Suomen kestävän kasvun ohjelmassa (RRP) yhteistyöllä vauhtia investointeihin

Suomen kestävän kasvun ohjelmassa tapahtuu. Sivulta pääset helposti tuoreimpiin uutisiin, alueiden kehittämistukeen ja tapahtumien materiaaleihin.

Kehittämistyöllä luomme yhdessä tekemisen kulttuuria (16.2.2024)

Kehittäjän saattaa olla joskus vaikea nähdä omaa osuuttaan muutoksen aikaansaamisessa. Jos otetaan esimerkiksi hoitoonpääsyn nopeutumiseen liittyvät kehitystoimet, seurattaviin mittareihin vaikuttaa kehittämistyön ohella moni tekijä, kuten henkilöstön saatavuus, mittausajankohta ja tietojärjestelmien toimivuus.

Kehittämistyö tulisikin nähdä muutosajurina ja muutoksen vahvistajana. Kehittäjinä olemme omalla työllämme tekemässä muutosta. Strategia antaa kehittämistyöllemme raamit ja hanke toimeenpanee strategiaa. On selvää, etteivät kehittämisen keinot ole aina suoraan johdettavissa tavoitteista tai, että niiden vaikutukset olisivat aina ilmeisiä ja välittömiä.

Olennaista onkin ymmärtää ja sisäistää yhteiset tavoitteet, mihin pyritään ja millä keinoin. Kehittämisen on oltava mielekästä niin ammattilaisten, asiakkaiden kuin johdon näkökulmasta. Sen tulee näkyä arjen työssä, jota teemme asiakkaiden ja potilaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. 

Teemme RRP:ssä valtavasti töitä sen eteen, että hoitoonpääsy ja palvelujen saatavuus sujuvoituisi. Tässäkin uutiskirjeessä voitte lukea innostavista esimerkeistä. Yhdessä tekemisellä luomme koko aika yhdessä tekemisen kulttuuria. Hankkeessa jaamme vertaistukea moninaisissa tapahtumissa ja verkostoissa, johon ovat kehittäjät tervetulleita. Alamme tekemään, yhdessä, asioita samaan suuntaan. Ja hankkeet näyttävät voimansa ja merkityksensä.

Järjestämme maaliskuussa webinaarin, jossa pyrimme luomaan kuvaa hoitoonpääsyn ja palvelujen saatavuuteen liittyvien kehittämistoimien tilanteesta sekä kansallisista tavoitteista. Jaamme tilaisuudessa tietoa ja kokemuksia aluehankkeiden ratkaisuista, kehittämistyön haasteista ja ennen kaikkea onnistumisista. Olethan jo ilmoittautunut yhteen kevään tärkeimmistä webinaareista – tervetuloa ja kuulemiin webinaarissa! 
Ilmoittaudu RRP-webinaariin 22.3.2024

Niina Haake
hankejohtaja, Suomen kestävän kasvun ohjelma (RRP)
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

 

Niina Haake: Vuosi 2024 käynnistyy tiivistyvällä yhteistyöllä ja vuoropuhelulla (19.1.2024)

Suomen kestävän kasvun ohjelmaa on toteutettu nyt kahden vuoden ajan. Mennyt hankevuosi 2023 oli monella tapaa merkityksellinen: hyvinvointialueet käynnistivät toimintansa ja samaan aikaan siirryimme ohjelman hankkeissa monella osa-alueella suunnitteluvaiheesta toteutukseen. Myös konkreettisia tuloksia alkoi syntyä.  

Kuten aina uutta käynnistettäessä haasteilta ei vältytty nytkään. Resurssivajeet muun muassa henkilöstössä ja tiukentunut taloustilanne vaikeuttivat hankkeiden etenemistä. Tästä huolimatta voimme olla ylpeitä kaikista edistysaskeleista, joita vuoden aikana olemme ottaneet! Tuotoksia olemme kirjanneet THL:n kansallisissa projekteissa lähes 100. Työtä tehtiin täällä THL:ssä 26 projektissa noin 200 asiantuntijan voimin. Merkittävintä muutosta on tietysti tehty hyvinvointialueiden 22 hankekokonaisuudessa. Niissä saavutettuihin tuloksiin voit tutustua uutiskirjeissämme.

