Kokemusasiantuntijavanhempi lastensuojelun avohuollossa, osana Espoonlahden lastensuojelun tiimiä

Koulutettu kokemusasiantuntijavanhempi työskentelee osana lastensuojelun avohuollon tiimiä, Espoonlahden lastensuojelussa. Kokemusasiantuntijavanhempi työskentelee Espoonlahden lastensuojelun toimistolla 1-3 kertaa viikossa. Hänen työtehtävinään ovat osallistuminen viikottaisiin systeemisen tiimeihin yhtenä tiimin jäsenenä, asiakasvanhempien ja nuorten tapaamiset sekä puhelut asiakkaiden kanssa asiakkuuden eri vaiheissa, kiireellisesti sijoitettujen lasten vanhempien tapaamiset sijoituksen tapahduttua, asiakastilanteiden reflektointi työntekijöiden kanssa sekä muu työn kehittäminen. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Kokonaisuuden nimi
Kokemusasiantuntijavanhempi lastensuojelun avohuollossa, osana Espoonlahden lastensuojelun tiimiä
Lyhyt kuvaus

Koulutettu kokemusasiantuntijavanhempi työskentelee osana lastensuojelun avohuollon tiimiä, Espoonlahden lastensuojelussa. Kokemusasiantuntijavanhempi työskentelee Espoonlahden lastensuojelun toimistolla 1-3 kertaa viikossa. Hänen työtehtävinään ovat osallistuminen viikottaisiin systeemisen tiimeihin yhtenä tiimin jäsenenä, asiakasvanhempien ja nuorten tapaamiset sekä puhelut asiakkaiden kanssa asiakkuuden eri vaiheissa, kiireellisesti sijoitettujen lasten vanhempien tapaamiset sijoituksen tapahduttua, asiakastilanteiden reflektointi työntekijöiden kanssa sekä muu työn kehittäminen. 

Kokonaisuuden tarkoitus ja tavoitteet

Kokonaisuus luotiin, koska haluttiin kehittää malli, miten kokemusasiantuntijavanhempaa voisi hyödyntää lastensuojelutyössä. Ajatuksena oli tuoda kokemusasiantuntijavanhemman näkemykset hyödynnettäviksi lastensuojelutyössä sekä antaa asiakkaille mahdollisuus vertaistukeen. 
Tavoitteena on jatkuva kokemusasiantuntijavanhemman työn kehittäminen vastaamaan lastensuojelutyön tarpeisiin. 
Tavoitteena lisätä työntekijöiden ymmärrystä asiakkaiden eri tilanteista.

Toimiaika

Suunnittelu aloitettiin vuoden 2020 alussa ja itse työskentely alkoi syksyllä 2020. Työskentelyä kehitetään koko ajan ja se on käynnissä tällä hetkellä yllä mainituin tavoin.

Toimijat

Kokemusasiantuntijavanhempi, Espoonlahden lastensuojelun sosiaalityöntekijät, sosiaaliohjaajat sekä johtavat sosiaalityöntekijät. Lisäksi asiakaspalautteiden kautta asiakkaat.

Rahoittaja
Kunta
Yhteyshenkilön nimi
Pia Kurola
Yhteyshenkilön organisaatio
Espoon kaupunki
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
pia.kurola@espoo.fi

Tekijä

Pia Kurola

Luotu

06.10.2022

Viimeksi muokattu

17.11.2022
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Asiakkaat ovat kokeneet useasti, että eivät saa työntekijöiltä tarvitsemaansa tukea ja ymmärrystä asiakkuuden eri vaiheissa. 
Työntekijät kokevat riittämättömyyden tunnetta, koska heillä ei ole aina aikaa tavata ja keskustella asiakkaan kanssa, vaikka asiakas selvästi sitä tarvitsisi. 
Asiakkailta on jatkuvasti tullut palautetta, että lapsen kiireellisen sijoituksen tapahduttua, vanhempi jää tilanteessa yleensä yksin. Asiakkaat ovat kaivanneet ymmärrystä omaan tilanteeseensa sekä keskustelua henkilön kanssa, joka on kokenut saman.

Työntekijöillä on halu ymmärtää asiakasta ja asiakkaan tilannetta paremmin. He ovat toivoneet uusia näkökulmia työskentelyynsä. 

Päämäärä ja päätavoite

Kokemusasiantuntijavanhempi työskentelee Espoonlahden lastensuojelun toimistolla tarpeen mukaan 1-3 päivänä viikossa. Hänellä on oma työhuone ja hän on osa lastensuojelun tiimiä. Hänellä on käytössään puhelin. 

