Aijjoos-leffa on ikäihmisten itse äänestämä elokuva. Näytökset järjestetään arkisin päivällä. Aijjoos-leffaan eläkeläiset pääsevät halvemmalla kuin muut. Myös muun ikäiset ovat tervetulleita, mutta heidän tulee maksaa normaali lipun hinta. Elokuviin pääsevät ensisijaisesti etukäteen ilmoittautuneet.

Toimintaympäristö **

Varsinkin maaseudulla monella ikäihmisellä ei ole tapana käydä elokuvissa. Kynnys elokuviin lähtemiselle on korkea, koska näytökset ovat iltaisin ja niissä käy lähinnä nuorempaa väkeä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Aijjoos-leffaan ikäihmisten on mukava lähteä, kun tietää, että elokuvissa on tuolloin muitakin ikäihmisiä ja tuttuja. Lisäksi näytökset ovat päivällä, jolloin ikäihmiset mielellään liikkuvat kodin ulkopuolella. 

Ratkaisun perusidea **

Aijjoos-leffa on elokuvanäytös ikäihmisille yhteistyössä paikallisen elokuvayrittäjän kanssa. Elokuva on tuolloin ikäihmisille edullisempi, se esitetään päivänäytöksenä ja ikäihmiset saavat itse äänestää, minkä elokuvan haluavat katsoa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Elokuvayrittäjän kanssa sovitaan yhteistyöstä. Häneltä saadaan suosituksia siitä, mitä elokuvia voidaan äänestää. Myös ikäihmiset voivat toivoa äänestettäviä elokuvia.

Ikäihmiset äänestävät näytettävää elokuvaa esimerkiksi kerhoissa sekä tullessaan elokuviin. Elokuvan aluksi voidaan näyttää trailereita äänestyksessä olevista elokuvista.

Ikäihmiset ilmoittautuvat elokuviin etukäteen. Ilmoittautuminen on välttämätöntä, jotta kaikki mahtuvat näytökseen. Tarvittaessa voidaan järjestää kaksikin näytöstä.

Aijjoos-leffa järjestetään kerran kuukaudessa päivänäytöksenä. Eläkeläiset saavat Aijjoos-leffaan tuntuvan alennuksen. Muun ikäiset maksavat normaalin lipun hinnan. Aijjoos-leffassa äänet on säädetty pienemmälle, niin että ne eivät satu korviin, vaikka käyttäisi kuulolaitetta. Lisäksi kotimaisetkin elokuvat ovat tekstitettyjä.

Ennen tai jälkeen elokuvan voidaan järjestää myös mahdollisuus käydä kahvilla edullisempaan hintaan. Lisäksi elokuvayrittäjä on välillä järjestänyt elokuvan jälkeen näyttelijöiden tai ohjaajan tapaamisia.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Aluksi Aijjoos-leffoja järjestettiin Kauhavalla vain yhden elokuvateatterin kanssa. Ikäihmisten toiveesta myös kaupungin alueella toimivassa toisessa teatterissa alettiin näyttää Aijjoos-leffoja. Tällöin kannattaa tehdä niin, että eri teattereissa näytetään eri elokuvia. Siten innokkaat voivat osallistua elokuviin vaikka molemmissakin teattereissa, eivätkä näytökset syö toisiaan.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Aijjoos-leffat ovat olleet todella suosittuja. Useamman kerran näytökset ovat olleet täynnä, ja on jouduttu järjestämään heti perään toinen näytös. Elokuvista on muodostunut monelle uusi ja tärkeä harrastus. Näytöksiin tullaan säännöllisesti jopa sellaisista naapurikunnista, joissa ei ole omaa elokuvateatteria. Koska elokuvat ovat päivällä, voi reissuun yhdistää kaupassakäyntiä jne. Kun tietää, että näytöksessä on muitakin ikäihmisiä, tapaa siellä varmasti myös tuttuja. Tämä on tärkeä osa elokuvissa käyntiä.

Kun ikäihmiset saavat itse äänestää näytettävän elokuvan, on se varmasti sellainen, jonka he haluavat katsoa. Samalla ikäihmiset kokevat, että he voivat vaikuttaa.