Huonoin mahdollinen idea

Mistä työkalussa on kyse?

Tavoitteena on ideoida mahdollisimman "hulluja", "älyttömiä", "vinksahtaneita" ratkaisuja yhteiseen ongelmaan. Keksimällä huonoinpia mahdollisia ratkaisuja, ryhmän ideointikyky kasvaa rentoutumisen ja yhteisen huumorin avulla ja se sytyttää osallistujien luovuutta. Työkalun käyttö antaa osallistujille luvan olla leikkisä ja seikkailunhaluinen. Kun osallistujat alkavat tuntea olonsa luottavaisemmaksi omien ajatustensa tarjoamisen suhteen, he pystyvät paremmin murtautumaan ulos jäykistä ajatusmalleista ja luomaan uusia näkökulmia. Osallistuakseen ei ole paineita tuottaa "hyviä" ideoita, päinvastoin, mitä surkeampi idea on, sen parempi.

Mihin työkalua käytetään?

Tarkoituksena on käynnistää hedelmällinen ideointiprosessi. Hyvien ideoiden keksimisen sijaan, ryhmää rohkaistaan omaksumaan erilainen lähestymistapa. Toimii parhaiden oivalla ja ymmärrä vaiheessa, silloin kun halutaan rohkaista ryhmää luovaan ideointiin.
 

Miten työkalua käytetään?

Huonoin mahdollinen idea -harjoitus

1. Keksikää mahdollisimman monta huonoa ideaa

2. Listatkaa näiden huonojen ideoiden ominaisuudet

3. Kertokaa, mikä tekee ideoista niin huonon

4. Etsikää huonoimman ominaisuuden vastakohta

5. Pohtikaa, pystyisikö huonointa ominaisuutta korvaamaan jollakin toisella

6. Yhdistelkää erilaisia huonoja ideoita ja katsokaa, mitä tapahtuu

Kun ryhmän jäsenet tunnistavat huonolta näyttävän tai "älyttömän" idean ja purkavat sen, he voivat löytää uusia oivalluksia, jotka voivat toimia perustana hyville suunnitelmille.

Haasteena olevan asian tai asioita voi kirjata jonnekin kaikille näkyville. Anna kaikille 5 minuuttia miettiä itsenäisesti ideoita. Kannusta tuottamaan mahdollisimman monta ideaa, laadusta välittämättä. Pyydä seuraavaksi kaikkia kertomaan huonoista ideoistaan. Ryhmittele samanhenkisiä ideoita yhteen. Käyttäkää vielä 3 minuuttia viimeiseen luovaan ideointikierrokseen muiden ideoiden pohjalta. Tämä voidaan tehdä yksityisesti tai ääneen, jotta  saadaan oivalluksia. Tämän jälkeen kaikki samanlaiset ideat voidaan ryhmitellä yhteen ja alkaa luetteloida kunkin huonon idean ominaisuuksia ja myös sitä, mikä tekee niistä huonon idean. Seuraavaksi pohditaan ja listataan huonojen ominaisuuksien ja syiden ohella sitä, mikä niiden vastakohta olisi. Yhdistä huonoja ideoita löytääksesi muita mielenkiintoisia ideoita. Aktiviteetin päätyttyä ryhmittele positiiviset tai hyvät ideat esim aletaan ideoida ja toistaa ratkaisuja.

Vinkkejä

Lisätietoa työkalusta Interaction Desingn Foundation sivuilta (eng.), Worst Possible Idea

Työkalun vahvuudet ja heikkoudet

+ Vahvuutena on se, että tämän työkalun avulla saa todennäköisesti enemmän ja innovatiivisempia ideoita ja näkökulmia. Lisäksi tämän työkalun käyttö on hauskaa.

- Heikkous on se, että tästä ei tule suoraan hyviä ideoita, ne pitää vielä miettiä erikseen toisella työkalulla. 

Kesto

Tarpeen mukaan. Harjoitus toimii osana ideointiprosessia tai sitä voi toteuttaa itsenäisenä harjoituksena. Riippuen em. 1 - 2 tuntia voisi olla sopiva kesto. Harjoitusta voi myös toteuttaa lyhyempänä virittäytymisenä esim. työpajan alussa. 

Kuinka monta osallistujaa

Riippuen ideoinnin tavoitteesta ja henkilömäärästä, sopiva osallistujamäärä voisi olla 1-10 henkilöä. Näin varmistetaan, että jokaisen ideat tulevat käsitellyksi. 

Mitä tarvitaan

Ideointia voidaan tehdä joko virtuaalisesti tai livetapaamisissa. Virtuaalitapaamisessa tarvitaan joku yhteinen alusta, jonne ideoita kootaan. Livetapaamisissa fläpit, tussit ja post-it laput mukaan.