2023: Kotihoidon teknologiakoordinaattori etähoivaa edistämässä

PirKOTI -hankkeessa aloitti keväällä 2023 kotihoidon teknologiakoordinaattori, jonka tehtävänä oli toimia käytännön tukena Pirkanmaan hyvinvointialueen kotihoidon tiimejä.

Toimintaympäristö

Toimintamallin toimintaympäristönä on hyvinvointialueen kotona asumista tukevat palvelut.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Iäkkäiden määrä kasvaa erityisesti vanhimmissa ikäryhmissä​ ja samaan aikaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön saatavuus on heikentynyt voimakkaasti​. Terveydenhuollossa on tarve kehittää erilaisia ratkaisuja, jotta pystymme vastaamaan tulevaisuudessakin asiakkaiden kasvavaan palveluntarpeeseen. Etähoiva tarjoaa yhden mahdollisuuden tähän palvelujen kehittämisen tarpeeseen. Myös STM:n iäkkäiden palvelujen uudistettu laatusuositus sisältää suosituksia teknologian ja digitaalisten palvelujen hyödyntämisestä (julkaistaan 2023 lopussa).

Pirkanmaan hyvinvointialueella valmistelussa oleva IKI2035 –ohjelmaluonnos kotihoidon kestävyyden varmistamiseksi sisältää muun muassa seuraavia toimenpiteitä:

  • Kotihoidon teknologioiden merkittävä laajentaminen (etäkäyntien lisääminen ja lääkeautomaattien käytön laajentaminen, sekä uusien teknologioiden kartoittaminen, pilotointi ja vaikuttavuuden arviointi)​

  • Sopivien asiakkaiden tunnistaminen teknologioiden hyödyntämismahdollisuuksien näkökulmasta​

  • Teknologian käyttöönoton myötä henkilöstöresurssin kohdentaminen yöaikaiseen hoitoon ja yhteisölliseen asumiseen​

Tavoiteltu muutos

Teknologiakoordinaattorin tehtävän tavoitteena on edistää etähoivan asiakasmääriä ja henkilöstön osaamista teknologioiden osalta.

Muutoksen mittaaminen

PirKoti -hankkeen Kotihoito 24/7 -työryhmässä on loppuvuodesta 2022 pohdittu, millä mittareilla etähoivaa seurataan ja mitkä olisivat seuraavan vuoden tavoitetasot. Työryhmän ehdotuksena oli seurata asiakasmäärää (%), etäkäyntien määrää, kustannushyötyä sekä RAI-toimintakykyä.

Tällä hetkellä muutos on mitattavissa etähoiva-asiakkaiden määrän, laitemäärien ja peittävyyden kasvulla.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asiakasnäkökulmasta kohderyhmänä ovat säännöllisen kotihoidon asiakkaat, jotka soveltuvat etähoivan käyttäjiksi. Ammattilaiskohderyhmänä ovat kotihoidon hoitajat, esihenkilöt sekä kotona asumista tukevien palveluiden asiakasohjaajat.

Ratkaisun perusidea

Toimintamallin tarkoituksena on edistää etähoivaa kotona asumista tukevissa palveluissa koko Pirkanmaan hyvinvointialueella. 

Pirkanmaan hyvinvointialueella etähoiva on yksi säännöllisen kotihoidon toteuttamisen tapa. Etähoiva sisältää muun muassa asiakkaille tehtäviä etäkäyntejä Oiva Health -palvelun avulla sekä osalla asiakkaista on käytössään Evondos -lääkeautomaatti. Teknologiakoordinaattori jalkautuu alueille tapaamaan kotihoidon henkilöstöä, toimii kotihoidon henkilöstön tukena ja yhdessä kotihoidon kanssa etsii ja kartoittaa mahdollisia uusia asiakkaita etähoivan piiriin. Etähoivan avulla asiakkaiden toimintakykyä voidaan ylläpitää ja osallistaa heitä omaan hoitoonsa. 

Teknologiakoordinaattorin tehtäviin kuuluu auttaa ja opastaa kotihoidon henkilökuntaa etähoivaan soveltuvien asiakkaiden valinnassa, konkreettisesti laitteiden käytössä ja hallinnassa, sekä toimia "teknologialähettiläänä" edistäen myönteistä mielikuvaa etähoivasta ja sen tuomista mahdollisuuksista. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hankkeessa on pohdittu teknologiakoordinaattorin/teknologiavastaavan tehtävää ja roolia myös organisaation jatkuvana toimintana ja sille on nähty selkeä tarve. Hankkeen aikana on luonnosteltu myös teknologiaprosessia ja ns. teknologiakoordinaatiomallia, joissa teknologiakoordinaattorilla olisi oma roolinsa ja tehtävänsä. Kotihoidon vastuuyksiköihin on valittu teknologiavastaavat ja heidän tehtävänkuvansa ovat rakentumassa. Kehittäminen jatkuu hyvinvointialueella palvelulinjan työnä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Teknologiakoordinaattorina toimiminen edellyttää hoitotyön osaamista sekä erilaisten kotiin vietävien teknologioiden käyttökokemusta. Tehtävä vaatii ennakkoluulottomuutta, itseohjautuvuutta, innovatiivisuutta ja innostuneisuutta viedä etähoivaa eteenpäin. Toimintaa tulee edistää asiakaslähtöisesti.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Teknologiakoordinaattori aloitti toimintansa PirKoti -hankkeessa huhtikuussa 2023 ja työ jatkuu vuoden 2023 loppuun. Lääkeautomaattipalvelu on saatu otettua käyttöön kaikilla hyvinvointialueen oman tuotannon kotihoidon vastuuyksiköiden alueilla Pirkanmaalla vuoden 2023 aikana. Laitemäärät ovat olleet koko vuoden kasvussa. Etäkäyntien osalta laitemäärät ovat niin ikään kasvaneet merkittävästi. Lääkeautomaattia käyttävien kotihoidon asiakkaiden osuus on vuoden aikana noussut 8% ja etäkäyntiasiakkaiden osuus on noussut 4%.