Adhd- diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhempainohjausryhmät
Adhd- diagnoosin saaneiden lasten ja nuorten vanhemmille tarjotaan ryhmämuotoista tukea tarjoamalla Strategia-kursseja. Ryhmätoiminta on osa adhd- diagnoosin saaneiden lasten, nuorten ja perheiden palveluita ja sitä toteuttavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yksi Suomen 21 hyvinvointialueesta ja se vastaa 1.1.2023 alkaen alueen julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista. Hyvinvointialueilla julkista sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimen palveluja kehitetään vastaamaan yhteiskunnan muutoksiin. Pohjois-Pohjanmaa on aktiivisesti mukana kansallisessa kehittämistyössä.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kehittämisen yhtenä keskeisenä painopisteenä on parantaa adhd- diagnoosin saaneiden lasten, nuorten ja heidän perheidensä palveluita siten, että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella tukea ja palveluita on saatavilla tasavertaisesti asuinpaikasta riippumatta. Neuropsykiatriset oirehäiriöt ovat kaikissa ikäryhmissä kasvussa. Perustason osaamisen vahvistaminen ja palvelupolkujen rakentaminen on oleellista, jotta asiakkaat eivät tämän vuoksi ohjaudu raskaampien palveluiden, kuten lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon palveluihin. Oikea-aikainen tuki lapselle, nuorelle ja perheelle tuo sekä säästöjä mutta ennen kaikkea voi muuttaa ratkaisevasti yksilötasolla elämän suunnan.
Adhd eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (attention-deficit hyperactivity disorder) on kehityksellinen neuropsykiatrinen oirekuva, jonka ydinoireita ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Oireet ilmenevät yksilöllisesti ja ne haittaavat yksilön jokapäiväistä toimintakykyä ja sitä kautta vaikuttavat merkittävästi myös läheisten arkeen. Adhd-diagnoosien ja erityisesti hoidon piirissä olevien lasten ja nuorten määrä on kasvanut ja sen arvellaan liittyvän adhd:n aiempaa parempaan tunnistamiseen.
Keskeisiä hoitokeinoja ovat erilaiset tukitoimet, psykososiaaliset hoitomuodot ja lääkehoito. Potilaalle ja hänen läheisilleen tulee antaa tietoa adhd:sta, oireiden hallinnasta ja arjen sujuvuutta lisäävistä keinoista heti diagnoosin varmistumisen jälkeen. Kun kyseessä on lapsi tai nuori, vanhempien ohjaaminen on välttämätöntä. Ensitietopäiviin tai sopeutumisvalmennuskurssille osallistumisesta on hyötyä.
Hoitamattomana adhd voi haitata opintoja ja myöhemmin työllistymistä sekä suurentaa psykiatristen häiriöiden, syrjäytymisen ja päihteiden käytön riskiä. Varhainen ja aktiivinen hoito vähentää terveysriskejä ja parantaa yksilön ja hänen läheistensä elämänlaatua.