Ammattilaisten digimentorointi terveysasemapalveluissa (RRP, P4, 1B, I4)

Vahvistetaan ammattilaisten digiosaamista, kasvatetaan yksiköiden digikypsyyttä sekä lisätään valittujen digitaalisten palveluiden ja työkalujen käyttöä hyvinvointialueella.

Toimintaympäristö

Digitalisaatio tuo merkittäviä muutoksia terveydenhuoltoon parantaen palvelujen saatavuutta, saavutettavuutta ja laatua. Terveydenhuollossa käytettävien ohjelmien, sovellusten ja digitaalisten työvälineiden määrä on lisääntynyt jatkuvasti ja alan ammattilaisten tulee käyttää näitä työssään päivittäin.  Erilaisten ohjelmien ja sovellusten käytön perehdyttämiseen ei usein kuitenkaan ole varattu riittävästi aikaa tai resursseja, joka voi hankaloittaa ja hidastaa ammattilaisen työtä. Heikot digitaidot voivat turhauttaa, joka osaltaan voi vaikuttaa työssä viihtymiseen. Ammattilaiset ovat myös keskeisessä asemassa ohjaamassa ja neuvomassa asiakkaita digitaalisten palvelujen käytössä, joten heidän osaamisen kehittämiseen tulee panostaa. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hyvinvointialueella on käytössä monia eri ohjelmia, sovelluksia ja digitaalisia työvälineitä, joihin ammattilaiset eivät välttämättä ole saaneet perehdytystä. Ammattilaiset eivät aina ole tietoisia esimerkiksi kaikista ohjelmista, joita voisivat työssään hyödyntää. Samalla on tunnistettu tarvetta myös perustietotekniikan opastukselle. Hyvinvointialueella ei ole järjestelmällistä perehdytystä digiasioihin, ja tarve digimentoritoiminnalle on noussut toimialojen henkilöstöltä sekä toimialojen johdolta. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen henkilöstölle toteutettiin syksyllä 2023 laaja osaamistarvekartoitus, jossa yhtenä osiona oli digiosaaminen. Esille nousi tarve hyvinvointialueella käytössä olevien ohjelmien ja sovellusten perehdyttämiseen ja käytön opastukseen sekä perustietoteknisten taitojen vahvistamiseen. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Digimentoriksi rekrytoitiin linjan kehittäjätyöntekijä 60% työajalla. Toimintamallin kehittämisen ja toiminnan koordinnista vastaa erityisasiantuntija. Toimintamallia kehitetään kokeilun aikana kerätyn palautteen avulla.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on vahvistaa ammattilaisten osaamista digitaalisten työvälineiden käytössä ja lisätä valittujen digitaalisten palvelujen käyttöä hyvinvointialueella. Digimentori opastaa mm. M365-ohjelmien ja Terapianavigaattorin käytössä, antaa tukea asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöön sekä perustietotekniseen osaamiseen. Hyvinvointialueella on otettu käyttöön ammattilaisten TerveyskyläPRO-verkkopalvelu, jonka käyttöä pyritään tehostamaan opastamalla ammattilaisia sen hyödyntämiseen arjen työssä.

Muutoksen mittaaminen

Digimentoroinnin kävijämääriä sekä mentorointi kertojen aiheita seurataan ja raportoidaan. Keväällä 2025 on tarkoitus toteuttaa uudestaan digitaitojen osalta osaamiskartoitus muutoksen mittaamiseksi. Tarkoituksena seurata digimentoroinnin vaikutusta ammattilaisten digiosaamisen vahvistumiseen ja mahdollisiin koulutustarpeisiin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen terveysasemapalvelujen ammattilaiset. Digimentorointia on saatavilla vuorotellen jokaisella hyvinvointialueen terveysasemalla. Ammattilaisilta kerätään kokemuksia digimentoroinnista ja palautetta sekä kehittämisehdotuksia otetaan vastaan koko kokeilun ajan. Näitä hyödynnetään toiminnan kehittämisessä.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Toiminnan suunnitteluun on hyödynnetty Päijät-Soten digimentori-toimintamallia.

Ratkaisun perusidea

Toimintamalli, jossa digimentoroinnilla vahvistetaan ammattilaisten digiosaamista, tuetaan yksiköisen toimintatapojen muuttamista digitaalisiksi sopivilta osin. Samalla kasvatetaan yksiköiden digikypsyyttä ja lisätään valittujen digipalveluiden käyttöä hyvinvointialueella. Digimentori kiertää Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen terveysasemapalvelujen yksiköitä ja tarjoaa lähitukea henkilöstölle erilaisten digitaalisten työvälineiden, ohjelmien ja sovellusten käytössä. Tarvittaessa digimentori järjestää yksiköille myös palveluiden esittelyjä ja käytön opastuksia esim. TerveyskyläPRO.  Digimentorointi on tarkoitettu kaikille terveysasemapalvelujen ammattilaisille. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Henkilöstö:

  • Sitoutunut ja riittävät digivalmiudet omaava digimentori, joka valmis liikkuvaan työhön.
  • Digimentoritoiminnan koordinoinnista vastaava henkilö. 
  • Sitoutunut johto.

Viestintä

  • Tiedottaminen ja markkinointi terveysasemille tärkeää.
    • Lähiesihenkilöt avainasemassa
    • Intrauutinen aiheesta koko henkilöstölle

Vakiinnuttaminen:

  • Toiminnan vakiinnuttaminen tai kokeilun laajentaminen vaatii hyvinvointialueen sitoutumista toiminnan ylläpitämiseen hankekokeilun jälkeen.