Ammattilaisten urapolkumallin pilotointi; Hoitaja 2.0

Tk-lääkäri 2.0:sta muokattu malli, jolla mahdollistetaan myös hoitajille jatkuva kouluttautuminen omien mielenkiinnonkohteiden ja osaamisen mukaan. Tuetaan henkilöstön pitovoimaa ja ammatillista osaamista sekä helpotetaan rekrytoinnin haasteita. 

Toimintaympäristö

Terveysasemilla, kuin muuallakin sotealalla, henkilöstön saatavuus ja pitovoima ovat kansallinen ongelma. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Urapolkumallin sisälle suunnitellut urapolut tähtäävät hyvinvointialueelle keskeisen osaamisen rakentamisen ja kehittämistoiminnan tukemisen. Kliinisen osaamisen kehittäminen tukee hoidon laatua. Rekrytoinnin tehostumisen lisäksi mallilla tavoitellaan nykyisen henkilöstön pysyvyyden paranemista ja henkilöstön vaihtuvuuden vähenemistä. Tavoitteena on parantaa henkilöstön jaksamista ja työhyvinvointia. 

” Huolehdimme henkilöstön riittävyydestä, osaamisesta, työhyvinvoinnista ja sitoutuneisuudesta.” ”Henkilöstön riittävyyden, työhyvinvoinnin ja sitoutumisen varmistaminen”  

Hanketta lähdettiin suunnittelemaan ja kehittämään Terveyskeskuslääkäri 2.0- mallin pohjalta. Siun sote halusi tarjota myös hoitajille mahdollisuuden kouluttautumiseen ja itsensä kehittämiseen.  Urapolut tähtäävät keskeisen osaamisen rakentamiseen ja kehittämistoiminnan tukemiseen. Mallilla tuetaan henkilöstön jaksamista ja työhyvinvointia mahdollistamalla oman osaamisen syventäminen ja kehittämisen suunnitelmallisuus.  

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Ennen hankkeen aloitusta tehtiin kysely Siun soten terveysasemien sairaanhoitajille kiinnostuksesta mallin suhteen. Malli on pilotointivaiheessa rajattu terveysasemien sairaanhoitajille. Mukaan pilottiin valikoitui kolme terveysasemaa, joissa on ollut ongelmana mm. henkilöstön vaihtuvuus ja pula työntekijöistä (Siun soten reuna- alueet).   

Hankkeen isoimpana riskinä arvioitiin olevan terveysasemien resurssit. Tiedostettiin jo alussa että, asemat, joilla pilotointi alkoi, oli muutenkin huono resurssitilanne.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämistä toteutettiin projektisuunnittelijan, kehittäjäylilääkärin, koordinoivan osastonhoitajan sekä toimialuejohdon kanssa yhdessä. Pilottiasemilta valikoituneiden hoitajien vastuulla oli omien urapolkumallien suunnittelu ja toteutus oman aseman esihenkilön sekä kehittäjäryhmän tuella. 

Tavoiteltu muutos

Hankkeen tavoitteena on hoitajarekrytoinnin parantaminen ja pitovoiman vahvistaminen sotekeskushoitaja 2.0- urapolkumalleilla, jossa hoitajille mahdollistetaan kahden työpäivän käyttäminen kuukaudessa oman kiinnostuksen mukaisiin ja esihenkilön hyväksymiin strategian toteutumista edistäviin kehittämis- ja koulutussisältöihin.

Toteutussuunnitelma

Hoitajien kanssa on pidetty suunnittelupalavereita 2–3 kuukauden välein. Yhdessä on suunniteltu eri urapolkujen sisältöjä. Suunnittelupalavereissa on ollut myös mukana terveysasemien osastonhoitajat. Yhdessä on käyty läpi kunkin terveysaseman hoitajien tavoitteet kyseisille kehittämispäiville. Osastonhoitajat ovat palavereissa kertoneet terveysaseman ongelmia/puutteita, joten osittain hoitajien kehittämispäiviä on saatu suunnattua terveysaseman ongelma kohtien ratkaisemiseksi, hyödyntäen tietysti hoitajan valittua urapolkua. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä pilotointiin osallistuneet hoitajat. Hoitajille on toteutettu kyselyjä ja säännöllisesti pidetty palavereja, joissa edistymistä on seurattu. Välillisesti mallista hyötyvät myös terveysasemien asiakkaat, kun hoitajien ammattiosaaminen mallin ansiosta kasvaa. 

Ratkaisun perusidea

Toimintamallin idea on, että mukana olevat hoitajat valitsevat itselleen mieleisen urapolun jota lähtevät suunnittelemaan ja toteuttamaan. Urapolkujen sisältöjä on mahdollista myös yhdistellä ja muokata omia tarpeita vastaava malli. Tavoitteena on, että koulutukset ja kehittäminen pohjautuvat strategiaan ja tarpeisiin. Tarkoituksena on, että hoitajat vievät oppimiaan asioita työyhteisöön ja näin mallista hyötyy laajempi joukko. 

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin juurtuminen vaatii yhden henkilön kokoaikaisen työpanoksen, joka on koordinoinnissa, suunnittelussa ja aikatauluttamisessa konkreettisesti asemien tukena. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Henkilöstöpalveluiden kanssa tehdään koko ajan yhteistyötä. Suunnitelmissa on myös että, henkilöstöpalveluiden osaamisen kehittämis- yksikköön palkattaisiin mahdollisesti suunnittelija joka, toimisi laaja- alaisesti Siun soten urapolkumallin kehittämistyössä. Suunnittelijan työpanos tulisi myös tehostamaan rekrytointia. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Juuassa tehostettiin keväällä 2023 Sotekeskushoitaja 2.0- mallia nostamalla aihe otsikoihin ja hyödynnettiin rekrytoinnissa. Sairaanhoitajan paikkaan oli kolme hakijaa ja yksi haastateltiin. Valitettavasti valittu hakija kieltäytyi paikasta koska, ei saanut työvapaata omasta työstään. Yksi hakijoista oli opiskelija joka, palkattiin kesäksi 2023 terveysasemalle töihin.

Urapolkumalli tukee hoitajien ammatillista osaamista ja pilotissa mukana olleet ovat olleet tyytyväisiä koulutuspäiviin. Jatkossa mallin laajenemisen myötä voidaan paremmin tarkastella sen vaikutusta pitovoimaan ja rekrytointiin.