Älykäs lääkedosetti lääkehoidon tukena kotihoidossa
Älykkään lääkedosetin käyttö kotihoidon asiakkailla, jotka odottavat koneellista annosjakelu -palvelua tai eivät sovellu koneellisen annosjakelun tai lääkerobotin käyttäjäksi, mutta hyötyvät digitaalisesta lääkeannostimesta.
Suomessa väestö vähenee ja ikääntyy tulevina vuosikymmeninä, samalla sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve kasvaa. Suomen vanhuspoliittisena linjauksena on tukea ikäihmisten kotona asumista, myös säännöllisten palvelutarpeiden ilmaantuessa. Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023 asettaa yhdeksi keinoksi ikäystävällisen Suomen tavoittelussa digitalisaation ja teknologian hyödyntämisen. Hallituksen linjaamassa sote-uudistuksessa tavoitteena on vahvistaa perustason palveluja sekä siirtää painopistettä ehkäisevään työhön.
Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden tavoitteena on, että ikäihminen pystyy elämään ja asumaan kotonaan mahdollisimman toimintakykyisenä ja turvallisessa ympäristössä pitkään ja hän pystyy ylläpitämään mahdollisimman itsenäisesti terveyttään ja hyvinvointiaan. Lisäksi tavoitteena on, että asukaskohtaiset kustannukset laskevat ikäihmisten palveluissa ja ikäihminen saa sairaanhoidollisen ja lääketieteellisen tutkimuksen ja hoidon oikeaan aikaan kotona tai palvelukodissa.
Lähteet:
Ikävoimainen Oulu - Oulun kaupungin ikääntymispoliittinen ohjelma 2021–2030
Asiakkaan kotona olevat lääkkeet voidaan käyttää loppuun ennen koneellisen annosjakelun aloittamista. Hoitajien käynnit vähenevät, kun lääkeautomaatin käyttö voidaan aloittaa heti ja asiakas voi huolehtia lääkkeenoton itsenäisesti. Lääkeautomaatin käyttö mahdollistuu myös niillä asiakkailla, jotka eivät voi käyttää koneellista annosjakelua. Etätarjoilun avulla on mahdollista tarjoilla sekä tarvittaessa otettavat että ottamatta jääneet lääkkeet ilman kotihoidon käyntiä, mikä tuo säästöjä.
Näkökulmat
Asiakkaan hyvinvointi ja terveys, henkilöstö, teknologiavaikutukset ja kustannukset
Arviointikysymykset
- Kokevatko hoitajat, että laitteesta on hyötyä niiden asiakkaiden lääkehoidosta huolehtimisessa, jotka odottavat koneellista annosjakelua?
- Kokevatko hoitajat, että laitteesta on hyötyä asiakkaille, jotka eivät sovellu annosjakelupalvelun piiriin?
- Kokevatko asiakkaat ja ammattilaiset, että laite on helppokäyttöinen?
- Ovatko asiakkaat ja ammattilaiset kiinnostuneita käyttämään laitetta myös jatkossa?
- Suosittelevatko asiakkaat ja ammattilaiset laitetta muille?
- Vähenevätkö kotihoidon käynnit Älykäs lääkedosetin käytön myötä säännöllisen kotisairaanhoidon asiakkailla?
Tiedon lähteet
Kohderyhmien kokemustieto, palautekysely ja työpaja, Älykäs lääkedosetin tilastotiedot, virhekyselyiden ja tukipyyntöjen määrä.
Analysointi
Analysointi toteutettiin hanketyöntekijöiden toimesta kokeilun loppupuolella.
Älykästä lääkedosettia kokeiltiin Oulun kaupungin kotihoidossa. Kotihoidon palveluja voi saada, jos kotona selviytyminen on vaikeutunut ja tarvitsee säännöllistä henkilökohtaista apua päivittäisiin toimintoihin. Syynä voi olla sairaus, vammaisuus tai jokin muu. Kotihoidon palveluita myönnetään yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella.
Kotihoito tarkoittaa kotipalvelua ja kotisairaanhoitoa sekä muita kotona selviytymisen tueksi tarjottavia tukipalveluja, esimerkiksi ateria-, turva- ja kuljetuspalvelua sekä kuntouttavaa päivätoimintaa. Kotihoitoa voidaan toteuttaa myös osin tai kokonaan etäkotihoitona.
Kotihoidon palveluja voi saada ympäri vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa. Säännöllisestä kotihoidosta, jossa asiakkaan luona käydään vähintään kerran viikossa tai johon otetaan yhteys, tehdään suunnitelma asiakkaan ja tarvittaessa omaisten kanssa.
Kotihoidon sairaanhoitajat arvioivat omien asiakkaidensa lääkehoidon tuen tarvetta sekä, tarvitseeko ja hyötyykö asiakas digitaalisesta lääkeannostelijasta. Sairaanhoitajat kertoivat asiakkaille mahdollisuudesta kokeilla lääkeautomaattia ja pyysivät heiltä suostumuksen kokeiluun osallistumisesta.
Suunnittelu- ja toteutusvaiheessa tehtiin yhteistyötä KARITA-hankkeen hallinnoijan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin, Eksoten kanssa. He kehittivät samaan aikaan toimintamallia, jossa asiakas pääsee älykkään lääkeannostelijan käyttäjäksi ilman kotihoidon asiakkuutta.