AIVORASSI on aivotreeniryhmä työikäisille muististaan huolestuneille. Ryhmässä käytetään Ahaa! aivotreeniä yhdessä -materiaalia.

Toimintaympäristö

Aivorassin kohderyhmänä ovat työikäiset 18 – 65 vuotiaat, jotka ovat huolissaan muististaan ja joiden toimintakyky on laskenut työuraa vaarantavalla tavalla. Monet ovat työkyvyttömyyseläkkeellä, pitkäaikaistyöttömiä, osa-aikatyössä, sairauslomalla olevia, kuntoutustuella tai opiskelijoita.

Usein tämän kohderyhmän toimintakyky on heikentynyt sairauden, vamman, osattomuuden, huono-osaisuuden, sosiaalisten ongelmien, vaikeiden elämänkokemusten tai epäterveellisten elämäntapojen vuoksi. Aivoterveyttä heikentävinä tekijöinä ovat usein erilaiset mielenterveysongelmat, päihteet, unihäiriö, krooninen kipu sekä aivovamman tai aivoverenkiertohäiriöiden aiheuttamat pulmat. Monet asuvat yksin. Näiden tekijöiden myötä elämänpiiri usein kapenee ja virikkeet vähenevät. Samalla ongelmanratkaisun ja päätöksenteon tarve vähenee. Itsetunto voi laskea sekä tarpeellisuuden ja kyvykkyyden tunne hävitä. Nämä tekijät lisäävät kognitiivisen harjoittelun tarvetta. Ahaa! aivotreenin avulla voi harjoittaa kognitiivisia osataitoja sekä lisätä tietoisuutta ajattelutaidoista ja muistin osatekijöistä. Tehtävät tuottavat onnistumisen kokemuksia ja iloa omasta tekemisestä. Aivotreeni kehittää myös pohdiskelevaa ja oivaltavaa ajattelua. Aivorassi ryhmätoiminnan avulla voidaan vahvistaa osallistujan toimintakykyä, edistää elämänlaatua sekä parantaa kykyä toimia arjessa, työssä ja vapaa-ajalla. Tärkeää on, että ihminen sitoutuu säännölliseen toimintaan, tapaa muita ihmisiä, aktivoituu ja saa mielekästä tekemistä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kts. Toimintaympäristö

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Aivorassi-malli sopii laajalle kohderyhmälle työikäisiä; sairastuneille, vammautuneille sekä aivojen huoltamisesta tai aktivoinnista kiinnostuneille. Harjoitukset soveltuvat hyvin mm. mielenterveyskuntoutujille, jotka hyötyvät kognitiivisten taitojen harjoittamisesta. Kynä-paperitehtävät vaativat kuitenkin riittävät motoriset taidot ja näkökyvyn. Tehtävät ovat vaativuudeltaan monen tasoisia ja niistä voi valikoida ryhmäkohtaisesti sopivia tehtäviä.

Aivorassi-ryhmää ohjaa koulutettu Ahaa! aivotreeniohjaaja, joka voi olla ammattilainen tai vapaaehtoinen. Tietoa ammattilaisille ja vapaaehtoisille järjestettävästä koulutuksesta löydät Ahaa! -aivotreenit verkkosivustolta https://www.ahaa-aivotreenit.fi/koulutukset. Sivustolta näkee myös koulutetut ohjaajat ympäri Suomen. Suosittelemme käyttämään ryhmissä koulutuksen käyneitä ohjaajia, koska koulutuksessa perehdytään ohjauksen kannalta tärkeisiin ja huomioitaviin asioihin.

Liitteeseen on koottu ohjeistus ja valikoidut Ahaa!-tehtävät 10:lle ryhmäkerralle. Lisäksi on koottu huomioitavia asioita ja vinkkejä ryhmänohjaajalle.

