Alueellisen kasvatus- ja perheneuvonnan ammatillisen johtamisen hanke - Pohjois-Savon läntinen alue, 1.1.2022-31.12.2022
Pilotissa kokeillaan, kehitetään ja otetaan käyttöön maakunnallisessa kehittämistyössä tuotettu alueellinen matalan kynnyksen kasvatus- ja perheneuvonnan (SHL 36§) palvelu. Johtaminen kohdentuu kansallisten ja alueellisten päivitettyjen toimintamallien käyttöönottoon.
Projekti toteutettiin Pohjois-Savon läntisellä alueella; Keitele, Pielavesi, Rautalampi, Suonenjoki, Tervo ja Vesanto.
Pilotissa kokeiltiin ja otettiin käyttöön maakunnallisessa yhteistyöskentelyprosessissa määriteltyjä kasvatus- ja perheneuvonnan matalan kynnyksen toimintamuotoja kaikissa Pohjois-Savon läntisen alueen (kuusi kuntaa) kasvatus- ja perheneuvonnan palveluissa. Uusien toimintamallien käyttöönotto toteutettiin ammatillisen johtamisen keinoin. Alueellisen johtamismallin pilotti kohdentui uusien toimintamuotojen käyttöönoton tukeen, asiakkuuksien johtamiseen sekä resurssien ohjaukseen/johtamiseen. Kasvatus- ja perheneuvonnan toimintamuotojen käyttöönotossa ja sen johtamisessa huomioitiin myös yhdyspinta Yhdessä aika mallin toteuttamiseen.
- Tuottaa toimintamalli/käytäntö kasvatus- ja perheneuvonnan matalan kynnyksen toimintamuotojen toteuttamiseksi maakunnallisesti yhtenäisellä tavalla.
- Tuottaa tietoa ja toimintamalli alueellisen kasvatus- ja perheneuvonnan ammatillisen johtamisen toteuttamiseksi.
Hyötytavoitteena oli:
- Sosiaalihuoltolain mukaisen kasvatus- ja perheneuvonnan saatavuuden parantaminen siirtämällä painopistettä matalan kynnyksen toimintamuotoihin.
- Kehittää asiakkuuksien johtamista niin, että perheet saavat oikea-aikaisesti ja ennaltaehkäisevästi tukea arkeen, jolloin ongelmien vaikeutumien estyy eikä raskaiden palvelujen tarvetta synny.
Pilotin mittarit valittiin tasapainotetun tuloskortin ideologiaa hyödyntäen:
Mittaristo toimi konkreettisena askeleena kohti tiedolla johtamista. Mittariston säännöllinen seuraaminen ja tulosten analysointi yhtenäisti johtamista ja auttoi eri toimijoita keskittymään yhtenäisesti sovittujen painopiste alueiden jatkuvaan kehittämiseen. Tasapainotettu mittaristo oli toimiva työkalu Kasvatus- ja perheneuvonnan ammatillisen johtamisen toteuttamiseksi ja kehittämiseksi. Jatkokehityksenä tulisi kuitenkin pohtia tarkkaan, että mitä mittareita työkaluun valitaan ja mitä ei, että ne varmasti ohjaisivat eri toimijoita yhtenäisesti käyttämään ja kehittämään sovittuja matalan kynnyksen toimintamuotoja. Myös tiedon tuottamiseen mahdollisimman helposti ja luotettavasti tulisi kiinnittää lisää huomiota.
Kohderyhmänä olivat kuntien lapsiperheet, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia. Kohderyhmää olivat myös muut lapsiperheiden kanssa työskentelevät toimijat sosiaali- ja terveyspalveluissa, kunnissa, järjestöissä ja seurakunnissa. Johtaminen kohdentui kuuden kunnan kasvatus- ja perheneuvonnan henkilöstöön.
Asiakasymmärrys perustui Pohjois-Savon läntisen alueen kasvatus- ja perheneuvonnan ammattilaisten osaamiseen, sekä asiakasymmärrystä lisättiin kahdella palveluun liittyvällä kyselyllä asiakkaille ja yhdellä kyselyllä yhteistyökumppaneille.