Aikuisten ADHD-hoitopolun implementointi Pirkanmaan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)

Otetaan käyttöön ja jalkautetaan yhtenäinen ADHD-tutkimus- ja hoitopolku Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Toimintaympäristö **

ADHD-tutkimuksiin odottavien määrä on kasvanut ja jonot pidentyneet. Hoitamaton ADHD voi aiheuttaa vakavia haittoja, jonka vuoksi tutkimusten kohdentaminen niitä tarvitseville on erityisen hyödyllistä. Hoito- ja tutkimuspolku kehitettiin yhdenvertaistamaan ja sujuvoittamaan tutkimuksia. Oleellista hoitopolun käyttöönotossa on ammattilaisten osaamisen vahvistaminen.

Aikuisten ADHD-hoitopolku Pirkanmaalla

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Haastavaksi kohdaksi hoitopolussa on noussut alkuvaiheen arviointi. Kaikille tutkimuksiin haluaville ei ole tarkoituksenmukaista tehdä laajoja tutkimuksia, jolloin korostuu laadukas hoidon tarpeen arviointi, ensijäsennys ja mahdollinen mielenterveys- ja päihdetiimin alkuhaastattelu. ADHD:n diagnosointiin tarvitaan tietoa oireiden esiintymisestä ja toimintakyvystä eri tilanteissa, henkilön psyykkisestä ja fyysisestä terveydentilasta, kehityshistoriasta, elämäntilanteesta sekä muista oireisiin vaikuttavista tekijöistä. Näitä on syytä arvioida jo alkuvaiheessa, sillä diagnoosia ei voida asettaa elleivät diagnoosikriteerit täyty. Arvioita täytyy tehdä tutkimuspolun joka vaiheessa, jotta vältytään ylimääräiseltä työltä sekä potilaan että ammattilaisen näkökulmasta.

Haasteisiin ja muutostarpeisiin pyritään vastaamaan käynnistämällä ADHD hoitopolku työryhmä, jossa voidaan yhteiskehittämisen keinoin ratkoa arjen ongelmia.

Ratkaisun perusidea **

Tavoitteena on saattaa valmiiksi sekä ottaa käyttöön PirSOTE -hankkeen aikana aloitettu ADHD-hoitopolku Pirkanmaalla. Koska muutos aiempaan on huomattava, uuden toimintamallin käyttöönotto vaatii laaja-alaista yhteistyötä, koordinointia ja jalkauttamista. Yhtenä jalkauttamisen keinona järjestetään koulutusta ja infoja tutkimuspolkuun linkittyville tahoille. Koulutusta kaivataan erityisesti mielenterveys- ja päihdetiimeissä työskenteleville ammattilaisille hoitopolun vaiheista, ADHD:sta yleisesti sekä diagnostiikasta ja hoidosta. Tietoa ja koulutusta viedään myös vastaanottopalveluiden lääkäreille ja hoitajille. Lisäksi erikoissairaanhoidossa tarvitaan tiedottamista uudesta toimintamallista.