Aivoterveyteen tukea elintapaohjauksella - Kainuulaistettu FINGER-toimintamalli
Muistisairauksien riskissä olevat asiakkaat saavat tukea elintapamuutoksiin, millä pyritään ennaltaehkäisemään muistisairauksia. Toimintamalli perustuu FINGER-tutkimukseen. Ryhmätoiminta toteutetaan hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen kesken.
Kainuussa vuonna 2022 65-vuotiaita tai sitä vanhempia kainuulaisia oli 30,4% väestöstä. Vuoteen 2030 mennessä tämän luvun on ennustettu kasvavan 35%:iin. Väestön ikääntyessä myös muistisairauksista kärsivien osuus väestöstä kasvaa. Muistisairauden sairastaminen on pitkäkestoisuutensa ja runsaan hoitoisuutensa vuoksi terveystaloudellisesti kallista.
Kuitenkaan ikääntyminen ei automaattisesti tarkoita muistisairauksiin sairastumista, vaan muistisairauksia voidaan ennaltaehkäistä. Muistisairauksien ennaltaehkäisyä on tutkittu maailman ensimmäisessä laaja-alaisessa interventiotutkimuksessa (suomalainen FINGER-tutkimus), jossa tutkittiin monimuotoisen elintapaohjelman vaikutuksista ikääntyneen muisti- ja ajattelutoimintojen ylläpitämiseen. Tutkimuksen tuloksena luotiin FINGER-toimintamalli, jossa nousujohteisella liikuntaharjoitteilla, terveellisellä ravitsemuksella, aivojumpalla, sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden hallinnalla sekä sosiaalisella aktiivisuudella vaikutetaan muistisairauksien ennaltaehkäisyyn. Olennaista on tunnistaa muistisairauteen sairastumisen riski, ja riskin tunnistamiseksi tutkimuksessa luotiin CAIDE-testi. Huomioitavaa on, että aivoterveyden edistäminen on hyödyllistä koko elinkaaren ajan, eniten FINGER-toimintamallista hyötyvät ne, jotka ovat todennäköisesti suurentuneessa vaarassa sairastua.
Kainuussa ei ole tällä hetkellä kenenkään toimijan puolesta olemassa ennaltaehkäisevää ryhmätoimintaa, joka kokonaisvaltaisesti huomioisi FINGER-toimintamallin mukaiset ennaltaehkäisyn osa-alueet.
Kainuun hyvinvointialue on kirjannut strategiaansa vuosille 2022-2025 yhdeksi osa-alueeksi "Teemme yhdessä ihmiseltä ihmiselle", joka sisältää kohdan arjen turvallisuudesta, terveyden edistämisestä ja ennaltaehkäisystä.
Kehittämisen tueksi perustettiin projektiryhmä, joka koostui kunta-, järjestö- ja hyvinvointialueen työntekijöistä. Ryhmä koollekutsujana toimi hankkeen suunnittelija. Osallistujista valikoitui toimintamallin mukaiseen sisällöntuotantoon eri toimijoita kaikilta sektoreilta.
Kehittämisen tarkoituksena oli FINGER-toimintamallin jalkauttaminen Kainuun hyvinvointialueella. Tavoitteena oli saada vakiinnutettua FINGER-toimintamallin mukainen elintapaohjaus osana ikäihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä ennaltaehkäisyn toimintakulttuuria.
Haetaan ymmärrystä siihen
Mitkä keinot mahdollistavat toimintamallin toteuttamisen?
Mitä resursseja toimintamallin toteuttaminen vaatii?
FINGER-toimintamallin toteutus siten, että saadaan vaikutuksia: mittarina CAIDE-riskipisteiden ja EuroHIS8-pisteiden muutos.
Sisällöntuottajat vastaavat pilotoinnin lopuksi avoimeen kyselyyn, jossa pohtivat pilotin onnistumista sekä kehitettäviä kohtia, sekä omia resursseja ja voimavaroja toiminnan jatkamiseen. Asiakkaat arvioivat pilotointia osallistujanäkökulmasta ja arvioi pilotin toimivuutta (erilliset avoimet kysymykset).
Koordinaattori: arvioi elintapaohjausryhmien koordinoinnin toteuttamista.
Palvelut tukenasi -hanke on osa TulKoti-hankeperhettä. Hankesuunnitelmassa kohderyhmäksi on määritelty 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat kotona asuvat kainuulaiset ikäihmiset. Kainuussa kotona asuvia 65-vuotiaita ja sitä vanhempia oli vuonna 2022 95,8% vastaavan ikäisestä väestöstä (Sotkanet.fi, 2023). Toimintamallin jalkauttamisen projektiryhmässä nousi esille, että ennaltaehkäisyn näkökulmasta toimintamallin mukainen toiminta olisi hyvä kohdentaa myös nuoremmille kuin 65-vuotiaille, jolloin toteutettavan toimintamallin kohderyhmän alaikärajaksi määräytyi 60 vuotta.
