Arkeen Voimaa -toiminta, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)

Arkeen Voimaa (ArVo) -toimintamallin pilotointi ja jalkauttaminen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Arkeen Voimaa -toimintamallin kuvaus Innokylässä https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/arkeen-voimaa

Toimintaympäristö

Arkeen Voimaa (ArVo) on näyttöön perustuva itsehoidon ryhmätoimintamalli, jonka tarkoituksena on lisätä ihmisten hyvinvointia ja arjessa jaksamista. Toiminta soveltuu täysi-ikäisille, laajalle väestöpohjalle sisältäen sekä ennaltaehkäiseviä että korjaavia elementtejä. Jokainen kurssista kiinnostunut ja/tai palveluohjauksen saanut kontaktoidaan puhelimitse, jonka perusteella tapahtuu lopullinen kurssille ilmoittautuminen. Kurssi toteutuu samansisältöisenä (sisältää valtion liikunta- ja ravitsemussuositukset). Kurssi on maksuton, matalan kynnyksen palvelu, sinne tullakseen ei tarvitse lähetettä.

Arkeen Voimaa -toimintaa on ollut Suomessa vuodesta 2012 lähtien. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue lähti pilotoimaan toimintamallia Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeen kautta elokuussa 2023, osana kestävän kasvun ohjelmaa (RRP-rahoitus). Ryhmämuotoinen kurssin toteutus on kustannustehokas ja kokoaa osallistujat vertaistuen ja osallisuuden äärelle. Itsehoidon lisääntyminen vahvistaa osallistujien elämänlaatua subjektiivisesti ja antaa myös tulevien arjen haasteiden kanssa pärjäämiseen paremmat edellytykset. Palveluiden näkökulmasta se antaa ammattilaisille työkalun palveluohjaukseen ja säästää resursseja. 

Yhdyspintapalveluna ArVo-toiminta...

Palveluohjauksen työväline...

Palvelu tulee näkyviin Palvelutietovarannon  (PTV) palvelukuvauksista. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Työikäiset - työikäisten sosiaalipalveluiden pilotti

Työikäisten palveluiden kautta markkinointia palveluohjausta tekeville työntekijöille hyvinvointialueen eri SoTe-palveluissa, kuntien HyTe-palveluissa sekä järjestöjen toiminnassa. 

Asiakaspalautteet kerätään valtakunnallisesti sovitulla tavalla. Lisäksi kurssin alussa WHOQOL-BREF -elämänlaatumittarin avulla alkukartoitus ja 6 kk:n kuluttua seurantakysely.