Ammattilaisten digimentorointi terveysasemapalveluissa (RRP, P4, 1B, I4)

Vahvistetaan ammattilaisten digiosaamista, kasvatetaan yksiköiden digikypsyyttä sekä lisätään valittujen digitaalisten palveluiden ja työkalujen käyttöä hyvinvointialueella.

Toimintamallin nimi
Ammattilaisten digimentorointi terveysasemapalveluissa (RRP, P4, 1B, I4)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Vahvistetaan ammattilaisten digiosaamista, kasvatetaan yksiköiden digikypsyyttä sekä lisätään valittujen digitaalisten palveluiden ja työkalujen käyttöä hyvinvointialueella.

Toteutuspaikka
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen terveysasemapalvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Tiia Sainia

Luotu

15.10.2024

Viimeksi muokattu

10.03.2025
Ratkaisun perusidea

Toimintamalli, jossa digimentoroinnilla vahvistetaan ammattilaisten digiosaamista, tuetaan yksiköisen toimintatapojen muuttamista digitaalisiksi sopivilta osin. Samalla kasvatetaan yksiköiden digikypsyyttä ja lisätään valittujen digipalveluiden käyttöä hyvinvointialueella. Digimentori kiertää Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen terveysasemapalvelujen yksiköitä ja tarjoaa lähitukea henkilöstölle erilaisten digitaalisten työvälineiden, ohjelmien ja sovellusten käytössä. Tarvittaessa digimentori järjestää yksiköille myös palveluiden esittelyjä ja käytön opastuksia esim. TerveyskyläPRO.  Digimentorointi on tarkoitettu kaikille terveysasemapalvelujen ammattilaisille. 

Toimintaympäristö

Digitalisaatio tuo merkittäviä muutoksia terveydenhuoltoon parantaen palvelujen saatavuutta, saavutettavuutta ja laatua. Terveydenhuollossa käytettävien ohjelmien, sovellusten ja digitaalisten työvälineiden määrä on lisääntynyt jatkuvasti ja alan ammattilaisten tulee käyttää näitä työssään päivittäin.  Erilaisten ohjelmien ja sovellusten käytön perehdyttämiseen ei usein kuitenkaan ole varattu riittävästi aikaa tai resursseja, joka voi hankaloittaa ja hidastaa ammattilaisen työtä. Heikot digitaidot voivat turhauttaa, joka osaltaan voi vaikuttaa työssä viihtymiseen. Ammattilaiset ovat myös keskeisessä asemassa ohjaamassa ja neuvomassa asiakkaita digitaalisten palvelujen käytössä, joten heidän osaamisen kehittämiseen tulee panostaa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen terveysasemapalvelujen ammattilaiset. Digimentorointia on saatavilla jokaisella hyvinvointialueen terveysasemalla sovitusti. Ammattilaisilta kerätään kokemuksia digimentoroinnista ja palautetta sekä kehittämisehdotuksia otetaan vastaan koko kokeilun ajan. Näitä hyödynnetään toiminnan kehittämisessä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Henkilöstö:

  • Sitoutunut ja riittävät digivalmiudet omaava digimentori, joka valmis liikkuvaan työhön. Digimentorilla tulee olla myös myönteinen asenne toiminnanmuutoksen edistämiseen.
  • Digimentoritoiminnan koordinoinnista vastaava henkilö. 
  • Sitoutunut johto.

Viestintä

  • Tiedottaminen ja markkinointi terveysasemille tärkeää.
    • Lähiesihenkilöt avainasemassa (esittelytilaisuudet, kirjallinen viestintä)
    • Intrauutinen aiheesta koko henkilöstölle

Vakiinnuttaminen:

  • Toiminnan vakiinnuttaminen tai kokeilun laajentaminen vaatii hyvinvointialueen sitoutumista toiminnan ylläpitämiseen hankekokeilun jälkeen.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Digimentorointikokeilu kesti kaksi kuukautta ja tätä järjestettiin neljällä eri terveysasemalla. Onnistumisena koettiin Walk-in vastaanotto, joka oli toimiva. Myös etäohjaus toimi hyvin ja oli sujuvaa. Ammattilaiset, jotka digimentorointia hyödynsivät, antoivat positiivista palautetta ja kokivat hyötyvänsä toiminnasta. Useampi ammattilainen toi myös esille kiinnostustaan digimentorina toimimiseen.  

