Älykäs lääkedosetti lääkehoidon tukena kotihoidossa

Älykkään lääkedosetin käyttö kotihoidon asiakkailla, jotka odottavat koneellista annosjakelu -palvelua tai eivät sovellu koneellisen annosjakelun tai lääkerobotin käyttäjäksi, mutta hyötyvät digitaalisesta lääkeannostimesta.

Toimintaympäristö **

Suomessa väestö vähenee ja ikääntyy tulevina vuosikymmeninä, samalla sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve kasvaa. Suomen vanhuspoliittisena linjauksena on tukea ikäihmisten kotona asumista, myös säännöllisten palvelutarpeiden ilmaantuessa. Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023 asettaa yhdeksi keinoksi ikäystävällisen Suomen tavoittelussa digitalisaation ja teknologian hyödyntämisen. Hallituksen linjaamassa sote-uudistuksessa tavoitteena on vahvistaa perustason palveluja sekä siirtää painopistettä ehkäisevään työhön.

Oulun kaupungin hyvinvointipalveluiden tavoitteena on, että ikäihminen pystyy elämään ja asumaan kotonaan mahdollisimman toimintakykyisenä ja turvallisessa ympäristössä pitkään ja hän pystyy ylläpitämään mahdollisimman itsenäisesti terveyttään ja hyvinvointiaan. Lisäksi tavoitteena on, että asukaskohtaiset kustannukset laskevat ikäihmisten palveluissa ja ikäihminen saa sairaanhoidollisen ja lääketieteellisen tutkimuksen ja hoidon oikeaan aikaan kotona tai palvelukodissa.

 

Lähteet:

Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023 : Tavoitteena ikäystävällinen Suomi

Ikävoimainen Oulu - Oulun kaupungin ikääntymispoliittinen ohjelma 2021–2030

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Koneellisen annosjakelun odotusaika voi olla viikon – kolmen kuukauden välillä riippuen lääkemäärästä asiakkaan kotona. Asiakkaille, jotka tulevat tarvitsemaan apua lääkehoidossa, voidaan aloittaa heti Älykkään lääkedosetin käyttö. Tällöin asiakas voidaan alusta asti opettaa automaattisen lääkeannostuksen käyttäjäksi. Hän ei totu siihen, että hän tarvitsee hoitajan käynnin saadakseen lääkkeet.

Kotihoidon säännöllisten asiakkaiden joukossa on henkilöitä, jotka hyötyisivät lääkeautomaatista, mutta eivät kykene ottamaan lääkkeitään annosjakelupussista mm. näkökyvyn tai hienomotoristen taitojen heikentymisen vuoksi. Sen sijaan he kykenevät ottamaan lääkkeet lääkekiposta.

Lisäksi on asiakkaita, joiden lääkitys ei sovellu koneelliseen annosjakeluun esim. jatkuvien lääkemuutosten tai lääkkeiden koon vuoksi. Lääkkeet on mahdollista jakaa lääkekippoihin. Älykäs lääkedosetti mahdollistaa lääkemuutosten tekemisen.

Tavoiteltu muutos

Asiakkaan kotona olevat lääkkeet voidaan käyttää loppuun ennen koneellisen annosjakelun aloittamista. Hoitajien käynnit vähenevät, kun lääkeautomaatin käyttö voidaan aloittaa heti ja asiakas voi huolehtia lääkkeenoton itsenäisesti. Lääkeautomaatin käyttö mahdollistuu myös niillä asiakkailla, jotka eivät voi käyttää koneellista annosjakelua. Etätarjoilun avulla on mahdollista tarjoilla sekä tarvittaessa otettavat että ottamatta jääneet lääkkeet ilman kotihoidon käyntiä, mikä tuo säästöjä.

Muutoksen mittaaminen

Näkökulmat

Asiakkaan hyvinvointi ja terveys, henkilöstö, teknologiavaikutukset ja kustannukset

 

Arviointikysymykset

  • Kokevatko hoitajat, että laitteesta on hyötyä niiden asiakkaiden lääkehoidosta huolehtimisessa, jotka odottavat koneellista annosjakelua?
  • Kokevatko hoitajat, että laitteesta on hyötyä asiakkaille, jotka eivät sovellu annosjakelupalvelun piiriin?
  • Kokevatko asiakkaat ja ammattilaiset, että laite on helppokäyttöinen?
  • Ovatko asiakkaat ja ammattilaiset kiinnostuneita käyttämään laitetta myös jatkossa?
  • Suosittelevatko asiakkaat ja ammattilaiset laitetta muille?
  • Vähenevätkö kotihoidon käynnit Älykäs lääkedosetin käytön myötä säännöllisen kotisairaanhoidon asiakkailla?

