Kokemusasiantuntijuus
Kasvava kokemusasiantuntijuus-toimintamallia pilotoitiin asiakasryhmälle, jotka ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden piirissä.
KEIJO - ” Kokemusasiantuntijuus edistämässä itsenäisyyttä ja osallisuutta”
Kokemuskehittäjäryhmän uusparien ja yhteistyöverkoston kanssa yhteiskehitetty viiden tapaamiskerran suljettu verkkovertaisryhmä uuspareille, joista ainakin toisella on neurokirjon piirteitä.
Kokemus kuulluksi on koulutusmalli sote-alan ammattilaisille. Koulutuksen keskiössä ovat kokemusasiantuntijoiden tarinat sekä palvelun käyttäjän että omaisen näkökulmasta.
Toimintamallissa on kuvattu verkko-oppimisympäristön suunnitteluprosessi. Verkko-oppimisympäristö toteutettiin yhdessä toimijoiden kanssa.
Supernovat-ryhmät ovat vertaistukiryhmiä, joissa tuetaan naisten hyvinvointia. Ammattilaisia koulutetaan kohtaamaan marginaalissa eläviä naisia ja tunnistamaan heidän tarpeitaan.
Tavoitteena lisätä osallisuutta ja kokemusasiantuntijuutta. Ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden yhteistyöllä voidaan muuttaa yhteiskuntaa avoimempaan ja tasa-arvoisempaan suuntaan.
Kokemustoiminnan vastuullisuuden sydän merkitsee, että kokemuskoulutuksia järjestävä organisaatio koordinoi ja tukee kokemustoimintaa vastuullisesti myös koulutusten jälkeen.
Tässä mallissa kokemusasiantuntijaksi (-toimijaksi/-osaajaksi) on mahdollista opiskella esimerkiksi järjestöissä, hyvinvointialueilla ja oppilaitoksissa.
Kehittämistyön tavoitteena on osallistaa Pohjois-Pohjanmaan yli 65-vuotiaita asukkaita ja hyödyntää ikäihmisten kokemustietoa ikäihmisten palveluiden kehittämiseen Pohjois-Pohjan