Viime vuonna panostimme THL:ssä erityisesti alueellisen ja kansallisen hanketyön yhteneväisyyden varmistamiseen. Järjestimme alueille yhteensä noin 90 tapahtumaa, joihin saimme lähes 6000 osallistujaa. Saamamme palaute on ollut hyvää ja innostavaa! Tulemme jatkossakin vaalimaan hyvin käynnistynyttä yhteistyötämme. Vain tiivistämällä vuoropuhelua ja kuuntelemalla toistemme tarpeita, voimme oppia toimimaan paremmin ja vaikuttavammin.  

THL:n alueellisten kehittämispäällikköjen työ hyvinvointialueiden kumppanina ja tukena Suomen kestävän kasvun ohjelmaan kuuluvien valtionavustushankkeiden toimeenpanossa jatkuu. Erilaisia tapahtumia, verkostoitumista ja muuta tukea on tiedossa runsaasti. Muistutamme myös, että STM:n hallinnonalalla käynnissä olevasta 4. valtionavustushausta on mahdollista hakea rahoitusta muun muassa digitaalisen palvelutarjottimen käyttöönottoon sekä hoidon jatkuvuusmallin ja sitä tukevien digitaalisten ratkaisujen käyttöön.
STM:n 4. valtionavustushaku 9.1. - 15.2.2024 (stm.fi)

Alkuvuoden aikana selkeyttämme viestintää alueiden suuntaan muun muassa uudistamalla RRP:n verkkosivuja. Toivomme uudistuvan verkkosisällön palvelevan aluehankkeiden kehittäjiä ja päättäjiä entistä paremmin. Kerromme lisää, kun uudistetut sivut on julkaistu.

Tapahtumakalenterimme täyttyy vuosisuunnittelumme edetessä, olethan merkinnyt sinua kiinnostavat tapahtumat jo kalenteriisi.  

Toivotan kaikille RRP-kollegoille hyvää alkanutta vuotta!

Niina Haake
hankejohtaja, 
Suomen kestävän kasvun ohjelma

 

 

Aija Lähdesmäki: Seminaariterveisiä Digitaaliset palvelut hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistäjinä -päivästä

Perjantaina 8.9.2023 THL:n hanketoimisto järjesti alueellisille kehittämishankkeille kansallisen verkostotilaisuuden läsnätilaisuutena ensimmäistä kertaa hankkeen aikana. Teemana oli Digitaaliset palvelut hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistäjinä – Suuntaviivoja ja tukea digikehittämiseen RRP-ohjelmasta. Paikalle saapui lähes 180 ihmistä ympäri Suomen kuuntelemaan esityksiä, verkostoitumaan ja henkilökohtaisesti kohtaamaan toisiaan. Mukana oli myös yhteistyökumppaneitamme Työterveyslaitoksesta, Kelasta, Digi- ja väestötietovirastosta sekä DigiFinlandilta sekä sosiaali- ja terveysministeriöstä.

STM:n terveisinä kuulimme hallitusohjelmavalmistelusta, kansallisesta digitalisaatio- ja tiedonhallintastrategiasta sekä tekoälyasetuksen tilanteesta EU:ssa. Keskustelua yleisössä herättivät erityisesti rahoitus sekä tekoälyasetukseen ja tietosuojaan liittyvät kysymykset. 

Päijät-Hämeestä kuulimme hyvän esimerkin tekoälyn eli tukiälyn käytöstä sekä sen eri käyttötapauksista alueella. Uskon, että puheenvuoro kannusti usean kuulijan kokeilemaan esiteltyjä työkaluja oman arkensa helpottamiseen! THL:nkin tulisi hyödyntää tekoälyä seminaariesitysten saavutettavuustarkastuksiin.