Liitteet
Vinkit toimintamallin soveltajille

Suosittelemme, että aivotreeniryhmää ohjaa Ahaa! aivotreeniä -koulutuksen käynyt vapaaehtoinen tai ammattilainen. Koulutuksessa perehdytään ohjauksen kannalta tärkeisiin ja olennaisiin asioihin, saadaan omakohtaisia kokemuksia harjoituksista ja ohjauksesta sekä avataan tehtävien taustalla olevia teorioita ja käsitteitä. Ohjaaja ohjaa keskustelemaan ja pohtimaan, haastaa, auttaa sekä varmistaa onnistumisen kokemukset. Tästä syystä tehtäviä ei anneta kotiin, vaan ne on tarkoitus tehdä aina ohjatusti.

Ryhmänohjaajia on ohjauksen kannalta hyvä olla kaksi. Ryhmänohjaajan kannattaa kiinnittää huomiota mukavan ja rennon ilmapiirin muodostumiseen, jolloin ryhmään on mukava tulla. Myös ryhmätilan tulee olla rauhallinen, sillä tehtävät vaativat keskittymistä. Ryhmäsuunnitelmat ovat tiiviit ja pääpaino on keskittyneessä tehtävien teossa. Jos Aivorassi on kestoltaan tunnin mittainen, kuulumisten vaihdolle ja ylimääräiselle keskustelulle ei jää aikaa. Jos Aivorassin kesto on 1,5 tuntia, myös kahvitteluun ja vapaaseen keskusteluun on paremmin aikaa. Erityisesti ensimmäisellä kokoontumiskerralla on huomioitava ajankäyttö, että tehtävien teolle jää aikaa.

Ohjaajan on tärkeä korostaa, että jokainen tekee tehtäviä omassa tahdissaan, sillä vertailua tehtävissä etenemisessä tulee herkästi.  Tärkeintä on, että aivot saavat treeniä. Joku osallistuja voi tarvita kokoaikaisesti apua tehtävien teossa. Ohjaajalla ei ole kuitenkaan mahdollisuutta ohjata kokoaikaisesti yksittäistä osallistujaa. Näissä tapauksissa on harkittava henkilökohtaisen avustajan mukanaoloa ryhmässä tai arvioitava soveltuuko henkilö ryhmään. Joillekin ryhmään osallistujille aineiston tehtävät voivat olla huomattavan vaikeita. Voit ottaa mukaan helpompia Ahaa! -tehtäviä tai muita keveämpiä aivotreenitehtäviä. Keskittymiseen liittyvät haasteet ovat ryhmissä tavallisia. Silloin voi kokeilla erilaisia virkistäviä aivojumppaliikkeitä tai muutaman minuutin rentoutusharjoitusta silmiä kiinni pitäen. Tavoitteena on, että kaikki osallistujat voisivat tuntea onnistumisen ja oivaltamisen kokemuksia. Jokaisella tulisi olla ryhmän loppuessa hyvä mieli. Kotitehtäviä voi antaa kiinnostuneille, mutta tehtävien tulee olla muita kuin ryhmissä käytettävää Ahaa! – aineistoa.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Aivosilta-hankkeessa järjestimme yhdeksän Aivorassia eri toimintaympäristöissä. Näihin osallistui 60 työikäistä muististaan huolestunutta. Sitoutuminen ryhmiin oli hyvää ja Aivorassiin osallistuneista yli puolet kuvasi ryhmän tuoman tuen olevan merkittävää ja koki saaneensa vertaistukea. He saivat jakaa kokemuksia muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien ihmisten kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin. Lähes kaikki osallistujat kokivat ryhmään osallistumisen edistäneen omaa hyvinvointia ja he kokivat saaneensa onnistumisen kokemuksia. Suurimmalla osalla ryhmään osallistuminen innosti aktivoimaan aivoja monipuolisesti myös arjessa ja he saivat aiempaa enemmän keinoja muistaa asioita. Yli puolella ryhmään osallistuneista motivaatio kuntoutua kasvoi, usko omiin mahdollisuuksiin lisääntyi ja asioita oppi ajattelemaan uudella tavalla.