Toimintamallin kohderyhmänä ovat CAIDE-riskitestissä kuusi pistettä tai enemmän saaneet noin 60-70 vuotiaat ikäihmiset. CAIDE-testi mittaa riskiä sairastua muistisairauteen, jolloin varsinaisen muistisairaus-diagnoosin omaavat eivät kuuluneet kohderyhmään. Lisäksi osallistumisen varmentamiseksi kohderyhmään osallistuvilla tuli olla itsenäisen osallistumisen mahdollistava toimintakyky.
Asiakasymmärrystä ei lähdetty esim. kyselyn muodossa keräämään, koska FINGER-toimintamalli ja sen kohdentuminen on ennalta määritelty tutkimuksen aikana.
Kainuussa toteutetun toiminnan pohjalla on käytetty FINGER-tutkimuksessa kehitettyä toimintamallia.
Tutkimuksesta ja toimintamallista lisää voi lukea artikkelista
"FINGER-elintapaohjelma - toimintamalli kognitiivisen toimintakyvyn tukemiseen" SLL42019-183.pdf (julkari.fi)
Koordinoinnin keskusta pohdittiin projektiryhmässä pitkään. Ryhmässä koettiin, etteivät järjestöt voi toimia koordinoinnin keskuksena niiden rahoituspohjaisuuden vuoksi. Pohdinnoissa nousi esille myös laissakin mainittu hyvinvointialueen ensisijainen vastuullisuus hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä, jonka vuoksi heräsi ajatus, olisiko koordinoiva taho hyvinvointialueelta. Lopulta hankkeen loppuajaksi saatiin palkattua koordinoija hyvinvointialueen terveysaseman vastaanottotoiminnasta.
FINGER-toimintamallia pilotoitiin Kainuussa 17. elokuuta alkaen 9. marraskuuta asti.
Asiakkaat rekrytoitiin pilottikuntien hyvinvointialueen vastaanottojen kautta, jossa kansanterveyshoitaja pystyi ottamaan vastuuta pilotin jälkeen tarvittavasta kolesteroli-kontrollista. Lisäksi asiakkaita rekrytoitiin muutaman järjestön kautta, sekä julkisella ilmoituksella Kajaanin kirjastossa. Rekrytoitavat välittivät yhteystietonsa koordinoijalle, joka otti yhteyttä pilottiasiakkaisiin ja välitti heille aikataulut ja tapaamisten sisältöohjelman.
Tämän jälkeen eri organisaatioista tulevat sisällöntuottajat pitivät pienryhmille kerran viikossa omalla vuorollaan tapaamisia siten, että FINGER-toimintamallissa esille nousseita teemoja päästiin käsittelemään. Jokaisella pilottiryhmällä oli tarkoitus olla kolme ravitsemus-, kolme liikunta- ja kolme aivojumppa -tapaamista. Tämän lisäksi heillä oli yhteiset etäyhteyksillä toteutetut alku- ja lopputapaamiset. Toimintaa olisi voinut verrata personal trainer-tyyppiseen palveluun. Tapaamisia järjestettiin pääasiallisesti lähitapaamisina, mutta kokeilussa oli myös tapaamismuoto, jossa pienryhmä kokoontui paikan päälle, mutta sisällöntuottaja oli etäyhteyden päässä.
Alku- ja lopputapaamisella suoritettiin elämänlaatumittaus (EuroHIS8). CAIDE-riskitestin osallistujat olivat tehneet jo rekrytointivaiheessa. Lisäksi ennen lopputapaamista laskettiin vielä uudelleen CAIDE-riskipisteet.
Tavoite oli saada tietoa, millaisilla keinoilla ja resursseilla olisi mahdollista saada FINGER-toimintamalli jalkautettua Kainuuseen vaikuttavasti.
Tämä toimintamalli on myös hyvä esimerkki yhdyspintatyöskentelystä hyvinvointialueen, järjestöjen ja kuntien kesken.
Toimintamallin kokeilujaksona toimi pilotti. Rekrytointi tehtiin nopealla aikataululla (noin 2 vko ennen pilotin alkua). Asiakkailta saadun palautteen mukaan pilotti alkoi liian nopeasti rekrytoinnin jälkeen, eivätkä asiakkaat ehtineet orientoitua asiaan. Asiakkaat kokivat haasteita, kun pilotin aikatauluihin jouduttiin tekemään muutoksia ja toivoivat, että muutoksista olisi ilmoitettu varhaisemmassa vaiheessa. Viestinnässä käytettiin perinteistä tekstiviestiä, mutta toiveena nousi, että viestintämuotona olisi ollut mm. WhatsApp-ryhmä tai jopa Facebook.
Yhteistyöpintojen luomiseen ja ylläpitämiseen tarvitaan aikaa riittävästi.