AIVORASSI - työikäisten aivotreeniryhmä
AIVORASSI on aivotreeniryhmä työikäisille muististaan huolestuneille. Ryhmässä käytetään Ahaa! aivotreeniä yhdessä -materiaalia.
Toimintamallin nimi
AIVORASSI on aivotreeniryhmä työikäisille muististaan huolestuneille. Ryhmässä käytetään Ahaa! aivotreeniä yhdessä -materiaalia.
AIVORASSI on muististaan huolestuneelle työikäiselle suunnattu 6-8 hengen aivotreeniryhmä, jossa tehdään monipuolisia, tavoitteellisia ja ohjattuja ajattelu- ja oppimistaitoja kehittäviä harjoitteita. Aivotreeni aktivoi sekä huoltaa aivoja ja siten ennaltaehkäisee myös muistisairausriskiä. Aivorasseissa käytetään Ahaa! – aivotreeniä yhdessä –materiaalia, joka on kehitetty Päijät-Hämeen Muistiyhdistys ry:n Aivotreenit-hankkeessa. Harjoitteiden tuottamien ajattelumallien siirtämisellä osaksi arkea voidaan vahvistaa ja tukea henkilön kognitiivisia taitoja sekä elämänlaatua ja arjen sujumista. Tehtävämateriaali on pääasiassa kynä-paperitehtäviä, joten se sopii käytettäväksi parhaiten silloin, kun kognitiiviset taidot eivät ole heikentyneet merkittävästi. Tehtävät ovat keskittymiseen, muistiin, hahmottamiseen, kieleen ja päättelyyn liittyviä tehtäviä. Tehtävät tehdään koulutetun Ahaa!- aivotreeniohjaajan ohjaamana, rennossa ilmapiirissä vailla suorituspaineita. Aivorassi on 10 kerran kokonaisuus. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa ja ryhmäkerran sopiva kesto on 1 – 1,5 tuntia.
Aivorassin kohderyhmänä ovat työikäiset 18 – 65 vuotiaat, jotka ovat huolissaan muististaan ja joiden toimintakyky on laskenut työuraa vaarantavalla tavalla. Monet ovat työkyvyttömyyseläkkeellä, pitkäaikaistyöttömiä, osa-aikatyössä, sairauslomalla olevia, kuntoutustuella tai opiskelijoita.
Usein tämän kohderyhmän toimintakyky on heikentynyt sairauden, vamman, osattomuuden, huono-osaisuuden, sosiaalisten ongelmien, vaikeiden elämänkokemusten tai epäterveellisten elämäntapojen vuoksi. Aivoterveyttä heikentävinä tekijöinä ovat usein erilaiset mielenterveysongelmat, päihteet, unihäiriö, krooninen kipu sekä aivovamman tai aivoverenkiertohäiriöiden aiheuttamat pulmat. Monet asuvat yksin. Näiden tekijöiden myötä elämänpiiri usein kapenee ja virikkeet vähenevät. Samalla ongelmanratkaisun ja päätöksenteon tarve vähenee. Itsetunto voi laskea sekä tarpeellisuuden ja kyvykkyyden tunne hävitä. Nämä tekijät lisäävät kognitiivisen harjoittelun tarvetta. Ahaa! aivotreenin avulla voi harjoittaa kognitiivisia osataitoja sekä lisätä tietoisuutta ajattelutaidoista ja muistin osatekijöistä. Tehtävät tuottavat onnistumisen kokemuksia ja iloa omasta tekemisestä. Aivotreeni kehittää myös pohdiskelevaa ja oivaltavaa ajattelua. Aivorassi ryhmätoiminnan avulla voidaan vahvistaa osallistujan toimintakykyä, edistää elämänlaatua sekä parantaa kykyä toimia arjessa, työssä ja vapaa-ajalla. Tärkeää on, että ihminen sitoutuu säännölliseen toimintaan, tapaa muita ihmisiä, aktivoituu ja saa mielekästä tekemistä.
Kts. Toimintaympäristö
Aivorassi-malli sopii laajalle kohderyhmälle työikäisiä; sairastuneille, vammautuneille sekä aivojen huoltamisesta tai aktivoinnista kiinnostuneille. Harjoitukset soveltuvat hyvin mm. mielenterveyskuntoutujille, jotka hyötyvät kognitiivisten taitojen harjoittamisesta. Kynä-paperitehtävät vaativat kuitenkin riittävät motoriset taidot ja näkökyvyn. Tehtävät ovat vaativuudeltaan monen tasoisia ja niistä voi valikoida ryhmäkohtaisesti sopivia tehtäviä.
Aivorassi-ryhmää ohjaa koulutettu Ahaa! aivotreeniohjaaja, joka voi olla ammattilainen tai vapaaehtoinen. Tietoa ammattilaisille ja vapaaehtoisille järjestettävästä koulutuksesta löydät Ahaa! -aivotreenit verkkosivustolta https://www.ahaa-aivotreenit.fi/koulutukset. Sivustolta näkee myös koulutetut ohjaajat ympäri Suomen. Suosittelemme käyttämään ryhmissä koulutuksen käyneitä ohjaajia, koska koulutuksessa perehdytään ohjauksen kannalta tärkeisiin ja huomioitaviin asioihin.
Liitteeseen on koottu ohjeistus ja valikoidut Ahaa!-tehtävät 10:lle ryhmäkerralle. Lisäksi on koottu huomioitavia asioita ja vinkkejä ryhmänohjaajalle.
Aivosilta-hankkeessa järjestimme yhdeksän Aivorassia eri toimintaympäristöissä. Näihin osallistui 60 työikäistä muististaan huolestunutta. Sitoutuminen ryhmiin oli hyvää ja Aivorassiin osallistuneista yli puolet kuvasi ryhmän tuoman tuen olevan merkittävää ja koki saaneensa vertaistukea. He saivat jakaa kokemuksia muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien ihmisten kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin. Lähes kaikki osallistujat kokivat ryhmään osallistumisen edistäneen omaa hyvinvointia ja he kokivat saaneensa onnistumisen kokemuksia. Suurimmalla osalla ryhmään osallistuminen innosti aktivoimaan aivoja monipuolisesti myös arjessa ja he saivat aiempaa enemmän keinoja muistaa asioita. Yli puolella ryhmään osallistuneista motivaatio kuntoutua kasvoi, usko omiin mahdollisuuksiin lisääntyi ja asioita oppi ajattelemaan uudella tavalla.