 

Tiedon lähteet

Kohderyhmien kokemustieto, palautekysely ja työpaja, Älykäs lääkedosetin tilastotiedot, virhekyselyiden ja tukipyyntöjen määrä.

 

Analysointi

Analysointi toteutettiin hanketyöntekijöiden toimesta kokeilun loppupuolella.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Älykästä lääkedosettia kokeiltiin Oulun kaupungin kotihoidossa. Kotihoidon palveluja voi saada, jos kotona selviytyminen on vaikeutunut ja tarvitsee säännöllistä henkilökohtaista apua päivittäisiin toimintoihin. Syynä voi olla sairaus, vammaisuus tai jokin muu. Kotihoidon palveluita myönnetään yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella.

Kotihoito tarkoittaa kotipalvelua ja kotisairaanhoitoa sekä muita kotona selviytymisen tueksi tarjottavia tukipalveluja, esimerkiksi ateria-, turva- ja kuljetuspalvelua sekä kuntouttavaa päivätoimintaa. Kotihoitoa voidaan toteuttaa myös osin tai kokonaan etäkotihoitona.

Kotihoidon palveluja voi saada ympäri vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa. Säännöllisestä kotihoidosta, jossa asiakkaan luona käydään vähintään kerran viikossa tai johon otetaan yhteys, tehdään suunnitelma asiakkaan ja tarvittaessa omaisten kanssa.

Kotihoidon sairaanhoitajat arvioivat omien asiakkaidensa lääkehoidon tuen tarvetta sekä, tarvitseeko ja hyötyykö asiakas digitaalisesta lääkeannostelijasta. Sairaanhoitajat kertoivat asiakkaille mahdollisuudesta kokeilla lääkeautomaattia ja pyysivät heiltä suostumuksen kokeiluun osallistumisesta.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Suunnittelu- ja toteutusvaiheessa tehtiin yhteistyötä KARITA-hankkeen hallinnoijan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin, Eksoten kanssa. He kehittivät samaan aikaan toimintamallia, jossa asiakas pääsee älykkään lääkeannostelijan käyttäjäksi ilman kotihoidon asiakkuutta.

Liitteet
Ratkaisun perusidea **

Älykäs lääkedosetti tarjoilee asiakkaalle lääkkeet lääkekipossa ääniohjauksen ja valaistuksen tuella. Kotihoito jakaa lääkkeet kippoihin, jotka laite tarjoilee määriteltyinä kellon aikoina. Pitkäaikaislääkkeiden lisäksi on mahdollista tarjoilla tarvittaessa otettavat lääkkeet etätarjoiluna. Lääkkeen ottamatta jättämisestä ja lääkkeiden loppumisesta hälytykset menevät turvapalvelun hälytyskeskukseen, joka tarjoilee lääkkeet etänä. Teknisistä vioista menee hälytys turvapalvelun hälytyskeskukseen ja yritykselle.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Kokeilu toteutettiin Oulun kaupungin kotihoidossa huhtikuusta 2022 alkaen. Kokeilussa oli 10 laitetta, joita kokeili 11 asiakasta. Pääkäyttäjinä toimivat sairaanhoitajat ylläpitivät asiakastietoja webliittymän kautta. Pääkäyttäjät saivat koulutuksen yrityksen toimesta. Kotihoidossa järjestettiin yhteensä 29 koulutusta hanketyöntekijöiden toimesta 115 hoitajalle. Hoitajat jakoivat lääkkeet laitteeseen ja tarjoilivat tarvittaessa otettavat tai unohtuneet lääkkeet etäyhteydellä mobiililiittymän kautta. Asiakasryhmiä oli kaksi: 1) uudet asiakkaat, jotka odottivat koneellisen annosjakelun aloittamista sekä 2) asiakkaat, jotka eivät sovellu koneellisen annosjakelun tai lääkerobotin käyttäjäksi. Ryhmässä 1 oli seitsemän asiakasta ja ryhmässä 2 neljä asiakasta.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Älykäs lääkedosetti soveltuu käytettäväksi asiakkailla, jotka odottavat koneellista annosjakelupalvelua. Asiakkaan kotona olevat lääkkeet tulee käytettyä ja asiakas pystyy toteuttamaan itsenäistä lääkkeenottoa lääkedosetin avulla heti palveluiden alettua. Älykäs lääkedosetti mahdollistaa digitaalisen lääkeannostelijan käytön niillä asiakkailla, jotka eivät pysty ottamaan lääkkeitä annosjakelupussista, lääkemuutokset ovat toistuvia tai lääkkeet eivät sovellu koneelliseen annosjakeluun.

