AIVOTREFFIT – yksilölliset voimavaralähtöiset aivoterveyskeskustelut

AIVOTREFFIT toimintamallissa järjestetään yksilöllisiä aivoterveyskeskusteluja työikäisille muististaan huolestuneille.

Toimintamallin nimi
AIVOTREFFIT – yksilölliset voimavaralähtöiset aivoterveyskeskustelut
Toimintamallin lyhyt kuvaus

AIVOTREFFIT toimintamallissa järjestetään yksilöllisiä aivoterveyskeskusteluja työikäisille muististaan huolestuneille.

Toteutuspaikka
Oulun Seudun Muistiyhdistyksen Aivosilta-hanke (vuosina 2017-2019)
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Oulu
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Kaisa Hartikka

Luotu

30.03.2020

Viimeksi muokattu

31.03.2020
Ratkaisun perusidea

AIVOTREFFIT toimintamallissa järjestetään yksilöllisiä voimavaralähtöisiä aivoterveyskeskusteluja työikäisille muististaan huolestuneille. Tapaaminen järjestetään sovitusti. Muistihuolta aiheuttavat tyypillisesti mielenterveyden häiriöt, unihäiriöt, stressi ja kova psyykkinen kuormitus. Tavoitteena on tarjota tietoa ja apua muistihuoleen. Aivotreffit voi olla vaihtoehto aivoterveyttä edistävälle ryhmätoiminnalle, johon kaikilla muististaan huolissaan olevilla ei ole koettua tarvetta tai halua osallistua. Usein muististaan huolestuneelle riittää yksi tapaaminen tuen saamiseksi huolta vähentämään. Joskus keskusteluja sovitaan useammalle kerralle. Mallissa hyödynnetään voimavaralähtöistä ja motivoivaa keskustelutapaa. Aivotreffeillä henkilö voidaan tarvittaessa ohjata jatkotutkimuksiin tai muun tuen piiriin. Aivotreffeillä voidaan hyödyntää Aivosilta-hankkeessa tuotetun Aivokööripaketin aineistoa. Jos Aivotreffeille hakeutuu työssäkäyvä muistihuoleinen, työpaikan kognitiivisen ergonomian kartoittaminen ja aivojen turhaa kuormitusta vähentävien keinojen löytäminen voi olla tarpeen. Silloin voi hyödyntää työpaikoille suunnatun Aivovartin aineistoja. Aivovarttipaketista lisää kohdassa ”Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot”.

Toimintaympäristö

Aivotreffien kohderyhmänä ovat työikäiset 18 – 65 vuotiaat, jotka ovat huolissaan muististaan ja joiden toimintakyky on voinut laskea työuraa vaarantavalla tavalla. Monet ovat työkyvyttömyyseläkkeellä, pitkäaikaistyöttömiä, osa-aikatyössä, sairauslomalla olevia, kuntoutustuella tai opiskelijoita. Myös kiireisen työelämän aiheuttama kuormitus voi olla muistihuolen takana.

Usein tämän kohderyhmän toimintakyky on heikentynyt sairauden, vamman, osattomuuden, huono-osaisuuden, sosiaalisten ongelmien, uupumuksen, vaikeiden elämänkokemusten tai epäterveellisten elämäntapojen vuoksi. Aivoterveyttä heikentävinä tekijöinä ovat usein erilaiset mielenterveysongelmat, päihteet, unihäiriö, krooninen kipu, stressi sekä aivovamman tai aivoverenkiertohäiriöiden aiheuttamat pulmat. Kohderyhmän aivoterveyden edistämisellä ja elämäntapojen muuttamisella voidaan vahvistaa heidän toimintakykyään, parantaa elämänlaatua sekä kykyä toimia arjessa, työssä ja vapaa-ajalla.