Kokeilun aikana nousi kuitenkin esiin haasteita, joiden pohjalta todettiin, että nykyisellä toimintamallilla ei kannata jatkaa. Ajanvarauksella olevia aikoja ei varattu siinämäärin kuin oletettiin ja kalenteriajanvaraus koettiin haasteelliseksi. Laajasta viestinnästä huolimatta, tieto ei kulkenut yksiköiden sisällä eikä ammattilaisilla ollut tietoa toiminnasta. Isona haasteena oli myös asiakastyöstä irtaantuminen, joka vaikutti myös siihen, että varattuja aikoja jouduttiin perumaan. Avun tarve ilmeni usein myös akuutisti, jolloin avuntarpeen ennakointi oli haastavaa. Äkisti nousevaan avuntarpeeseen sekä vähäisiin käyttömääriin pyrittiin vastaamaan avaamalla etäohjauksen mahdollisuus kaikille terveysasemille, riippumatta siitä, missä digimentori oli fyysisesti paikalla. Osassa yksiköistä digimentorointiin varattu tila oli työntekijöiden kannalta haastavassa paikassa esimerkiksi kaukana heidän työtiloistaan. Tämä haastoi digimentorin työyhteisöön tutustumisen, joka on oleellinen osa, jotta digimentorointia hyödynnetään. 

Määriteltyjen mittareiden osalta digimentoroinnin kävijämääriä seurattiin. Kävijämäärät olivat yksiköissä erittäin alhaisia mutta etämentorointia hyödynnettiin paljon yksiköstä, jolle digimentori oli jo entuudestaan tuttu. Koska digimentorikokeilu jäi suunniteltua lyhyemmäksi, ei ammattilaisten kohdennettua osaamiskartoituskyselyä toteutettu. Osaamisen ja koulutustarpeiden seurantaa toteutetaan kuitenkin VAKElla säännöllisesti. 

Yksiköiden lähijohtajilta ja digimentorilta kartoitettiin ajatuksia ja ehdotuksia digimentoritoimintamallin jatkamisesta. Tuelle on tarvetta mutta sitä mielellään kysytään oman yksikön sisäpuolelta tai jo ennestään tutulta henkilöltä. Toiminnan jatkoa suunniteltaessa haluttiin hyödyntää yksiköiden sisäistä osaamista järjestelmien käytössä.  Vastausten perusteella päädyttiin perustamaan yhteinen Teams-tiimi digiasioille, jonka kautta saadaan välitettyä viestiä yksiköihin esimerkiksi käytössä olevista digipalveluista. Teams-tiimi päätettiin keskittää aluksi Terveyskylä-verkkopalvelusta viestimiseen, sillä tämä oli herättänyt paljon mielenkiintoa myös digimentoritoiminnan aikana ja tiedonkulussa oli haasteita.

 

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Digimentorointi vaatii panostusta, johon tulee johdon sekä työntekijöiden sitoutua. Digimentoritoiminnan edistämiseen tulee varata riittävät henkilöresurssit. Yksikön lähijohtajien kanssa tulisi yhdessä määrittää tavoitteet ja käydä keskustelua toiminnan toteutustavasta sekä kuunnella heidän ajatuksiaan ja mahdollisia huolia. Myös työntekijöiden ajatuksia ja tarpeita tulee kuunnella. 

Digimentorille tulee varata mentorointiin riittävästi työaikaa ja digimentorin tuen järjestämiseen tulee olla selkeästi sovitut toimintatavat. Digimentorin tulee olla ns. digiorientoitunut ja edistää toiminnanmuutosta positiivisella asenteella. Riittävän laaja ja tehokas viestintä on avainasemassa, jotta tieto toiminnasta leviää työntekijöille asti ja jotta toimintaa osataan hyödyntää. Myös lähijohtajan tuella ja kannustuksella on tähän suuri vaikutus. 

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä