Akuuttitiimi
Akuuttitiimin sairaanhoitaja tarjoaa nuorille ja nuorille aikuisille (13-29v) mielenterveyden, päihteiden ja riippuvuuksien hoitoon liittyvää lyhytkestoista tukea, palveluohjausta, muutosvalmennusta ja terapiaa.
Viime vuodet ovat olleet erittäin epävakaita. Jouduimme nopeasti sopeutumaan koko maailmaa ravisuttaneeseen pandemiaan. Eristäytyminen ja suojautuminen tulivat osaksi arkea. Samanaikaisesti syttyi sota Euroopassa. Nämä haastavat turvallisuutta nyt ja niiden vaikutukset elävät ihmisissä ja yhteiskunnassa vielä pitkään.
Yhteiskunnan epävakaus koettelee äärimmäisen vahvasti erityisesti nuoria ja nuoria aikuisia. Miksi? Nuoruusiän kehitystehtävä on itsenäistyminen eli oman identiteetin rakentaminen ja irtaantuminen vanhemmista. Lisäksi liittyminen oman ikäisten joukkoon ja suuntautuminen yhteiskunnallisiin asioihin kuuluu ikävaiheeseen. Mahdollisuus näihin on ollut tauolla pitkään. Jo ennen epävakaata ajanjaksoa nuoret voivat huonosti. Ikäluokasta n. 25% oireili sairastuen psyykkisesti. Tällä hetkellä hoitoon pääsyä joutuu odottamaan pitkään. Nuorten psykiatrisen avohoidon jonot ovat valitettavan pitkät läpi Suomen ja lisäksi osastohoidon paikkoja on vähennetty. Pitkittyessään haasteet yleensä sitkistyvät ja moninaistuvat.
Opiskelevat nuoret saavat tukea oppilas- ja opiskeluterveydenhuollosta, jossa tosin kipuillaan psykologivajeessa. Näiden palvelujen ulkopuolelle jäävät työttömät nuoret.
Nuorten mielenterveyden ja päihdehoitotyön tarve on huomattu, mutta teot sen puolesta ovat vielä lapsen kengissä.
On herätty tilanteeseen, että nuorten ja nuorten matalan kynnyksen, perustason mielenterveys- ja päihdehoitotyön palvelut ovat tulevalla Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella hyvin vähäiset. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon resurssit psykologien osalta ovat riittämättömät. Perustason tuen puuttuessa, nuori ohjautuu hoitoon erikoissairaanhoitoon, josta on viime vuosina tullut valtavan kuormittunutta. Lisäksi Etelä-Pohjanmaalla on useita nuorten sijaishuollon laitoksia. Sijoitetut nuoret tarvitsevat usein erikoissairaanhoidon tukea. Maakunnan ulkopuolelta hoitoon tulevien osuus erikoissairaanhoidossa olevista on n. 30%. Erikoissairaanhoitoon on jo panostettu lisää, nyt on aika panostaa perustason hoitoon.
Osassa kuntia on palkattu kouluihin perustason mielenterveystyöhön psykiatrisia sairaanhoitajia, jotka työskentelevät niin ala- kuin yläkouluissa sekä toisella asteella. Nämä palvelut ovat opiskeleville nuorille. Työttömät ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret aikuiset jäävät vaille matalan kynnyksen palveluita.
Pilotointi päädyttiin aloittamaan yhdellä työntekijällä kolmen paikkakunnan alueella. Näistä kaksi (Ilmajoki ja Lapua) ovat pieniä ja yksi (Seinäjoki) keskisuuri kunta. Vuoden 2023 alusta alkaen Akuuttitiimissä on työskennellyt kaksi työntekijää ja uutena alueena tuli Kaksineuvoinen. Elokuun 2023 alusta alkaen Akuuttitiimissä on työskennellyt neljä työntekijää ja alueet laajentuivat edellisten lisäksi Kurikkaan, Suupohjaan ja Järvi-Pohjanmaalle. Työajan keskittäminen asiakastyöhön on tavoite, joten välimatkat tällä alueella ovat kohtalaiset ja alueita on jaettu työntekijöiden kesken.
