Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivä tarjosi uusia näkökulmia innovaatioiden kehittämiseen, rahoitukseen ja levittämiseen
Yhteiskunnalliset innovaatiot nähdään laajasti ratkaisuna monimutkaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivä 7.11. kokosi yhteen suuren joukon kehittäjiä, rahoittajia ja muita aiheesta kiinnostuneita Helsingin kaupungintalolle ja verkkoon. Monitoimijainen yhteistyö, tarveperustaisuus ja yhteiskunnalliset innovaatiot huomioiva TKI-politiikka nähtiin keskeisiksi tekijöiksi kestävän tulevaisuuden ja hyvinvoinnin rakentamisessa.
Kuva
Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivän juontajana toimi Satu Samira Hamed Planet Diplomatsista. Tapahtumaan osallistui Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla ja verkossa yhteensä yli 400 henkilöä.
Päivän avasi Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan henkilöstö- ja kehittämisjohtaja Sara Rautiainen korostamalla yhteiskunnallisten innovaatioiden ja niihin liittyvän yhteiskehittämisen merkitystä kestävän hyvinvoinnin rakentamisessa. Tämän jälkeen kuultiin EU-tason tervehdyksiä. Tomas De Groote kertoi yhteiskunnallisten innovaatioiden osaamiskeskusyhteistyöstä INSISST-konsortiossa, jossa Suomi on mukana yhdessä Belgian, Irlannin, Puolan, Tanskan ja Tšekin kanssa. Mia Rossi-Gray avasi Euroopan komission näkökulmaa ja yhteisötalouden merkitystä yhteiskunnallisessa innovoinnissa.
Salla Sipari ja Nea Vänskä Metropolia ammattikorkeakoulusta kertoivat tulevaisuusvaikuttavasta TKI-kumppanuudesta. Osallistuva kumppanuus on avainasemassa kestävän hyvinvoinnin edistämiseksi. Tulevaisuusvaikuttavuus syntyy monien toimijoiden, tekijöiden ja TKI-prosessien ja niiden tulosten yhteisvaikutuksesta. Ilmiölähtöisissä TKI-ekosysteemeissä on mahdollista luoda merkittävää myönteistä muutosta kestävää kehitystä edistäen. Lineaarisesta vaikuttavuuskäsityksestä edetään systeemiseen vaikuttavuuskäsitykseen.
Innokylän Leijonan luola
Innokylän Leijonan luolassa oli esittelyt viidestä innovaatiosta: Eeri Digiohjaaja, SenioriSurf (Vanhustyön keskusliitto ry), Olohuone-toiminta (Diakonissalaitos), ZekkiPro (Diakonia ammattikorkeakoulu) ja Raskas EI kiusaamiselle -tapahtumat & Raskaat arvet -dokumenttisarja (Rock Camp ry).
Leijonaraadin jäsenet Stefan Haglund (Startmore Oy), Milja Mäkelä (FiBAN ry) ja Samir Omar (S-PankkiOyj) antoivat lounaan jälkeen palautteet jokaisesta pitchauksesta. Leijonat kehuivat kaikkia pitchauksia erinomaiseksi ja innovaatioiden vastaavan todelliseen tarpeeseen. Leijonat antoivat kaikille tarkentavaa palautetta ja vinkkejä innovaatioiden levittämiseen ja jatkorahoitukseen. Raati valitsi voittajaksi jatkosparraukseen ZekkiPron ja Raskas EI kiusaamiselle sai kunniamaininnan.
Kohti tarveperustaista TKI-politiikkaa
Iltapäivällä Vesa Sarmian puheenvuorossa kuultiin vaikuttavuusperusteisista rahoitusmalleista, jonka jälkeen ohjelmassa oli paneelikeskustelu siitä, miten yhteiskunnalliset innovaatiot tulisi liittää tiiviimmin osaksi suomalaista TKI-politiikkaa. Paneelia johdatteli Matti Pihlajamaa (VTT) ja panelisteina olivat Timo Hämäläinen (Sitra), Harri Länsipuro (TEM), Maija Schellhammer (Valo-Valmennusyhdistys ry) ja Vesa Sarmia (CoImpact).
Keskustelun perusteella on selvästi tarve huomioida laajemmin yhteiskunnalliset haasteet ja vaikutukset osana innovaatiotoimintaa ja kyetä paremmin hahmottamaan TKI-politiikan keinoja tukea tätä kehitystä. Lineaarinen innovaatiokäsitys on muuttumassa kohti spiraalimaisempaa näkökulmaa. Perinteinen innovaatiopolitiikka voisi oppia yhteiskunnallisista innovaatioista. Rakenteiden systeemistä muuttamista tarvitaan. Tässä kannattaa lähteä nyt liikkeelle. ”Älkää odottako että systeemi muuttuu, vaan muuttakaa systeemiä!”
Päivän päätteeksi tutkijapaneeli tarkasteli innovaatioiden kehitystä ja tilannetta Suomessa. Paneelissa keskustelivat Markku Sotarauta (Tampereen yliopisto), Vera Djakonoff (Demos Helsinki), Nina Rilla (VTT) sekä Hannu Hämäläinen (Knowledge Broker Ltd) Tuula Jäppisen (THL) johdolla.
Nostoja osallistujapalautteesta
"TKI-paneelikeskustelu oli erityisen kiinnostava ja pidin siitä, että paneelissa oli kerrankin kunnolla aikaa."
"Etätoteutus toimi oikein hyvin ja päivä oli täynnä kiinnostavia puheenvuoroja. Tekniikka ja äänentoisto toimi hyvin, samoin videoyhteys. Hyvä määrä taukoja. Erityisesti pidän paneelikeskusteluista."
"Paneelissa tulisi olla tasaisempi sukupuolijakauma varsinkin tällaisten aiheiden osalta, yleisö kuitenkin hyvin naisvaltainen."
"Loistava tilaisuus! Kiitos järjestäjille! Miten saadaan seuraavaan tilaisuuteen monipuolisemmin ekosysteemitoimijoita mukaan, mm. sekä pk- että suuryrityksiä?"
"Kaikki esitykset olivat hyviä. Leijonaluola oli loistava, herätti todella kiinnostusta jokaiseen toimintaan."
"Päivä toimi hyvin, harmillisesti olin etänä. Ensi kerralla verkostoitumaan!"
Tapahtuman järjesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos osana Innokylän Yhteiskunnallisten innovaatioiden osaamiskeskustoimintaa ESF+ Social Innovation+ Initiative -rahoituksella. Yhteistyökumppaneina olivat SOSTE, Kuntaliitto, Kuntoutussäätiö, Silta-Valmennusyhdistys ry ja Diakonia ammattikorkeakoulu.
Esitysmateriaali tulee tapahtuman ohjelmasivulle
Tilaisuuden tallenne on rajallisen ajan nähtävissä Helsinki-kanavalla
Lue lisää
- Yhteiskunnallisten innovaatioiden osaamiskeskus (thl.fi)
- International Network For Social Innovation Scaling and Systemic Transformation (INSISST) (socialinnovationplus.eu)