ADHD -ryhmämateriaali on tarkoitettu mielenterveys- ja päihdepalveluissa ja järjestöissä työskenteleville ammattilaisille. Materiaalia voi hyödyntää vapaasti oman alueen ryhmien suunnitteluun.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
ADHD-ryhmänohjauksen materiaali
Toimintamallin lyhyt kuvaus

ADHD -ryhmämateriaali on tarkoitettu mielenterveys- ja päihdepalveluissa ja järjestöissä työskenteleville ammattilaisille. Materiaalia voi hyödyntää vapaasti oman alueen ryhmien suunnitteluun.

Toteutuspaikka
Keski-Suomen hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalveluissa
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomi
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta

Tekijä

Anonymous

Luotu

09.09.2022

Viimeksi muokattu

09.11.2023
Ratkaisun perusidea **

ADHD -ryhmäohjauksen materiaali ammattilaiselle. Materiaali on tarkoitettu mielenterveys- ja päihdepalveluissa ja alan järjestöissä työskentelevien ammattilaisten vapaaseen käyttöön. 

ADHD -ryhmäohjauksen jalkauttaminen (ryhmien perustaminen) alueille helpottaa asukkaiden ADHD-oireiden arviointia, sillä he saavat ammattilaisten ja vertaishenkilöiden tukea arvioimiseen jo ennen mahdollista palveluun ohjautumista.

Toimintaympäristö **

ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön diagnoosit ovat yleistyneet viime vuosina myös aikuisilla. Tietoisuus oireyhtymästä on lisääntynyt ja tutkimuksiin hakeudutaan aiempaan herkemmin. Kelan tilastojen mukaan ADHD-lääkitystä käyttävien määrä on kasvanut vuosittain 2010 alkaen ja erityisesti korona vuosina käyttäjien määrä on tuplaantunut. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Yli 18-vuotiaat aikuiset, jotka pohtivat onko itsellä ADHD oireilua. Ryhmämateriaalin kehittämisessä on hyödynnetty ADHD diagnoosin omaavia henkilöitä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Jaetaan tietoa materiaalista alueen toimijoille kehittäjäverkostoissa sekä palveluvastaaville mielenterveyspalveluissa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Yksittäisiä ryhmiä perustettu alueelle sekä ideoitu etäryhmän perustamista digipalveluun. Ryhmiä tarvitaan alueille vielä lisää, jotta osattaisiin arvioida niiden vaikuttavuutta esimerkiksi tutkimusjonoihin.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Ryhmämateriaalia voi hyödyntää kansallisesti ja ryhmän sisältöä muokata oman alueen tarvetta vastaavaksi. 

Kansikuva
Mies hymyilee luonnossa.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis