Toimintamallissa on kyse toiminnan ja työnteon sujuvuudesta. Toimintamallin tavoiteena on kerätä ajantasainen ohjeistus helposti ja nopeasti yhdestä paikasta löydettäväksi työnteon sujuvoittamiseksi.

Toimintaympäristö

Lihavuuden ehkäisyn ja hoidon tavoitteena on estää lihavuuden paheneminen, auttaa potilasta painonhallinnassa, ehkäistä ja hoitaa lihavuuden aiheuttamia sairauksia sekä parantaa työ- ja toimintakykyä ja elämänlaatua. 

Lihavuuden hoidon tulee olla kiinteä osa terveydenhuollon toimintaa. Tämä edellyttää alueellisten moniammatillisten hoito-ohjelmien ja hoitoketjujen luomista, henkilökunnan jatkuvaa kouluttamista sekä laihdutus- ja painonhallintaryhmien järjestämistä. Pääosa lihavuuden hoidosta toteutetaan perusterveydenhuollossa.

Lihavuudelle altistavan ympäristön muodostumiseen vaikuttavat useat yhteiskunnan rakenteisiin ja toimintoihin liittyvät tekijät. Ympäristö vuorovaikutuksessa ihmisen biologisten ja psykologisten ominaisuuksien sekä sosiaalisten ja taloudellisten olosuhteiden kanssa altistaa monet terveydelle haitalliselle painon nousulle.

Väestön lihomisen taustalla on ennen kaikkea elinympäristön ja elintapojen muuttuminen lihomista edistäviksi. Elintapoihin vaikuttavat sekä ihminen itse että lihavuudelle altistava ympäristö. Lihavuudelle altistavat muun muassa työ- ja arkiliikunnan väheneminen sekä runsaasti energiaa sisältävien ruokien helppo saatavuus, laajat tuotevalikoimat, edulliset hinnat sekä suuret annos- ja pakkauskoot.

Pelkkä elintapaohjaus ja hoitojärjestelmän kehittäminen eivät siten enää riitä, vaan lihavuusepidemian taltuttamiseksi tarvitaan myös laajempia yhteiskunnallisia toimia.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kehittämistyön lähtökohtana oli selkeän painonhallinnan ja lihavuuden hoitoon ohjaamisen toimintamallin puuttuminen. Selvitimme kehittämisen tarpeita työyhteisölle suunnatussa hukkapajassa, josta suurimpina kehittämiskohteina esiin nousivat resurssit, ajantasainen ohjeistus, moniammatillisuus ja asiakaslähtöisyys. Kehitettävä asia liittyy PirSoteen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Ammattilaisille, jotta resurssit ja osaaminen ovat riittäviä ja ohjeitukset ajantasalla.

Asiakkaille, jotta palveluita osataan tarjota selkeästi ja asiakaslähtöisesti.

Organisaatiolle tiedoksi, mikä toimii ja mistä on puute, esim. resurssit.

Yhteiskunnalle, jotta pystytään vaikuttamaan lihavuuden yleisyyteen.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kts. liite

Eri ammattiryhmät tuovat oman näkemyksensä ja osaamisensa käsiteltävästä aiheesta. Kehittämistyöhön on saanut ilmoittautua osallistumaan siitä kiinnostuneet ja innostuneet työntekijät. Innostusta löytyy, kun kaikilla on sama tavoite ja kehittämiskohteita löytyy.

Tavoiteltu muutos

Kehittämistyön tavoitteena oli luoda yhtenäiset toimintatavat eri terveysasemien välillä ja ajantasaisten ja selkeiden ohjeistuksien laatiminen, jotka ovat löydettävissä yhdestä paikasta. Tähän pyrimme tekemällä kaupungin intranettiin hoitomatriisin painonhallinnan ja lihavuuden hoitoon ohjaamisesta. Tavoitteena on tämän myötä sujuvoittaa käytännön työtä ja tätä kautta potilaille yhdenmukaista ja tasa-arvoista hoitoa.

Muutoksen mittaaminen

Toteutimme kyselyn työntekijäkokemuksesta alkutilanteessa loka-marraskuussa 2021 ja seurantakysely syksyllä 2022 toimintamallin kehittämisen jälkeen. Kysely toteutettiin Microsoft Forms -kyselynä anonyymisti (liitteenä).

Pidimme kehittämistyöpajoja, joilla oli omat tavoitteensa ja joiden toteutumista ja kehittämistyön etenemistä seurasimme pajatyöskentelyn lomassa. Työpajojen tuotoksia arvioimme pajojen jälkeen ja tämän avulla kehittämistyön etenemistä oikeaan suuntaan. Työryhmän kanssa jatkoimme hoitomatriisin työstämistä.

Toteutussuunnitelma

Ratkaisuja kehittämiskohteisiin haettiin työryhmän kanssa ratkaisu-työpajassa. Hoitomatriisia työstettiin vielä omassa pajassaan yhdessä työryhmän kanssa. Valmis tuotos esitellään ja jalkautetaan terveyskeskuksen työntekijöille koulutustilaisuuksissa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat kaikki Tampereen vastaanottotoiminnan työntekijät.

Asiakasymmärrystä on kerrytetty haastattelemalla painonhallintaryhmään osallistuvaa potilasta asiakkaan hoitopolusta sekä asiakkaan kokemuksesta siihen liittyvistä asioista; hoitoonpääsystä, puheeksi ottamisesta ja asiakkaan käyttämistä palveluista.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Nähtävänä ja esimerkkinä kehittämistyötä ajatellen on ollut toisen kunnan Aikuisten ylipainon ja lihavuuden hoitomatriisi.

Ideointi

Ajatuksena on kerätä kunnan Intranettiin selkeät ja ajantasaiset ohjeet esim. saatavilla olevista ryhmistä sekä muu ohjeistus hoitoon ohjaamisen tueksi. Lisäksi toiveena on, että jatkossa saadaan järjestettyä aiheeseen liittyvää koulutusta kaikille ammattiryhmille osaamisen lisäämiseksi.

"Hukkapajan" tuotoksena saatiin kolme tärkeintä kehittämiskohdetta: moniammatillisuus, toimintakäytänteet, resurssit. Materiaalia "hukkapajasta" kertyi runsaasti myös jatkokehittämistä ajatellen.

Ratkaisupajasta nousi selvästi esille tarve selkeästä prosessikaaviosta sekä selkeistä työntekijöiden työnkuvista. Tarvetta on myös yhtenäisille kirjaamiskäytänteille ja hoitosuunnitelmalle, jossa tulee esiin myös potilaan tarpeet ja tavoitteet. Lisäksi tarpeena nähtiin myös ajantasainen linkkisivusto ammattilaisille ja potilaille. Ohjausmateriaalin tunteminen ja hyödyntäminen koettiin tarpeelliseksi. Esiin nousi myös ideoita ryhmätoiminnan kehittämistä ajatellen.

Idean valinta

Työntekijöille pitämästämme "hukkapajasta" nousivat suurimmiksi kehittämiskohteiksi moniammatillisuus, hoitoprosessin selkiyttäminen, resurssit ja asiakaslähtöisyys. Pyrimme kehittämistyössämme huomioimaan nämä näkökohdat, resursseja lukuun ottamatta (resursseihin emme pysty vaikuttamaan).

Idean konkretisointi ja visualisointi

Pyrimme helpottamaan työntekijöiden työtä keräämällä selkeät ohjeet ja toimintatavat yhteen paikkaan, joita voi käyttää apuna potilaan painonhallinnan ja lihavuuden hoitoon ohjaamisessa.

Idean testaus asiakkaalla

Hoitomatriisin asiakkaina ovat terveyskeskuksen työntekijät, joilta keräämme palautetta kyselyllä työntekijäkokemuksesta. Hoitomatriisiluonnosta on esitelty työryhmälle sen luonnostelun eri vaiheissa ja sitä on muokattu ja jatkokehitetty saadun palautteen perusteella. Luonnostelma hoitomatriisista on esitelty myös esihenkilöille. Saatu palaute on ollut positiivista ja työryhmältä on saatu arvokkaita kommentteja ja täydennyksiä.

Ratkaisun testaaminen

Ratkaisupaja järjestettiin marraskuussa 2021 ja hoitomatriisin työstämistä jatkettiin työryhmän kanssa työpajassa tammikuussa 2022. Hoitomatriisi on tarkoituksena saada valmiiksi keväällä 2022 ja työntekijäkokemuksen seurantakysely toteutetaan syksyllä 2022. Valmis hoitomatriisi esitellään työntekijöille maaliskuussa 2022. Sen jälkeen jalkaudumme vielä Tampereen terveysasemille esittelemään toimintamallia. Pohdinnassa on jatkossa vielä lisätä ohjeistus Hoitukeen. Kehittämistä varten on resursoitu kehittäjien työaikaa ja myös työryhmän työaikaa työpajojen merkeissä.

Kokeilun tavoitteet

Tavoitteena on tämän myötä sujuvoittaa käytännön työtä ja tätä kautta potilaille yhdenmukaista ja tasa-arvoista hoitoa.

Kokeilussa opittua

Työntekijöillä on paljon tietoa ja näkemystä ja myös kehittämisideoita. Kokeilu opetti kehittämisprojektin suunnittelua ja työpajojen pitämistä sekä kaikkia siinä huomioitavia asioita.

Ratkaisun perusidea

Toimintamallissa on kyse toiminnan ja työnteon sujuvuudesta. Painonhallinnan ja lihavuuden hoitoon ohjaamisessa on olemassa ohjeita ja materiaalia, mutta ne ovat hajallaan ja vaikeasti löydettävissä. Toimintamallin tavoiteena on kerätä ajantasainen ohjeistus helposti ja nopeasti yhdestä paikasta löydettäväksi työnteon sujuvoittamiseksi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hoitomatriisi julkaistaan intranetin hoito-ohjeissa. Mietinnässä on myöskin hoito-ohjeen lisääminen Hoitukeen. Hoitomatriisi esitellään henkilökunnalle koulutustilaisuudessa ja jalkaudumme lisäksi Tampereen terveysasemille esittelemään hoitomatriisin. Tavoitteena on myös lisätä lääkäreiden perehdytyskansioon linkki hoitomatriisiin. Lisäksi tiedotemme asiasta yhteistyökumppaneita, kuten erikoissairaanhoito ja työterveyshuolto.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on sovellettavissa laajasti eri kohderyhmille liittyviin ohjeistuksiin ja myös eri toimintaympäristöihin. Toimintamallin kehittäminen vaatii työryhmältä aikaresurssia ja johdon tuen sekä sen, että asiasta innostuneen työryhmän kerääminen onnistuu. Kehittämiseen lähdettäessä on tärkeää, että kehittämisen vastuuhenkilöt hallitsevat perusasioita kehittämisestä ja ovat innostuneita kehittämistehtävään. Kehitettävän toimintamallin laajuus on oleellista pitää kohtuullisena työryhmän osaaminen ja käytettävissä olevat resurssit huomioiden.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Olemme saaneet tehtyä hoitomatriisin kaupungin intranettiin ja jatkossa esittelemme sen työntekijöille. Hoitomatriisin pohjalta eri terveysasemilla on jatkossa mahdollista pohtia, miten kussakin yksikössä toteutetaan painonhallinnan ja lihavuuden hoitoa.