Ammattilaisen osaamisen vahvistaminen saamenkielisissä ja kulttuurinmukaisissa palveluissa, Lapin HVA (RRP, P4, I1)
Vasa2-hankkeen mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden kehittämiskokonaisuussa kehitetyt saamenkielisiä ja -kulttuurinmukaisia palveluita koskevat osaamisen vahvistamisen tallenteet ja lisämateriaalit ammattilaisten käyttöön.
Lapin hyvinvointialue (Lapha) on aloittanut toimintansa 1.1.2023. Lapin hyvinvointialue jakautuu neljään eri palvelualueeseen: kaakkoinen, lounainen, itäinen ja pohjoinen. Saamelaisten kotiseutualue (joka kattaa Utsjoen, Enontekiön ja Inarin kuntien alueet sekä Sodankylän pohjoisosan, Vuotson) sijoittuu Lapin hyvinvointialueen pohjoiselle ja itäiselle palvelualueelle. Saamelaisilla on saamelaisten kotiseutualueella kieltään ja kulttuuriaan koskeva itsehallinto sen mukaan kuin lailla säädetään. Saamenkieliset sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yksi tapa, jolla saamelaisten perustuslaillinen oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan toteutuu (Suomen perustuslaki 1999/731,17§).
Saamenkielisistä palveluista Lapin hyvinvointialueella säädetään laissa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Lain mukaan asiakkaalla on oikeus käyttää saamen kieltä saamelaisten kotiseutualueen kunnissa tuotettavissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa sekä Lapin hyvinvointialueen alueella sellaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa, joita tuotetaan vain kotiseutualueen kuntien ulkopuolella sijaitsevissa toimintayksiköissä. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 2021/612, 5§.) Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi erikoissairaanhoidon palvelut. Lisäksi saamelaisten kielellisistä oikeuksista säädetään saamen kielilailla (2003/1086).
Eri selvitysten ja kyselyiden mukaan ammattilaisten osaaminen ja työnantajan antama perehdytys koskien saamenkielisiä ja -kulttuurinmukaisista palveluita vaihtelee (kts. esim. Selvitys koronapandemian vaikutuksista Lapin hyvinvointialueella).
VASA2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hanke ja A-klinikkasäätiö toteuttivat 18.3.-14.4.2024 päihde- ja riippuvuustyön kyselyn, jolla kartoitettiin osaamisen ja yhteistyön kehittämistarpeita Lapin hyvinvointialueella. Kysely suunnattiin Lapin sosiaali-, terveys- ja sivistyspalveluiden ammattilaisille. Kyselyyn vastasi yhteensä 221 työntekijää. Kyselystä nousi esiin, että ammattilaiset tarvitsevat lisää tietoa ja tukea niin saamenkielisistä ja -kulttuurinmukaisista palveluista kuin saamelaisen asiakkaan kohtaamisesta.
Osaamisen vahvistamisen tallenteet ja materiaalit ovat syntyneet laajassa yhteistyössä eri tahojen kanssa; mm. saamenkielisten ja -kulttuurinmukaisten palveluiden ammattilaiset ja asiantuntijat, Lapin hyvinvointialueen kielityöntekijät, kokemusasiantuntijat, opiskelijayhteistyö, ADHD-podi, Giellagáldu, ADHD-liitto, Autismiliitto , Tukena, Aspa-säätiö ja Aspa-palvelut, Kuhikettu ja VASA2-hankkeen mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden kokonaisuuden asiantuntijat. Yhteistyötä on tehty myös rajat ylittäen Ruotsiin ja Norjaan.
VASA2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeen osaamisen vahvistamisella pyritään kokonaisuudessaan lisäämään yksittäisten ammattilaisten mielenterveys- ja päihdeosaamista, joka vaikuttaa osaltaan potilaiden hoidon tarpeen arviointiin, hoitoon pääsyyn sekä laadukkaaseen hoidon suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Saamenäkökulmasta pyrimme hankkeen aikana vahvistamaan saamenkielistä neurokirjon osaamista, mutta myös kouluttamaan suomenkielisiä ammattilaisia ja muita asiasta kiinnostuneita neurokirjosta saamelaisuuden näkökulmasta. Lisäksi pyrimme vahvistamaan ammattilaisten osaamista saamelaisen asiakkaan kohtaamiseen liittyen.
Osaamisen vahvistamiseen saamenäkökulmasta liittyy myös hankkeessa tuotetut uudet saamenkielisten materiaalit. Osa materiaaleista on tuotettu yhteistyössä eri tahojen kanssa tai olemassa olevien suomenkielisten materiaalien pohjalta. Nämä materiaalit ovat tueksi sekä ammattilaisille heidän työssään että myös kansalaisille omassa arjessaan.
VASA2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeen osaamisen vahvistamisen webinaareista on kerätty osallistujilta palautetta Teams-kyselyssä seuraavin kysymyksin:
- Webinaarista kokonaisuutena oli hyötyä minulle
- Webinaari lisäsi ymmärrystäni käsiteltävästä aiheesta
- Avoin palaute webinaarista
Koettu hyöty ja ymmärryksen lisääntyminen saamelaisuuden näkökulmasta pidetyistä webinaareista oli sijoittui asteikolla 1-5 asteikkojen 4-5 väliin ja webinaarit saivat kiitosta. Myös avoimia palautteita saatiin, mm.
Saamelaisen asiakkaan kohtaaminen -webinaari 18.11.2024
- "Ihana webinaari, jossa aihe meni kyllä niin ihon alle. Toivoisin, että jokainen ammattilainen hoksasi saamelaisuuden erityisyydet ja eriäväisyydet, jokainen on yksilö - johon vaikuttaa tietyt yhteisön asiat, mutta myös yksilön omat haasteet."
- "Tosi hyvä webinaari, tämän webinaarin tallennetta kannattaa jakaa laajasti!"
- "Aivan erinomainen kokonaisuus."
- "Tärkeitä asioita ja hyviä nostoja."
Neurokirjo saamelaisuuden näkökulmasta -webinaari 11.12.2025
- "Todella mielenkiintoinen aihe ja itselle tärkeä lisätä ymmärrystä saamelaisuudesta."
- "Todella hyödyllinen, kiitos! Voi, kun olisin kuullut tämän kaiken silloin, kun aloitin työurani."
Kohderyhmänä sekä suomen- että saamenkieliset ammattilaiset, sekä saamelaiset/ saamenkieliset asiakkaat.