Ajatushetki/Minnestimmen -museo-opastus – taidenäyttelyyn matalalla kynnyksellä
Tunnin mittaisessa museo-opastuksessa pääpaino on taideteosten herättämissä ajatuksissa ja niiden pohjalta käytävässä keskustelussa. Erityispiirteinä ovat rauhallinen tahti ja osallistujalähtöisyys. Opastuksen voi toteuttaa myös etäyhteyksin.
Oivalla ja ymmärrä
Keskiverto museo-opastuksen tahti on joillekin liian nopea. Rauhallisesti etenevässä Ajatushetki / Minnestimmen - opastuksessa taiteeseen pääsee tutustumaan yhdessä, oppaan ohjaamana. Tavoitteena on keskustella taideteosten herättämistä ajatuksista vuorovaikutteisessa ilmapiirissä.
Ajatushetki-opastus on suomenkielinen ja Minnestimmen-opastus ruotsinkielinen. Opastuksen voi toteuttaa myös etäyhteyksin. Sekä etä- että lähitoteutus perustuvat samaan opastusrunkoon.
YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaisesti ”Jokaisella tulee olla oikeus osallistua taiteisiin ja kulttuuriin, kehittää itseään ja yhteisöään niiden avulla sekä mahdollisuus ilmaista itseään vapaasti.”
Taiteisiin osallistuminen voidaan nähdä osana kulttuuristen perusoikeuksien ja hyvinvoinnin toteutumista, hyvää elämänlaatua ja elinikäistä oppimista (Sitra, Taide ja hyvinvointi). Kulttuurin ja taiteen hyödyistä on vahvaa tutkimusnäyttöä aivoterveyden edistämisessä ja muistisairauksien ehkäisemisessä sekä niiden etenemisen hidastuttamisessa. Ikääntyneiden osallistumisen on myös havaittu vähentävän riskiä sairastua masennukseen. (WHO:n raportti, Taikusydän).
Opastukset on kehitetty muististaan huolissaan oleville, muistisairaille sekä heidän läheisilleen. Opastus sopii kuitenkin kaikille keskustelevasta opastuksesta kiinnostuneille taiteen ystäville.