Ajatuksena oli aluksi tarjota palvelu vain alaikäiselle nuorille, iältään 13-18-vuotiaille. Alkumetreillä huomattiin, että näin toimiessa, iso osa nuoruusiässä olevia jää vaille uutta palvelumuotoa. Näin ollen käynnistettiin yhteistyö alueen Ohjaamojen kanssa ja ikäraja laajeni 13-29-vuotiaisiin.
Kehittäjäjoukkoon kuuluvat akuuttitiimin työn mahdollistavat päättäjätahot sekä yhteistyötä tekevät tahot.
Päättäjätahoon kuuluvat alueen hoitotyön ylilääkärit ja hoitotyön johtajat sekä sosiaalityön johtajat. Heidän kanssaan on käyty neuvottelut työn aloittamisesta ja reunaehdoista. Yhteistyötahoihin kuuluvat Ohjaamon yhteistyöverkosto mm. sosiaalityöntekijät ja -ohjaajat, etsivät nuorisotyöntekijät ja TE-palvelujen työntekijät. Lisäksi opiskeluterveydenhuollon työntekijät, terveydenhoitajat, kuraattorit, psykologit ja lääkärit ovat tärkeitä yhteistyötahoja.
Yhteistyötahojen kanssa pyritään yhdessä löytämään nuorelle apua. Uudenlaisen matalan kynnyksen palvelun piiriin tuominen on tärkeä osa turvallisuuden luomista. Apua on saatavilla nopeasti, mikäli nuori tulee itse, ohjautuu työntekijän tai huoltajan kautta palveluun.
Tavoitteena on, että paikkakuntien 13-29-vuotiaalla nuorella olisi mahdollisuus saada lyhytkestoista mielenterveyden tai päihdetyön tukea mahdollisimman nopeasti. Nuoren tilanteesta tehdään hoidon tarpeen arvio, annetaan tukea ja ohjataan muihin palveluihin tarpeen vaatiessa.
Apua tarjotaan Ohjaamoissa, kouluilla, nuoren kotona tai nuoren toivomassa paikassa. Palvelu räätälöidään paikkakuntien toiveen mukaisesti.
Uutta palvelun saatavuutta mitataan tilastoiden tietyt kävijää, käyntiä ja ohjaavaa tahoa koskevat indikaattorit.
Kävijätiedot:
* ikä, sukupuoli, tulosyy (mielenterveys- ja/tai päihdehaaste), käynti (1. käynti tai jatkokäynti)
Käyntitiedot:
* yksilö, perhe, työpari tai verkostotapaaminen
Ohjaava taho
Lisäksi syksyllä 2022 kerätään webropol kyselyllä asiakaspalautetta.
Kysymykset, jossa viisi vastausvaihtoehtoa:
Paikkakunta (Ilmajoki, Seinäjoki, Lapua)
Tulin kuulluksi ymmärretyksi ja kunnioitetuksi.
Koen, että toiveeni ja mielipiteeni on huomioitu keskustelussa.
Sain keskustelusta apua tilanteeseeni.
Sain uusia ja minulle hyödyllisiä näkökulmia asioihini.
Suosittelisitko palvelua muille?
Haluaisitko antaa palvelusta vielä vapaamuotoista palautetta?
Työn näkyvyyttä tulee parantaa siten, että paikkakunnilla akuuttitiimin toiminta on tuttua.
Tähän pyritään kokoamalla asiantuntijatiimejä paikkakuntakohtaisesti. Tiimien toiveesta esitellään toimintaa tarkemmin pienemmille työryhmille. Nuorille palvelua markkinoidaan Ohjaamon somekanavien ja akuuttitiimin oman instagram-tilin kautta. Lisäksi työntekijä jalkautuu tekemään työtä mm. kouluille.
13-29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset ovat joko opinnoissa, työelämässä, työttöminä, eläkkeellä tai sairaslomalla. Kyse on myös alaikäisistä, joiden kanssa työskennellessä huomioidaan huoltajat. Osa täysi-ikäisistä asuu vielä kotona, osa yksin, ystävän tai kumppanin kanssa.
Osa nuorista haluaa tavata mieluummin jossain muussa ympäristössä kuin koulu tai terveyskeskus. Akuuttitiimin kohtaamiset pyritään järjestämään nuoren toiveen mukaisesti.