Akuuttitiimin sairaanhoitaja tarjoaa nuorille ja nuorille aikuisille (13-29v) mielenterveyden, päihteiden ja riippuvuuksien hoitoon liittyvää lyhytkestoista tukea, palveluohjausta, muutosvalmennusta ja terapiaa. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Akuuttitiimi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Akuuttitiimin sairaanhoitaja tarjoaa nuorille ja nuorille aikuisille (13-29v) mielenterveyden, päihteiden ja riippuvuuksien hoitoon liittyvää lyhytkestoista tukea, palveluohjausta, muutosvalmennusta ja terapiaa. 

Toteutuspaikka
Seinäjoki, Isokyrö, Ilmajoki, Lapua, Kaksineuvoinen, Kurikka, Suupohja, Järvi-Pohjanmaa
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Toni Ranta

Luotu

14.10.2022

Viimeksi muokattu

13.10.2023
Ratkaisun perusidea **

Akuuttitiimin sairaanhoitajan mielenterveys- ja päihdepalvelut on saatavilla m. alueen Ohjaamoissa viikottain. Nuori voi hakeutua tapaamiseen itse tai hänet voi ohjata palvelun piiriin huoltaja tai ammattilainen. Lähetekäytäntöä ei ole.

Tapaamisia voi olla 1-5, joiden sisältö voi olla hoidon tarpeen arvio, psykoedukaatio, lyhytterapia ja muutosvalmennus. Palvelu on aina auttamistyötä, ei vain arviointia.

Tiimin muodostaa paikkakunnan terveydenhuollon, sosiaalityön, TE-palvelujen ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut yhdessä akuuttitiimin sairaanhoitajan kanssa.

Mahdollisuus konsultoida erikoissairaanhoidon palveluista paikkakunnan nuorisopsykiatrian tiimiä tai rajapintatyöryhmää.

Toimintaympäristö **

Viime vuodet ovat olleet erittäin epävakaita. Jouduimme nopeasti sopeutumaan koko maailmaa ravisuttaneeseen pandemiaan. Eristäytyminen ja suojautuminen tulivat osaksi arkea. Samanaikaisesti syttyi sota Euroopassa. Nämä haastavat turvallisuutta nyt ja niiden vaikutukset elävät ihmisissä ja yhteiskunnassa vielä pitkään. 

Yhteiskunnan epävakaus koettelee äärimmäisen vahvasti erityisesti nuoria ja nuoria aikuisia. Miksi? Nuoruusiän kehitystehtävä on itsenäistyminen eli oman identiteetin rakentaminen ja irtaantuminen vanhemmista. Lisäksi liittyminen oman ikäisten joukkoon ja suuntautuminen yhteiskunnallisiin asioihin kuuluu ikävaiheeseen. Mahdollisuus näihin on ollut tauolla pitkään. Jo ennen epävakaata ajanjaksoa nuoret voivat huonosti. Ikäluokasta n. 25% oireili sairastuen psyykkisesti. Tällä hetkellä hoitoon pääsyä joutuu odottamaan pitkään. Nuorten psykiatrisen avohoidon jonot ovat valitettavan pitkät läpi Suomen ja lisäksi osastohoidon paikkoja on vähennetty. Pitkittyessään haasteet yleensä sitkistyvät ja moninaistuvat.

Opiskelevat nuoret saavat tukea oppilas- ja opiskeluterveydenhuollosta, jossa tosin kipuillaan psykologivajeessa. Näiden palvelujen ulkopuolelle jäävät työttömät nuoret.

Nuorten mielenterveyden ja päihdehoitotyön tarve on huomattu, mutta teot sen puolesta ovat vielä lapsen kengissä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

13-29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset ovat joko opinnoissa, työelämässä, työttöminä, eläkkeellä tai sairaslomalla. Kyse on myös alaikäisistä, joiden kanssa työskennellessä huomioidaan huoltajat. Osa täysi-ikäisistä asuu vielä kotona, osa yksin, ystävän tai kumppanin kanssa.

Osa nuorista haluaa tavata mieluummin jossain muussa ympäristössä kuin koulu tai terveyskeskus. Akuuttitiimin kohtaamiset pyritään järjestämään nuoren toiveen mukaisesti.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Akuuttitiimin toimintaa on aluksi pilotoitu kolmella paikkakunnalla, töissä yksi sairaanhoitaja. Muu resurssi tulee olemassa olevista palveluista.

Toiminnan juurruttamista varten tulisi uudelle hyvinvointialueelle palkata alueittain toimivia sairaanhoitajia. Koko alue katettaisiin yhteensä viidellä sairaanhoitajalla. Elokuussa 2023 alkaen työntekijöitä on ollut Akuuttitiimissä neljä ja hyvinvointialue on kokonaan katettuna kuussoten aluetta lukuunottamatta.

Sairaanhoitajien tulisi olla osa yhteisöä, josta he voivat jalkautua mm. Ohjaamoihin, nuoren kotiin tai toivottuun tapaamispaikkaan. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Jokaisella paikkakunnan nuorella on mahdollisuus saada nopeasti tukea mielenterveyden tai riippuvuuksien haasteisiin.

Myös koulutuksen ulkopuolella olevan nuoren tai nuoren aikuisen on mahdollisuus saada lyhytkestoista mielenterveys- ja päihdehoitotyön palvelua nopeasti. 

Nuori voi saada palvelun myös kotiin tai hänelle sopivaan tapaamispaikkaan. Yhteiset käynnit lääkärillä, TE-palveluissa, päivystyksessä yms. on mahdollisia. 

Palvelun voi saada myös ilman ajanvarausta.

Palvelusta ohjataan ja saatellaan tarvittaessa eteenpäin seuraavan palvelun piiriin.

Verkostoyhteistyö on mahdollista, samoin yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen välillä.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Sairaanhoitajan työtehtävät ovat lyhytterapeuttisia ja vaatii joustavaa yhteistyötä eri tahojen kanssa. Hallittava jokin psykososiaalisen tuen muoto (esim. IPC, HOT, KKT)

Yhteistyö perustason lääkärin ja nuorisopsykiatrian ja psykiatrian kanssa on sovittava. 

Toimintamalli on sovellettavissa myös aikuisväestön palveluksi. 

Kansikuva
Akuuttitiimi

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä