AIVOTREFFIT – yksilölliset voimavaralähtöiset aivoterveyskeskustelut
AIVOTREFFIT toimintamallissa järjestetään yksilöllisiä aivoterveyskeskusteluja työikäisille muististaan huolestuneille.
Aivotreffien kohderyhmänä ovat työikäiset 18 – 65 vuotiaat, jotka ovat huolissaan muististaan ja joiden toimintakyky on voinut laskea työuraa vaarantavalla tavalla. Monet ovat työkyvyttömyyseläkkeellä, pitkäaikaistyöttömiä, osa-aikatyössä, sairauslomalla olevia, kuntoutustuella tai opiskelijoita. Myös kiireisen työelämän aiheuttama kuormitus voi olla muistihuolen takana.
Usein tämän kohderyhmän toimintakyky on heikentynyt sairauden, vamman, osattomuuden, huono-osaisuuden, sosiaalisten ongelmien, uupumuksen, vaikeiden elämänkokemusten tai epäterveellisten elämäntapojen vuoksi. Aivoterveyttä heikentävinä tekijöinä ovat usein erilaiset mielenterveysongelmat, päihteet, unihäiriö, krooninen kipu, stressi sekä aivovamman tai aivoverenkiertohäiriöiden aiheuttamat pulmat. Kohderyhmän aivoterveyden edistämisellä ja elämäntapojen muuttamisella voidaan vahvistaa heidän toimintakykyään, parantaa elämänlaatua sekä kykyä toimia arjessa, työssä ja vapaa-ajalla.
Aivoterveydellä tarkoitetaan aivojen hyvinvointia, jota tukevat terveelliset elämäntavat. Suomalaisen FINGER -tutkimuksen mukaan muistihäiriöitä voidaan ehkäistä hallitsemalla niiden riskitekijöitä. Tutkimuksen mukaan tehostettua elintapaneuvontaa saaneiden riski sairastua muisti- ja ajattelutoimintojen heikentymiseen on 31 % pienempi verrattuna kontrolliryhmään. Aivoterveyden edistäminen siis pienentää riskiä sairastua muistisairauteen. Jos pystytään ennaltaehkäisemään sairastuneisuutta, vähennetään samalla ihmisten kokemaa kärsimystä ja tuodaan säästöjä yhteiskunnalle. Tietoisuus aivoterveyden ja muistin muutoksista saa ihmiset hakeutumaan nopeammin tarkempiin tutkimuksiin, jos muistitoiminnoista herää huoli. Näin löydetään mahdolliset etenevät muistisairaudet varhaisessa vaiheessa, jolloin ihminen saa tukea ja tarvittaessa lääkehoitoa oikea-aikaisesti. Kun työikäiset kiinnittävät huomiota aivoterveyteensä ja edistävät sitä, niin se parantaa työkykyä ja työssä jaksamista.
kts. toimintaympäristö