Kustannussäästöjä syntyy, kun lääkedosetin avulla osa hoitajien säännöllisistä käynneistä jää pois. Lääkedosetin avulla osa hoitajien käynneistä voidaan toteuttaa ruuhka-ajan ulkopuolella. Ylimääräiset käynnit ovat tarpeettomia, kun ottamatta jääneet tai tarvittaessa otettavat lääkkeet voidaan tarjoilla etänä mobiilisovelluksen avulla.

Sen sijaan, että lääkedosetti olisi rajoittanut asiakkaan arkielämää, se mahdollisti asiakkaan vapaa-ajan toiminnan. Osa hoitajista ei pystynyt osallistumaan koulutuksiin työvuoroista ja resurssipulasta johtuen. Hoitajat kokivat epävarmuutta osaamisestaan laitteen satunnaisen ja siten vähäisen käytön vuoksi.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Uudet asiakkaat, jotka tarvitsevat apua lääkehoidosta huolehtimiseen, pystyivät toteuttamaan itsenäistä lääkkeenottoa lääkedosetin avulla. Laitteen avulla asiakkaan hyvinvointi parani ja lääkärikäynnit vähenivät, kun lääkkeiden annostelu oli säännöllistä ja oikea-aikaista. Älykäs lääkedosetista hyötyivät asiakkaat, joilla oli vaikeuksia ottaa lääkkeet annosjakelupussista. Etäohjaus mahdollisti aktiivisten asiakkaiden lääkkeiden mukaan ottamisen matkalle ilman hoitajan ylimääräistä käyntiä. Suurin osa hoitajista koki laitteen hyödyllisenä uusille, annosjakelua odottaville asiakkaille. Asiakkaat siirtyivät käyttämään toista digitaalista lääkeannostelijaa annosjakelun alettua.

Älykäs lääkedosetista hyötyivät asiakkaat, joilla oli vaikeuksia ottaa lääkkeet annosjakelupussista. Lähes kaikki hoitajat kokivat laitteen hyödyllisenä asiakkaille, jotka eivät sovellu annosjakelupalvelun ja lääkerobotin käyttäjiksi. Asiakkaat ovat kiinnostuneita käyttämään laitetta myös jatkossa.

Etäohjaus mahdollisti aktiivisten asiakkaiden lääkkeiden mukaan ottamisen matkalle ilman hoitajan ylimääräistä käyntiä. Lähes kaikki hoitajat olivat sitä mieltä, että lääkedosetin käyttöä tulee jatkaa lääkerobotin rinnalla asiakkaan tarpeiden ja toimintakyvyn mukaisesti.

Asiakkaat ja hoitajat kokivat lääkedosetin helppokäyttöiseksi. Laitteeseen kuuluva web- ja mobiilisovelluksen käyttö koettiin myös helppona, joskin hitaana. Lääkkeiden jakaminen ja annostuksen muuttaminen koettiin helppona laitteen avulla asiakkaille, joiden lääkeannostus on vaihtelevaa. Lääkkeiden jakaminen kippoihin ja lääkekippojen täyttö laitteeseen koettiin osittain epäkäytännölliseksi. Teknisiä virhetilanteita oli vähän. Yksi asiakkaista kallisteli alussa laitetta, aiheuttaen lääkekuppien kaatumisen myötä laitteen jumittamisen. Kokeilun aikana osassa laitteista ilmeni kytkinvika, jonka vuoksi kaikki laitteet vaihdettiin uusiin.

Kustannussäästöjä saavutettiin, kun hoitajien käyntejä saatiin vähennettyä lääkedosetin avulla. Lääkedosetin käyttö vapautti käyntiaikoja, jolloin hoitajan käynti voitiin toteuttaa ruuhka-ajan ulkopuolella. Lääkkeiden etätarjoilun avulla hoitajan ei tarvinnut tehdä ylimääräistä käyntiä, mikäli lääke jäi ottamatta tai asiakas tarvitsi osan lääkkeistä mukaansa lähtiessään matkoille. Asiakkaan kotona olevat lääkkeet saatiin käytettyä ennen koneelliseen annosjakeluun siirtymistä.