2023: Kotihoidon teknologiakoordinaattori etähoivaa edistämässä
PirKOTI -hankkeessa aloitti keväällä 2023 kotihoidon teknologiakoordinaattori, jonka tehtävänä oli toimia käytännön tukena Pirkanmaan hyvinvointialueen kotihoidon tiimejä.
Toimintamallin toimintaympäristönä on hyvinvointialueen kotona asumista tukevat palvelut.
Iäkkäiden määrä kasvaa erityisesti vanhimmissa ikäryhmissä ja samaan aikaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön saatavuus on heikentynyt voimakkaasti. Terveydenhuollossa on tarve kehittää erilaisia ratkaisuja, jotta pystymme vastaamaan tulevaisuudessakin asiakkaiden kasvavaan palveluntarpeeseen. Etähoiva tarjoaa yhden mahdollisuuden tähän palvelujen kehittämisen tarpeeseen. Myös STM:n iäkkäiden palvelujen uudistettu laatusuositus sisältää suosituksia teknologian ja digitaalisten palvelujen hyödyntämisestä (julkaistaan 2023 lopussa).
Pirkanmaan hyvinvointialueella valmistelussa oleva IKI2035 –ohjelmaluonnos kotihoidon kestävyyden varmistamiseksi sisältää muun muassa seuraavia toimenpiteitä:
-
Kotihoidon teknologioiden merkittävä laajentaminen (etäkäyntien lisääminen ja lääkeautomaattien käytön laajentaminen, sekä uusien teknologioiden kartoittaminen, pilotointi ja vaikuttavuuden arviointi)
-
Sopivien asiakkaiden tunnistaminen teknologioiden hyödyntämismahdollisuuksien näkökulmasta
-
Teknologian käyttöönoton myötä henkilöstöresurssin kohdentaminen yöaikaiseen hoitoon ja yhteisölliseen asumiseen
Teknologiakoordinaattorin tehtävän tavoitteena on edistää etähoivan asiakasmääriä ja henkilöstön osaamista teknologioiden osalta.
PirKoti -hankkeen Kotihoito 24/7 -työryhmässä on loppuvuodesta 2022 pohdittu, millä mittareilla etähoivaa seurataan ja mitkä olisivat seuraavan vuoden tavoitetasot. Työryhmän ehdotuksena oli seurata asiakasmäärää (%), etäkäyntien määrää, kustannushyötyä sekä RAI-toimintakykyä.
Tällä hetkellä muutos on mitattavissa etähoiva-asiakkaiden määrän, laitemäärien ja peittävyyden kasvulla.
Asiakasnäkökulmasta kohderyhmänä ovat säännöllisen kotihoidon asiakkaat, jotka soveltuvat etähoivan käyttäjiksi. Ammattilaiskohderyhmänä ovat kotihoidon hoitajat, esihenkilöt sekä kotona asumista tukevien palveluiden asiakasohjaajat.