Systeemisen tiimit:

Espoonlahden lastensuojelussa on viikottain systeemisen tiimit. Tiimeihin kuuluu sosiaalityöntekijöitä, sosiaaliohjaajia, johtava sosiaalityöntekijä sekä perheterapeutti. Kokemusasiantuntijavanhempi on osana systeemisen tiimiä. Hän on yksi tiimin jäsen osallistuen keskusteluun, kuten muutkin tiimin jäsenet. Hän on mukana systeemisen tiimeissä asiakkaan läsnä ollessa sekä ilman asiakasta. Hän ei toimi tiimeissä asiakkaan tukihenkilönä, vaan yhtenä työntekijöistä.

Asiakastapaamiset:

Sosiaalityöntekijän vastuulla on tarjota kokemusasiantuntijavanhemman tapaamisia asiakkaille (nuori tai vanhempi) tarpeen ja tilanteen mukaan. Sosiaalityöntekijä kertoo asiakkaalle mahdollisuudesta tavata kokemusasiantuntijavanhempi ja mikäli asiakas haluaa tapaamisia, järjestää sosiaalityöntekijä tapaamisen toimistolle. Ensimmäisellä tapaamisella sosiaalityöntekijä on alussa mukana. Tapaamisessa käydään aluksi läpi kokemusasiantuntijan vaitiolovelvollisuus sekä se, mikäli kokemusasiantuntija kuulee tapaamisella huolestuttavia asioita, on hänellä velvollisuus kertoa siitä sosiaalityöntekijälle. Tapaamiset kestävät yleensä 1-2 tuntia ja niitä järjestetään tarpeen mukaan. Tapaamiset voidaan hoitaa myös puhelimitse. Tapaamisen/puhelun jälkeen on aina purku, jolloin kokemusasiantuntija kertoo lyhyesti tapaamisesta joko sosiaalityöntekijälle, työparille tai johtavalle sosiaalityöntekijälle. Tapaamisista kerätään palautetta aina joka kolmannen tapaamisen jälkeen. 

Vanhemman tapaamiset kiireellisen sijoituksen tapahduttua:

Kun lapsen kiireellinen sijoitus tapahtuu, tarjoaa sosiaalityöntekijä vanhemmalle mahdollisuutta tavata kokemusasiantuntijavanhempi seuraavana arkipäivänä. Tapaamiset järjestetään toimistolla tai hoidetaan puhelimitse. Tapaamisia/puheluita on tarpeen mukaan yksi tai useampi. Tapaamisten jälkeen pidetään purkutilaisuus, kuten muissakin asiakastapaamisissa.

"Konsultointi"

Kokemusasiantuntijavanhempi toimii työntekijöiden konsulttina. Työntekijä voi käydä hänen kanssaan keskustelua eri asiakkaista ja asiakastilanteista ja saada siten erilaisia näkökulmia tilanteeseen. Lisäksi hän voi saada ideoita esim. miten erilaisia asioita otetaan puheeksi asiakkaan kanssa.

 

 

Tavoiteltavat tulokset, tuotokset ja vaikutukset

Asiakas kokee tulleensa kuulluksi ja saaneensa tukea tilanteessaan. Asiakas kokee voimaantuneensa. Parhaimmillaan työskentely lisää ymmärrystä puolin ja toisin sekä helpottaa työntekijän ja asiakkaan yhteistyötä. Lisäksi asiakas voi hyötyä keskusteluista ja saada niistä apua omaan tilanteeseensa. Työntekijä ymmärtää asiakkaan tilannetta paremmin ja osaa täten hyödyntää tietoa miten esimerkiksi keskustella asiakkaan kanssa eri tilanteissa. 

Kokemusasiantuntijavanhempi kokee voimaantumista auttaessaan asiakkaita sekä toimiessaan työntekijöiden "konsulttina".
 

Tuotokset ja tulokset

Kokemusasiantuntijavanhempi on vakiintunut osa Espoonlahden lastensuojelun tiimiä. Hänen työnkuvansa on selkiytynyt ja hänen työmääränsä on lisääntynyt paljon viimeisen vuoden aikana. Työskentelyä kehitetään jatkuvasti. 

Asiakaspalautteiden sekä työntekijöille tehdyn kyselyn perusteella voidaan todeta, että kokemusasiantuntijavanhemman työskentely on koettu hyväksi ja tarpeelliseksi. 

Työskentelymallista on pidetty esityksiä webinaareissa ja tavoitteena on laajentaa työskentelymallia koko Espoon lastensuojeluun sekä tulevalle Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Tavoitteena on saada palkattua kokemusasiantuntijavanhempi vakituiseksi täysipäiväseksi työntekijäksi.

 

Vaikutukset ja vaikuttavuus

Kokemusasiantuntijavanhemman rooli lastensuojelutyössä on herättänyt laajalti mielenkiintoa lastensuojelun toimijoissa ympäri Suomea ja siitä on haluttu kuulla lisää erilaisissa yhteyksissä.

Kokemusasiantuntijavanhempi on saadun palautteen valossa rakentanut siltaa asiakkuuden ja lastensuojelutyön välillä.