PirKoti -hankkeessa on kehitetty kotihoidon RAI -vastuuhenkilön vuosikello RAI -tiedolla johtamisen tueksi. Vuosikellon tarkoituksena on rytmittää RAI-vastuuhenkilön tehtäviä ja vastuita tasaisesti vuoden ajalle. 

Toimintaympäristö **

Lain ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012) mukaan hyvinvointialueilla on velvollisuus käyttää iäkkään henkilön palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa RAI-arviointivälineistöä.

Kotihoidon työtä haastaa kiire, pula hoitohenkilökunnasta ja monimuotoiset osaamisvaatimukset. Kotihoidon RAI -vastuuhenkilön vuosikello on tarkoitettu käytettäväksi työtä helpottavana työkaluna, joka rytmittää tiedolla johtamiseen ja RAI-arviointien laadun varmistamiseen liittyviä tehtäviä tasaisesti vuoden ajalle. RAI-vastuuhenkilöllä tarkoitetaan henkilöä, joka on suorittanut RAI Avainosaaja- ja/tai kouluttajakoulutuksen, tai on erityisen perehtynyt RAI-asioihin ja jolla on tiimissään RAI -vastuutehtäviä.

Vuosikelloa on kehitetty yhteistyössä kotihoidon henkilöstön kanssa ja se on sovellettavissa myös asumispalveluihin sekä vammaispalveluihin.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pirkanmaan hyvinvointialue on iso ja alueella on monenlaisia toimintamalleja ja tapoja. RAI -vastuuhenkilön vuosikellon tavoitteena on yhdenmukaistaa ja systematisoida RAI -tiedolla johtamista ja varmistaa RAI-arviointien luotettavuus ja laatu. Vuosikellon tavoitteena on tehostaa RAI:n tietojen hyödyntämistä ikäihmisten palvelujen johtamisen, toiminnan ja yksittäisen asiakkaan palvelujen suunnittelussa, painopisteenä vastuuhenkilön osaamisen vahvistaminen.

Lisätietoa RAI -arviointijärjestelmästä: Tietoa RAI-järjestelmästä - THL

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tavoitteena oli luoda toimintamalli, jonka avulla palvelun hyvä laatu on ikäihmisten palvelujen keskiössä. Organisaation näkökulmasta tarpeena oli saada luotettavaa tietoa johtamisen tueksi. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Vastuuhenkilön RAI-vuosikelloa on kehitetty PirKoti-hankkeen "Tehostetaan iRAI-HC käyttöä  - Tiedolla johtaminen ja toiminta" -työryhmässä vuoden 2023 aikana. Työryhmä on tavannut seitsemän kertaa. Työryhmä on koostunut hankehenkilöstöstä, sekä Pirkanmaan hyvinvointialueella työskentelevistä kotihoidon palvelupäälliköistä, kotihoidon esihenkilöistä, sairaan- ja terveydenhoitajista sekä lähihoitajista. Palvelulinjan johto on ollut mukana kommentoimassa säännöllisesti työn etenemistä ja tehnyt päätöksen vuosikellon käyttöönotosta. Työryhmässä työstettiin ensin RAI-vuosikello kotihoidon esihenkilölle (erillinen toimintamalli), ja vastuuhenkilön vuosikello on jatkoa tälle kehittämistyölle. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Vastuuhenkilön RAI -vuosikellon kohderyhmänä on henkilöt, jotka ovat suorittanut RAI Avainosaaja- ja/tai kouluttajakoulutuksen, tai ovat erityisen perehtyneitä RAI-asioihin ja joilla on tiimissään RAI -vastuutehtäviä.

Ratkaisun perusidea **

Kotihoidon RAI-vastuuhenkilön vuosikellon perusideana on kuvata yhdessä näkymässä vastuuhenkilön RAI:n hyödyntämiseen liittyvät tehtävät vuoden aikana ja rytmittää niitä tasaisesti. Vuosikello tukee systemaattista tiedon keräämistä ja hyödyntämistä, sekä auttaa vahvistamaan tiimin RAI-osaamista.  

Vuosikellossa on sekä kuukausittain, että harvemmin toistuvia tehtäviä. Kuukausittain toistuvana tehtävänä vastuuhenkilöllä on asiakasrakenteen, arviointien luotettavuuden ja laatutavoitteiden seuraaminen asiakas- ja tiimitasolla. Myös puolivuosittaisten RAI-arviointien edistymisen seuranta on joka kuukausi toistuva tehtävä, samoin kuin asiakaslistan, uloskirjausten sekä keskeytysten tarkistus. Teknologiaraporttien seuraaminen laatumoduulista on suunniteltu vuosikelloon neljä kertaa vuoden aikana. 

RAI -vastuuhenkilön vuosikelloon on viety myös yhteistyöhön, vertaistukeen ja verkostoitumiseen liittyviä asioita, kuten yksikön esihenkilön ja RAI-vastuuhenkilöiden säännölliset tapaamiset sekä vastuuhenkilöiden yhteistapaamiset. Vuosikellon keskiöön on kuvattuna jatkuvasti tapahtuva toiminta: perehdytys, ohjaus, neuvonta ja jatkuva työyhteisön tsemppaus, yhteistyö kouluttajien ja esihenkilön kanssa sekä tiimin RAI-tapaamiset. yksikön RAI-oikeuksien avaaminen, jatkuva tsemppaus sekä RAIn näkyvyyden ja merkityksen esiin tuominen ja ylläpito työyhteisössä.

RAI-vastuuhenkilön vuosikello on kuvattuna liitetiedostoon.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

RAI-vastuuhenkilön vuosikellon valmistelussa ja käyttöönotossa oli palvelulinjan johdon tuki. Päätös vuosikellon käyttöotosta tehtiin heti sen valmistuttua. 

PirKoti -hanke järjesti neljä samansisältöistä työpajaa kotihoidon RAI-vastuuhenkilöille, joissa vuosikello esiteltiin ja käytiin kohta kohdalta läpi. Lisäksi työpajoissa ohjattiin vastuuhenkilöitä tarvittavien RAI-laatumoduulianalyysien ja raporttien tekemiseen sekä oman työpöytänäkymän muodostamiseen. Työpajojen materiaali on ollut vastuuhenkilöiden käytössä työpajojen jälkeen. 

Kotihoidon RAI-vastuuhenkilön vuosikelloa ja työpajojen materiaalia käytetään jatkossa myös uusien vastuuhenkilöiden perehdytysmateriaalina.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Vuosikellosta on jalostettu myös oma versio asumispalveluiden RAI-vastuuhenkilöiden työn tueksi.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

RAI-vastuuhenkilön vuosikello on ollut käytössä 11/2023 lähtien ja sen käytöstä kerätään palautetta. Laajempaa käytön hyödyn arviointia on vaikea tehdä näin lyhyen käyttökokemuksen perusteella, mutta toimintamallia jatkokehitetään tarpeen mukaan hyvinvointialueen RAI-kehittäjätiimissä.