Ajoterveyden päihdeseuranta Pirkanmaalla
Poliisin määräämien ajo-oikeusedellytysten päihderiippuvuusarvioinnin toteuttaminen Pirkanmaan soteasemilla.
Alkoholi on yksi merkittävimpiä riskitekijöitä liikenteessä. Päihtyneenä ajamisen lisäksi ajokunto on voi olla heikentynyt myös muista syistä, kuten krapulasta aiheutunut väsymys tai alkoholin pitkäaikaiskäytön aiheuttamat kognitiiviset häiriöt. Alkoholin käyttö voi myös pahentaa muiden sairauksien oireita (esim. rytmihäiriöalttius) ja näin heikentää ajokykyä. Alkoholin liikakäyttöön voi myös liittyä tajuttomuuskohtauksia. Alkoholin ja monien lääkeaineiden yhteisvaikutukset voivat heikentää huomattavasti ajosuoritusta.
Psykiatrian, sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden selvitystyön yhteydessä toteutettiin nykytilan selvitystä ja havaittiin suuria eroja työnjaossa vastaanottopalveluiden, miepä-tiimien ja psykiatrian avopalveluiden välillä. Työnjako perus- ja erityistason palveluiden välillä on mielenterveys- ja päihdepalveluissa varsin liukuva – työnjako voidaan onnistuneesti toteuttaa eri tavoilla. Tavoite kehittää palveluketjuja kokonaisvaltaisesti on perusteltua.
Toimintamallilla tavoiteltava muutos on ajoterveysseurantojen toteutuminen koko Pirkanmaan hyvinvointialueella tasavertaisesti ja tasalaatuisesti perusterveydenhuollon palveluissa. Tätä silmällä pitäen tarvitaan yhdenmukainen ohjeistus ja osaamisen vahvistamista perusterveydenhuollossa tulee lisätä perehdytysmateriaalin avulla.
Ajoterveysvaatimukset eivät yleensä täyty, jos henkilö on alkoholiriippuvainen tai ei kykene alkoholin vaikutuksen alaisena pidättäytymään ajamisesta. Ajoterveysvaatimukset eivät täyty, jos henkilö on riippuvainen huumeista tai keskushermostoon vaikuttavista lääkärin määräämistä lääkkeistä tai hän käyttää niitä säännöllisesti väärin. Ajoterveysvaatimukset eivät myöskään täyty, jos päihteiden käytöstä on aiheutunut pysyväisluonteisia ajokykyä haittaavia tai ajoturvallisuutta vaarantavia terveydentilan muutoksia, jotka vaikuttavat henkilön yleiseen toiminta-, havainnointi-, arvostelu- tai reagointikykyyn tai käyttäytymiseen.