Yhdenvertaisuuden huomioiminen nostetaan esille kaikissa RRP:n valtionavustuspäätöksissä. Siitä vinkkejä meille kertoivat THL:n asiantuntijat. DigiIN-hankkeen tutkimusperäinen tieto paljasti, mitä ammattilaisen tulisi ottaa huomioon arvioidessaan asiakkaan valmiuksia käyttää digitaalisia palveluja. Keskustelussa kaivattiin yhteistä mittaria, mutta toisaalta mittareiden epäiltiin vaikeuttavan eri asiakasprosessien sisällä luontaisesti nousevien arviointitilanteiden hyödyntämistä. Yksittäinen mittari ei ainakaan toimi kaikissa tilanteissa.

Iltapäivä käynnistyi selvityksellä digitaalisten palvelujen vaikutuksista. Opimme, että digipalvelujen käyttäjät ovat pääosin tyytyväisiä palveluihin ja asiakkaille tärkeintä on digipalvelujen saavutettavuus. Digipalvelut näkyvät palvelujärjestelmän tavoitteissa, mutta vaikutusten, etenkin vaikuttavuuden seuranta, koetaan hankalaksi. Selvitys julkistetaan 20.9., joten kannattaa pitää silmällä uutisointia aiheesta.

Tuoreena RRP-tuotoksena esiteltiin kansallinen hyte-palvelukonsepti. THL:n, aluehankkeiden ja useiden yhteistyökumppaneiden valmistelema konsepti on jo saanut positiivista palautetta mm. järjestökentältä. DigiFinland esitteli yhdessä aluehankkeiden kanssa kansallisesti kehitettävää Tarmoa-hytedigialustaa.

Monipuolisen ohjelman päätteeksi saimme kansainvälisen tuulahduksen Tanskasta, Kööpenhaminan tulevaisuudentutkimuksen instituutista. Johtaja Bogi Eliasen johdatti meidät pohtimaan laajemmaltikin hyvinvointia, terveyttä, digitalisaatiota ja dataa sekä suuntaa, johon palvelujärjestelmien tulisi kehittyä. Hän kannusti punnitsemaan, haluammeko maailman parhaimman palvelujärjestelmän vai maailman terveimmän kansan? Muistakaamme siis keskittyä preventionäkökulmaan, myös sekundääripreventioon!

Ohjelman päätyttyä tarjosimme vielä vapaamuotoisen afterwork-tilaisuuden. Tarjoilujen ohessa seurasimme hankejohtaja Niina Haaken hellää piinapenkkiä, johon STM:n Maarit Hiltunen-Toura ja Minna Lohtander uskaliaasti olivat lupautuneet. Moni osallistuja jäikin kuuntelemaan heidän ajatuksiaan seminaarista ja verkostoitumaan keskenään.

Tilaisuudestamme kotiutui varmasti hanketoimijoita, joilla oli uuden tiedon lisäksi myös uusia kontakteja, virkistäviä kohtaamisia ja hyviä oivalluksia. Ainakin saamamme palaute ”Hyvä ja mielenkiintoinen ohjelma sekä hienosti suunniteltu taukoja verkostoitumiseen. Kiitokset järjestäjille :)” viittasi siihen. Päivän esitykset, jotka saimme luvan julkaista, löytyvät tuttuun tapaan Innokylästä.

Tapahtumaterveisten myötä sanon Näkemiin! Suomen kestävän kasvun ohjelmalle, jonka hanketukea ja sisältöjä olen hankepäällikkönä saanut olla rakentamassa. Tukea jatkavat osaavat ja mahtavat alueelliset kehittämispäällikkömme, joihin voi aluehankkeista ottaa yhteyttä miltei asiassa kuin asiassa. Heidän taustatukenaan toimivat muutkin THL:n hanketoimiston asiantuntijat. Siirryn THL:n sisällä sote-tiedonhallinta ja ohjaus -tiimiin, jossa alueyhteistyömme tulee jatkumaan – tavalla tai toisella. Ollaan siis yhteyksissä jatkossakin!