ADHD -ryhmämateriaali on tarkoitettu mielenterveys- ja päihdepalveluissa ja järjestöissä työskenteleville ammattilaisille. Materiaalia voi hyödyntää vapaasti oman alueen ryhmien suunnitteluun.

Toimintaympäristö **

ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön diagnoosit ovat yleistyneet viime vuosina myös aikuisilla. Tietoisuus oireyhtymästä on lisääntynyt ja tutkimuksiin hakeudutaan aiempaan herkemmin. Kelan tilastojen mukaan ADHD-lääkitystä käyttävien määrä on kasvanut vuosittain 2010 alkaen ja erityisesti korona vuosina käyttäjien määrä on tuplaantunut. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Keski-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen (TulSote) tavoitteissa halutaan edistää palveluiden saatavuutta, oikea-aikaisuutta ja ennakointia. Keski-Suomen hyvinvointialueella on koettu aikuisten ADHD tutkimusresurssit tunnistamisen ja tutkimisen sekä palveluun pääsemisen osalta ajoittain haasteellisiksi. On toivottu lisää ennaltaehkäisevää ja matalan kynnyksen palvelua ennen ADHD tutkimuksiin ohjaamista. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus hanke koordinoi 2022 työryhmän, joka kasasi ADHD ryhmäohjauksen materiaalipaketin ammattilaiselle. Työryhmässä hyödynnettiin kokemusasiantuntijoita sekä ADHD-liiton osaamista. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehitystyön tuloksena luotiin valmis materiaalipaketti alueen ammattilaisille, jonka avulla kynnys perustaa avoin ADHD -ryhmä madaltuu. Ajatuksena on, että ryhmään mukaan tulemisessa ei vaadita diagnoosia tai ilmoittautumista. Mukana voi olla yksittäisellä tai useammalla ryhmäkerralla. Ryhmän teema sovitaan tapaamisen alussa osallistujien toiveen perusteella. Samalla voidaan hyödyntää vertaistukea ja ryhmän vetäjien ammattitaitoa sekä arvioida etukäteen, onko yksilön syytä edetä tutkimusprosessissa alueen muihin palveluihin vai riittääkö ryhmästä saatu tuki?

Tavoiteltu muutos

Lisätään matalan kynnyksen vertaistuellisia ADHD ryhmiä Keski-Suomen hyvinvointialueella ilman diagnoosi vaadetta, jonne kuka tahansa voi tulla pohtimaan tilannettaan ja tutkimustarvettaan. Tutkimuksiin pääsyn viiveet voivat lyhentyä, koska  asiakas saa käsityksen tutkimustarpeesta parhaimmillaan jo ryhmän tuen kautta eikä välttämättä varsinaisiin tutkimuksiin koeta enää tarvetta. Toisaalta ryhmän vetäjiltä saa tietoa, miten tutkimuksiin pääsee ja mitä ne sisältävät.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Yli 18-vuotiaat aikuiset, jotka pohtivat onko itsellä ADHD oireilua. Ryhmämateriaalin kehittämisessä on hyödynnetty ADHD diagnoosin omaavia henkilöitä. 

Ratkaisun perusidea **

ADHD -ryhmäohjauksen materiaali ammattilaiselle. Materiaali on tarkoitettu mielenterveys- ja päihdepalveluissa ja alan järjestöissä työskentelevien ammattilaisten vapaaseen käyttöön. 

ADHD -ryhmäohjauksen jalkauttaminen (ryhmien perustaminen) alueille helpottaa asukkaiden ADHD-oireiden arviointia, sillä he saavat ammattilaisten ja vertaishenkilöiden tukea arvioimiseen jo ennen mahdollista palveluun ohjautumista.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Jaetaan tietoa materiaalista alueen toimijoille kehittäjäverkostoissa sekä palveluvastaaville mielenterveyspalveluissa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Ryhmämateriaalia voi hyödyntää kansallisesti ja ryhmän sisältöä muokata oman alueen tarvetta vastaavaksi. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Yksittäisiä ryhmiä perustettu alueelle sekä ideoitu etäryhmän perustamista digipalveluun. Ryhmiä tarvitaan alueille vielä lisää, jotta osattaisiin arvioida niiden vaikuttavuutta esimerkiksi tutkimusjonoihin.