Ammattilaisen osaamisen vahvistaminen saamenkielisissä ja kulttuurinmukaisissa palveluissa, Lapin HVA (RRP, P4, I1)
Vasa2-hankkeen mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden kehittämiskokonaisuussa kehitetyt saamenkielisiä ja -kulttuurinmukaisia palveluita koskevat osaamisen vahvistamisen tallenteet ja lisämateriaalit ammattilaisten käyttöön.
Toimintamallin nimi
Vasa2-hankkeen mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden kehittämiskokonaisuussa kehitetyt saamenkielisiä ja -kulttuurinmukaisia palveluita koskevat osaamisen vahvistamisen tallenteet ja lisämateriaalit ammattilaisten käyttöön.
VASA 2 - Vahva sote Lapin hyvinvointialueelle -hankkeen mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden kokonaisuuden kehittämistyön yksi tavoitteista on ammattilaisten osaamisen vahvistaminen. Osaamisen vahvistaminen saamenkielisissä ja –kulttuurinmukaisissa palveluissa tukee saamelaisten kielellisten oikeuksien toteutumista ja saamelaisen asiakkaan kokonaisvaltaista kohtaamista, myös kulttuuritausta huomioiden, sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tähän toimintamalliin on koottuna ammattilaisen osaamisen vahvistamisen tallenteet ja materiaalit, joita voi hyödyntää saamenkielisissä ja kulttuurinmukaisissa palveluissa.
VASA2-hankkeessa tuotettiin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa paljon uutta materiaalia (mm. koulutustallenteet, psykoedukatiiviset sisällöt, työvälineet), jota sote-alan ammattilaiset voivat hyödyntää oman osaamisen vahvistamiseen. Materiaalit on suunnattu erityisesti Lapin hyvinvointialueen sote-alan ammattilaisille, joita laki velvoittaa ottamaan huomioimaan saamelaisten kieleen liittyvät oikeudet palveluissa. Materiaaleista hyötyvät myös asiakkaat ja muut ammattiryhmät sekä Lapin hyvinvointialueen ulkopuolella työskentelevät ammattilaiset, jotka kohtaavat saamelaisia työssään.
Osaamisen vahvistamisen kokonaisuudella on valtava merkitys saamelaisyhteisölle tiedon lisääntymisen vuoksi, ja saamenkieliselle yhteisölle uusien neurokirjon sanojen luomisen vuoksi.
Lapin hyvinvointialue (Lapha) on aloittanut toimintansa 1.1.2023. Lapin hyvinvointialue jakautuu neljään eri palvelualueeseen: kaakkoinen, lounainen, itäinen ja pohjoinen. Saamelaisten kotiseutualue (joka kattaa Utsjoen, Enontekiön ja Inarin kuntien alueet sekä Sodankylän pohjoisosan, Vuotson) sijoittuu Lapin hyvinvointialueen pohjoiselle ja itäiselle palvelualueelle. Saamelaisilla on saamelaisten kotiseutualueella kieltään ja kulttuuriaan koskeva itsehallinto sen mukaan kuin lailla säädetään. Saamenkieliset sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yksi tapa, jolla saamelaisten perustuslaillinen oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan toteutuu (Suomen perustuslaki 1999/731,17§).
Saamenkielisistä palveluista Lapin hyvinvointialueella säädetään laissa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Lain mukaan asiakkaalla on oikeus käyttää saamen kieltä saamelaisten kotiseutualueen kunnissa tuotettavissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa sekä Lapin hyvinvointialueen alueella sellaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa, joita tuotetaan vain kotiseutualueen kuntien ulkopuolella sijaitsevissa toimintayksiköissä. (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 2021/612, 5§.) Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi erikoissairaanhoidon palvelut. Lisäksi saamelaisten kielellisistä oikeuksista säädetään saamen kielilailla (2003/1086).
Kohderyhmänä sekä suomen- että saamenkieliset ammattilaiset, sekä saamelaiset/ saamenkieliset asiakkaat.
Toimintamallia juurrutetaan VASA2-hankkeessa hankkeen toiminta-ajan loppuun (31.12.2025) saakka viestinnän, infojen, (tulos)tilaisuuksien ja tapahtumien kautta. Nämä tapahtuu osin etänä, osin jalkautumalla Lapin hyvinvointialueelle. Saamenkieliset- ja kulttuurinmukaiset materiaalit löytyvät hankesivujen lisäksi Lapin digiNepsy-verkkosivuilta ja Lapin hyvinvointialueen ammattilaisten sisäisestä intrasta, Kaltiosta, saamenkielisten materiaalien materiaalipankista. Saamenkielisten materiaalien osalta tehdään kohdennettua monikanavaista markkinointia saamenkielisille ammattilaisille.
VASA2-hankkeessa tuotettiin eri muodoissaan paljon uutta materiaalia, joita sote-alan ammattilaiset voivat hyödyntää oman osaamisen vahvistamiseen. Materiaaleista hyötyvät myös asiakkaat ja muut ammattiryhmät sekä Lapin hyvinvointialueen ulkopuolella työskentelevät ammattilaiset, jotka kohtaavat saamelaisia työssään.
Kansikuva
