Ajanvarausintegraatio Omaolon TULE oirearvioista fysioterapiaan, Päijät-Hämeen HVA (RRP, P4, I1)
Omaolon olkapää-, polvi- tai alaselkäoirearvion täytettyään asiakas saa kansallisen suosituksen ja paikallisen palveluohjauksen. Tietyillä tuloksilla asiakkaalle avautuu ajanvarausmahdollisuus fysioterapeutin suoravastaanotolle.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueen toimintaympäristön haastavuus johtuu usean tekijän yhteisvaikutuksesta. Ajankohtaisten henkilöstökysymysten ja uudistuvan lainsäädännön edellyttämän toiminnan voimakkaan ja jatkuvan kehittämisen lisäksi haasteena on alueen demograinen ja sosioekonominen tilanne. Alueelle tunnusomaista on edelleen maan keskiarvoa heikompi huoltosuhde, matalampi koulutustaso, korkeampi työttömyysaste ja heikompi yleinen terveystilanne sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen onnistuneesta monivuotisen muutosohjelman mukaisesti tehdystä kehittämistyöstä huolimatta.
Omaolon käytön lajentaminen ja uusien toiminnallisuuksien mahdollistaminen kiinnittyy hyvinvointialueen strategisiin painopisteisiin, josta keskeisimpänä on "Asiointi on sujuvaa ja asiakkaita ohjataan sekä tuetaan erinomaisesti" ja "Integroidut ja kustannustehokkaat palvelut ovat hyvin saatavissa ja saavutettavissa".
Ajanvarausintegraation mahdollistaminen ja laajentaminen liittyy läheisesti hyvinvointialueen digistrategiaan 2021-2023 - "Digitaalisesta palvelukanavasta tulee ensisijainen asiointikeino valtaosalle sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaista. Merkittävä osa tarpeista tyydytetään digitaalisia kanavia ja palveluita hyödyntäen inhimillisyyttä unohtamatta."
Tutustu tarkemmin Paijat-Hameen_hyvinvointialue_strategia.pdf (paijatha.fi)
Halusimme sujuvoittaa asiakkaan sähköistä asiointia siten, että asiakas voi hoitaa asiansa samassa kanavassa oirearviosta ajanvaraukseen tarvitsematta siirtyä toiseen asiointikanavaan.
Kehittämisessä oli mukana toiminnan ammattilaiset ja Omaolon asiantuntijat ja pääkäyttäjä.
Palvelun harmonisointi ja ajanvarausintegraation toteuttaminen TULE-oirearvioissa koskee Heinolan, Lahden, Nastolan, Kärkölän, Iitin, Hartolan ja Sysmän sote-keskuksia.
Asiakkaan täytettyä oirearvion palvelu ohja joko itsehoitoon, liikuntaneuvojalle, lähettämään tuloksen ammattilaisen työjonolle tai hakeutumaan päivystykseen. Mikäli tulos ohjaa fysioterapian suora- tai videoetävastaanotolle, pääsee asiakas varaamaan ajan sähköisesti itse samassa palvelukanavassa. Muutos sujuvoittaa asiakkaan asiointia ja vapauttaa ammattilaisen työaikaa puhelinasioinnista terapiatyöhön.
1.2.23 alkaen TULE-oirearvioiden ajanvaraus avataan Heinolan sote-keskuksen fysioterapian suoravastaanotolle. Ammattilaisten käyttöoikeudet haetaan 9.1. 23 mennessä. Ammattilaisten perehdytys 16.1.23 alkavalla viikolla.
Seuraamme täytettyjen oirearvioiden kokonaismäärää, työjonolle lähetettyjen lukumäärää, ajanvarauksen tehneiden lukumäärää ja ajanvarausten suhteellista osuutta työjonolle ohjautuneiden määrästä.
Omaolon käyttöä seurataan kuukausittain hyvinvointialueen intrassa julkaistavassa mittarikoosteessa.
TULE oirearvioiden ajanvarausintegraation käyttöönotto on vaiheistettu. Ensimmäisessä vaiheessa ajanvaraus mahdollistettiin Asikkalan, Hollolan, Orimattilan ja Padasjoen sote-keskuksissa. Toisessa vaiheessa hyvinvointialueen käynnistymisen jälkeen ajanvarausintegraatio toteutettiin Heinolan fysioterapiassa helmikuussa 2023. Kolmannessa vaiheessa maaliskuussa 2023 ajanvarausintegraatio toteutettiin Lahden, Nastolan, Kärkölän, Hartolan ja Iitin sote-keskuksissa.
Palvelu on tarkoitettu yli 16-vuotiaille hyvinvointialueen asukkaille, joilla on olkapään, polven tai alaselän oire, johon tarvitsevat joko itsehoito-ohjeen tai liikuntaneuvojan tai kuntoutuksen ammattilaisen arvion. Palvelu on otettu vaiheittain käyttöön hyvinvointialueella.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty kuvaamalla ja tunnistamalla yhdeksän erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa asiakasryhmää. Oirearvioiden paikallisohjausteksteihin on lisätty asiakaspalautelinkit asiakaskokemuksen kartoittamiseksi ja palvelun kehittämiseksi.