Ammattilaisten urapolkumallin pilotointi; Hoitaja 2.0
Tk-lääkäri 2.0:sta muokattu malli, jolla mahdollistetaan myös hoitajille jatkuva kouluttautuminen omien mielenkiinnonkohteiden ja osaamisen mukaan. Tuetaan henkilöstön pitovoimaa ja ammatillista osaamista sekä helpotetaan rekrytoinnin haasteita.
Terveysasemilla, kuin muuallakin sotealalla, henkilöstön saatavuus ja pitovoima ovat kansallinen ongelma.
Urapolkumallin sisälle suunnitellut urapolut tähtäävät hyvinvointialueelle keskeisen osaamisen rakentamisen ja kehittämistoiminnan tukemisen. Kliinisen osaamisen kehittäminen tukee hoidon laatua. Rekrytoinnin tehostumisen lisäksi mallilla tavoitellaan nykyisen henkilöstön pysyvyyden paranemista ja henkilöstön vaihtuvuuden vähenemistä. Tavoitteena on parantaa henkilöstön jaksamista ja työhyvinvointia.
” Huolehdimme henkilöstön riittävyydestä, osaamisesta, työhyvinvoinnista ja sitoutuneisuudesta.” ”Henkilöstön riittävyyden, työhyvinvoinnin ja sitoutumisen varmistaminen”
Hanketta lähdettiin suunnittelemaan ja kehittämään Terveyskeskuslääkäri 2.0- mallin pohjalta. Siun sote halusi tarjota myös hoitajille mahdollisuuden kouluttautumiseen ja itsensä kehittämiseen. Urapolut tähtäävät keskeisen osaamisen rakentamiseen ja kehittämistoiminnan tukemiseen. Mallilla tuetaan henkilöstön jaksamista ja työhyvinvointia mahdollistamalla oman osaamisen syventäminen ja kehittämisen suunnitelmallisuus.
Kehittämistä toteutettiin projektisuunnittelijan, kehittäjäylilääkärin, koordinoivan osastonhoitajan sekä toimialuejohdon kanssa yhdessä. Pilottiasemilta valikoituneiden hoitajien vastuulla oli omien urapolkumallien suunnittelu ja toteutus oman aseman esihenkilön sekä kehittäjäryhmän tuella.
Hankkeen tavoitteena on hoitajarekrytoinnin parantaminen ja pitovoiman vahvistaminen sotekeskushoitaja 2.0- urapolkumalleilla, jossa hoitajille mahdollistetaan kahden työpäivän käyttäminen kuukaudessa oman kiinnostuksen mukaisiin ja esihenkilön hyväksymiin strategian toteutumista edistäviin kehittämis- ja koulutussisältöihin.
Hoitajien kanssa on pidetty suunnittelupalavereita 2–3 kuukauden välein. Yhdessä on suunniteltu eri urapolkujen sisältöjä. Suunnittelupalavereissa on ollut myös mukana terveysasemien osastonhoitajat. Yhdessä on käyty läpi kunkin terveysaseman hoitajien tavoitteet kyseisille kehittämispäiville. Osastonhoitajat ovat palavereissa kertoneet terveysaseman ongelmia/puutteita, joten osittain hoitajien kehittämispäiviä on saatu suunnattua terveysaseman ongelma kohtien ratkaisemiseksi, hyödyntäen tietysti hoitajan valittua urapolkua.
Kohderyhmänä pilotointiin osallistuneet hoitajat. Hoitajille on toteutettu kyselyjä ja säännöllisesti pidetty palavereja, joissa edistymistä on seurattu. Välillisesti mallista hyötyvät myös terveysasemien asiakkaat, kun hoitajien ammattiosaaminen mallin ansiosta kasvaa.