Aivoterveydellä tarkoitetaan aivojen hyvinvointia, jota tukevat terveelliset elämäntavat. Suomalaisen FINGER -tutkimuksen mukaan muistihäiriöitä voidaan ehkäistä hallitsemalla niiden riskitekijöitä. Tutkimuksen mukaan tehostettua elintapaneuvontaa saaneiden riski sairastua muisti- ja ajattelutoimintojen heikentymiseen on 31 % pienempi verrattuna kontrolliryhmään. Aivoterveyden edistäminen siis pienentää riskiä sairastua muistisairauteen. Jos pystytään ennaltaehkäisemään sairastuneisuutta, vähennetään samalla ihmisten kokemaa kärsimystä ja tuodaan säästöjä yhteiskunnalle. Tietoisuus aivoterveyden ja muistin muutoksista saa ihmiset hakeutumaan nopeammin tarkempiin tutkimuksiin, jos muistitoiminnoista herää huoli. Näin löydetään mahdolliset etenevät muistisairaudet varhaisessa vaiheessa, jolloin ihminen saa tukea ja tarvittaessa lääkehoitoa oikea-aikaisesti. Kun työikäiset kiinnittävät huomiota aivoterveyteensä ja edistävät sitä, niin se parantaa työkykyä ja työssä jaksamista.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

kts. toimintaympäristö

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Aivotreffeillä voi hyödyntää Aivokööri ryhmätoimintamallin aineistoja, joista on koottu sähköinen Aivokööripaketti. Aihealueina ovat: Aivoterveys, Liikunta, Ravinto, Uni ja lepo, Painonhallinta, Kulttuuri ja taide, Sosiaaliset verkostot, Päihteet, Kipu ja lääkkeet, Aivojen vammat ja häiriöt, Mieliala sekä Muistin toiminta. Materiaalit ovat kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä maksuttomasti. Tiedostoja on paljon, joten pyydettäessä lähetetään linkki, jonka kautta kansion voi tallentaa koneelleen. Tilaa Aivokööripaketti laittamalla viestiä: yhdistys@osmy.fi

Aivotreffeillä voi hyödyntää myös Aivovartti toimintamallin aineistoa, joista on koottu sähköinen Aivovarttipaketti. Aivovarttimalli sisältää tietoa aivojen suojaamisesta työssä  ja keinoja turhan kuormituksen vähentämiseksi. Materiaali on kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettävissä. Pyydettäessä lähetetään linkki, jonka kautta kansion voi tallentaa koneelleen. Tilaa Aivovarttipaketti laittamalla viestiä: yhdistys@osmy.fi

Aivotreffit toimintamalli on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan toimijoiden ja esim. elintapaohjaajien sekä hyvinvointivalmentajien käyttöön yksilöllisen asiakastyön tueksi.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Aivotreffien eli voimavaralähtöisten aivoterveyskeskustelujen hyödyllisyydestä kerättiin suullinen palaute. Dynaamista arviointia käytettiin sopeuttamaan toiminnan sisältöä kunkin asiakkaan tarpeita vastaavaksi. Yleisimmät käsitellyt aihealueet Aivotreffeillä olivat muistihuoli, mielenterveysongelma, stressi, kuormittava elämäntilanne, kipu, unettomuus, ravinto ja liikunta. Aivotreffeillä palautteen antaneet kertoivat saaneensa tietoa aivoterveydestä ja muistista. Tiedon saaminen toi helpotusta omaan tilanteeseen. Aivotreffit toivat uskallusta edetä muistihuolen kanssa esim. ottaa työn kuormittavuuteen liittyvä asia esimiehen kanssa esille, varata aika muistitutkimuksiin, osallistua aivoterveyttä edistävään ryhmään tai osallistua Muistiyhdistyksen toimintaan. Myös konkreettisista vinkeistä pidettiin esimerkiksi unettomuuden hoidossa.

Aivotreffit oli toimiva malli hyödyntää Aivoköörin aineistoa yksilöllisessä elintapaohjauksessa osana aivoterveyskeskusteluita.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Aivotreffit sopivat esimerkiksi yksilölliseen kuntouttavaan asiakastyöhön, mielenterveys- ja muistityöhön. Aivotreffit on hyvä työkalu myös hyvinvointivalmentajalle, elintapaohjaajalle tai liikuntaneuvojan.

Aivotreffit -toimintamallia voi muokata useamman kohtaamisen malliksi, jossa tarvittaessa toteutettaisiin myös kotikäyntejä ja hyödynnettäisiin neuropsykiatrista valmennusta sekä toimintaterapiaa.

Vinkkejä ja tiivistetty ohje motivoivaan haastatteluun löytyy mm. Käypä hoito suosituksista tästä linkistä.

Voit katsoa videon työikäisen muistihuolesta, se löytyy YouTubesta nimellä: Työikäinen, huolettaako muisti?