ja lasten, nuorten sekä perheiden hyvinvoinnin toteuttamiseksi.
Pirkanmaan alueellinen kulttuurihyvinvoinnin suunnitelma ohjaa myös Ylöjärvellä tapahtuvaa kulttuurihyvinvoinnin toimintaa.
Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus Pirkanmaalla (KUPPI) - hankkeen tavoitteena on lisätä kuntalaisten hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin. Tarkoituksena on löytää erilaisia ratkaisuja eri-ikäisten kulttuurihyvinvoinnin palvelujen saatavuuteen ja käyttöön entistä paremmin.
Ylöjärven kaupungin kehittämistyö painottuu erityisesti ennaltaehkäisevään kulttuurihyvinvointityöhön, joka mahdollistaa ja tukee ihmisiä olemaan aktiivisia oman kulttuurinsa ylläpitäjiä ja tuottajia. Toiminnalla parannetaan kulttuuripoliittista yhdenvertaisuutta ihmisten perusoikeuteen osallistua taide- ja kulttuurielämään. Toiminnalla saavutetaan esimerkiksi kotona- ja hoivapalveluissa asuvia vanhuksia, joiden toimintakyky estää heidän hakeutumisen kotinsa ulkopuolisiin taide- ja kulttuuripalveluiden toimintaan.
Ylöjärven kaupungilla mm. kulttuuri- ja kirjastopalvelut tekevät työtä kulttuurin ja ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Lisäksi kulttuurihyvinvointia mahdollistavat lukuisat paikalliset yhdistykset, järjestöt ja yritykset. Palvelujen saavutettavuudessa ja yhteensovittamisessa on ollut parantamisen varaa valtakunnallisestikin.
Kehittäjä ja toimintamallin toteuttaja: Yhteisötaiteilija Tuuli Pollari
Tukena Ylöjärven kaupungin vapaa-aikapalvelut osana KUPPI-hanketta
Toiminnalla saavutetaan esimerkiksi kotona- ja hoivapalveluissa asuvia vanhuksia, joiden toimintakyky estää heidän hakeutumisensa kodin ulkopuoliseen taide- ja kulttuuripalvelujen toimintaan. Ylisukupolvisilla kohtaamisilla mahdollistetaan suullisen perimätiedon siirtyminen sukupolvelta toiselle.
Kultuuripalvelut ovat luonteva ja kiinteä osa hyvinvointia tukevia palveluja, joita tuottavat eri toimijat.
Toiminnan kohderyhmänä ovat kaiken ikäiset ihmiset vauvasta vanhukseen sillä ajatuksella, että osallistujien kesken ylitetään sukupolvien raja. Näin mahdollistetaan suullisen perimätiedon siirtyminen sukupolvelta toiselle. Ylöjärvellä pilottihankkeissa kohderyhmänä olivat erityisesti lapset, perheet ja vanhukset.
Osalle toimintaan osallistuneille henkilöille on toteutettu toiminnasta palautekysely. Palautekyselyn tulokset ovat olleet luonteeltaan positiivisia. Lisäksi työskentelytilanteissa on havaittu ja saatu suoraa sanallista palautetta.
Toimintamallin parissa työskentelevät ammattilaiset ovat pilottihankkeissa olleet taiteen-, opetusalan- ja lastenneuvolan sekä vanhushoivan ammattilaisia. Yhteistyö antaa ammattilaisille mahdollisuuden oppia kokonaisvaltaista ihmiskäsitystä asiakasryhmästään. Lisäksi moniammatillisuus tuo uusia näkökulmia oman työnkuvan merkityksestä osana suurempaa kokonaisuutta.