PirKoti -hankkeessa on kehitetty kotihoidon RAI -vastuuhenkilön vuosikello RAI -tiedolla johtamisen tueksi. Vuosikellon tarkoituksena on rytmittää RAI-vastuuhenkilön tehtäviä ja vastuita tasaisesti vuoden ajalle. 

Toimintamallin nimi
2023: Kotihoidon RAI-vastuuhenkilön vuosikello
Toimintamallin lyhyt kuvaus

PirKoti -hankkeessa on kehitetty kotihoidon RAI -vastuuhenkilön vuosikello RAI -tiedolla johtamisen tueksi. Vuosikellon tarkoituksena on rytmittää RAI-vastuuhenkilön tehtäviä ja vastuita tasaisesti vuoden ajalle. 

Toteutuspaikka
Pirkanmaan tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut -hanke (PirKoti), Pirkanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Anu Asmundela

Luotu

28.09.2023

Viimeksi muokattu

22.11.2023
Ratkaisun perusidea

Kotihoidon RAI-vastuuhenkilön vuosikellon perusideana on kuvata yhdessä näkymässä vastuuhenkilön RAI:n hyödyntämiseen liittyvät tehtävät vuoden aikana ja rytmittää niitä tasaisesti. Vuosikello tukee systemaattista tiedon keräämistä ja hyödyntämistä, sekä auttaa vahvistamaan tiimin RAI-osaamista.  

Vuosikellossa on sekä kuukausittain, että harvemmin toistuvia tehtäviä. Kuukausittain toistuvana tehtävänä vastuuhenkilöllä on asiakasrakenteen, arviointien luotettavuuden ja laatutavoitteiden seuraaminen asiakas- ja tiimitasolla. Myös puolivuosittaisten RAI-arviointien edistymisen seuranta on joka kuukausi toistuva tehtävä, samoin kuin asiakaslistan, uloskirjausten sekä keskeytysten tarkistus. Teknologiaraporttien seuraaminen laatumoduulista on suunniteltu vuosikelloon neljä kertaa vuoden aikana. 

RAI -vastuuhenkilön vuosikelloon on viety myös yhteistyöhön, vertaistukeen ja verkostoitumiseen liittyviä asioita, kuten yksikön esihenkilön ja RAI-vastuuhenkilöiden säännölliset tapaamiset sekä vastuuhenkilöiden yhteistapaamiset. Vuosikellon keskiöön on kuvattuna jatkuvasti tapahtuva toiminta: perehdytys, ohjaus, neuvonta ja jatkuva työyhteisön tsemppaus, yhteistyö kouluttajien ja esihenkilön kanssa sekä tiimin RAI-tapaamiset. yksikön RAI-oikeuksien avaaminen, jatkuva tsemppaus sekä RAIn näkyvyyden ja merkityksen esiin tuominen ja ylläpito työyhteisössä.

RAI-vastuuhenkilön vuosikello on kuvattuna liitetiedostoon.

Toimintaympäristö

Lain ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012) mukaan hyvinvointialueilla on velvollisuus käyttää iäkkään henkilön palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa RAI-arviointivälineistöä.

Kotihoidon työtä haastaa kiire, pula hoitohenkilökunnasta ja monimuotoiset osaamisvaatimukset. Kotihoidon RAI -vastuuhenkilön vuosikello on tarkoitettu käytettäväksi työtä helpottavana työkaluna, joka rytmittää tiedolla johtamiseen ja RAI-arviointien laadun varmistamiseen liittyviä tehtäviä tasaisesti vuoden ajalle. RAI-vastuuhenkilöllä tarkoitetaan henkilöä, joka on suorittanut RAI Avainosaaja- ja/tai kouluttajakoulutuksen, tai on erityisen perehtynyt RAI-asioihin ja jolla on tiimissään RAI -vastuutehtäviä.

Vuosikelloa on kehitetty yhteistyössä kotihoidon henkilöstön kanssa ja se on sovellettavissa myös asumispalveluihin sekä vammaispalveluihin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Vastuuhenkilön RAI -vuosikellon kohderyhmänä on henkilöt, jotka ovat suorittanut RAI Avainosaaja- ja/tai kouluttajakoulutuksen, tai ovat erityisen perehtyneitä RAI-asioihin ja joilla on tiimissään RAI -vastuutehtäviä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

RAI-vastuuhenkilön vuosikellon valmistelussa ja käyttöönotossa oli palvelulinjan johdon tuki. Päätös vuosikellon käyttöotosta tehtiin heti sen valmistuttua. 

PirKoti -hanke järjesti neljä samansisältöistä työpajaa kotihoidon RAI-vastuuhenkilöille, joissa vuosikello esiteltiin ja käytiin kohta kohdalta läpi. Lisäksi työpajoissa ohjattiin vastuuhenkilöitä tarvittavien RAI-laatumoduulianalyysien ja raporttien tekemiseen sekä oman työpöytänäkymän muodostamiseen. Työpajojen materiaali on ollut vastuuhenkilöiden käytössä työpajojen jälkeen. 

Kotihoidon RAI-vastuuhenkilön vuosikelloa ja työpajojen materiaalia käytetään jatkossa myös uusien vastuuhenkilöiden perehdytysmateriaalina.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

RAI-vastuuhenkilön vuosikello on ollut käytössä 11/2023 lähtien ja sen käytöstä kerätään palautetta. Laajempaa käytön hyödyn arviointia on vaikea tehdä näin lyhyen käyttökokemuksen perusteella, mutta toimintamallia jatkokehitetään tarpeen mukaan hyvinvointialueen RAI-kehittäjätiimissä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Vuosikellosta on jalostettu myös oma versio asumispalveluiden RAI-vastuuhenkilöiden työn tueksi.

Kansikuva
Vastuuhenkilön vuosikello

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä