Asiakasvastaava/ Espoon Työkykyhanke
Vastuutyöntekijä/asiakasvastaava koordinoi asiakkaan terveydentilan ja työkyvyn arvion sekä työkyvyn suunnitelman toteutumista saattaen asiakasta. Vastuutyöntekijä tukee asiakkaan ja verkoston yhteistyötä.
Työkyvyn tuen asiakassuunnitelma
- Asiakkaalla voi olla asiakkuus usealla eri toimijalla, joista jokainen kirjaa työkyvyn tuen suunnitelman omaan järjestelmään. Tieto tehdyn suunnitelman sisällöstä välitetään verkostolle siten, että kaikki asiakkaan palvelupolkuun osallistuvat tietävät asiakkaan ja hänen tietojensa siirtymät. Tällä tavoin toteutamme suunnitelmallisen palvelutoimintojen sarjan.
- Tarvittaessa yhteinen suunnitelma käydään läpi verkostotapaamisessa ja tehdään jatkosuunnitelma. Terveydentilan ja työkyvyn arvion palautteessa (Kuntakokeilussa oma palautelomake) välitetään terveys/hoito/asiakas suunnitelmasta työkykyyn liittyvät oleelliset terveystekijät, jotka on hyvä ottaa huomioon työllistymisen suunnitelmissa.
Seuranta
- Seurannasta sovitaan verkoston kesken tai informoidaan jatkosuunnitelmasta palautteen yhteydessä.
Osatyökykyisen asiakkaan vastuutyöntekijä pysyy aina myöskin lähettävällä taholla, kun asiakas ohjataan työkykyarvioon. Espoolla ei ole tällä hetkellä erikseen nimettyjä asiakasvastaavia, joilla olisi eri organisaatioiden välillä toimiva vastuutyöntekijän rooli.
Tällä hetkellä asiakasvastaava/ vastuutyöntekijä-mallia ei hankkeessa edelleen kehitetä.
Meneillään on kartoitus Länsi-Uudenmaan alueella toimivista työttömien palveluiden malleista ja tulevia malleja aletaan suunnitella L-U tasoisesti valmisteluiden edetessä.
Miten asiakas- ja palveluohjaus tapahtuu?
- Asiakkaan ohjaus terveydentilan ja työkyvyn arvioon tapahtuu aina asiakkaan suostumuksella. Lähettävällä taholla käydyssä keskustelussa kartoitetaan ja todetaan tarve terveydentilan ja työkyvyn arviolle sekä tuelle. Työkyvyn arvion tarpeen tunnistamiseen kiinnitetään huomiota työllisyyspalveluissa sekä kaikissa sote-palveluissa. (Ks. Työkyvyn tuen tiimin toimintamalli). Asiakas ohjataan palveluun lähetteellä, joka toimii tiedonjakamisen välineenä monialaisessa verkoston yhteistyössä. Lähetteeseen kirjataan terveys- ja sosiaaliset tekijät, jotka tulleet esille työllistymiskeskustelussa ja joihin toivotaan vastausta. Tarvittaessa asiakasohjaus hoidetaan verkostotapaamisessa.
- Asiakas voidaan ohjata palveluun myös välittämällä yhteystiedot Työkykytiimille, josta asiakas kutsutaan terveystarkastukseen. Terveystarkastukseen ohjauksessa kannustetaan asiakasta täyttämään Omaolo sähköinen terveystarkastus ja lähettämään tarvittaessa palvelun kautta yhteydenottopyyntö työkykytiimille.
Miten palvelut yhteensovitetaan?
- Palveluita koordinoidaan, palvelut ja ammattilaisten toiminta, työnjako ja vastuut jaetaan ja sovitaan. Asiakasta saatetaan palvelupolulla vastuuhenkilön toimesta. Verkosto ottaa yhteisen vastuun asiakkaasta, jolloin hänen asioitaan voidaan ratkoa kokonaisuutena. Päällekkäisen palvelutarpeen aikana tiedonjakamisesta huolehditaan asiakkaan ja verkoston kesken. Terveydentilan ja työkykyarvion (työkykytiimin asiakkuuden) ajan vastuu tiedonjakamisesta on terveydenhoitajalla tai työparilla terveydenhoitaja/sosiaaliohjaaja.
Kuka toimii asiakasvastaavana?
- Asiakkaalla säilyy vastuutyöntekijä/ asiakasvastaava lähettävällä taholla, mikäli ns. pääasiakkuus siellä säilyy myös työkykyarvion prosessin ajan. Työllisyys Espoon omavalmentaja, Te-asiantuntija tai aikuissosiaalityön sosiaaliohjaaja tai sosiaalityöntekijä on asiakkaan asiakasvastaava, mikäli asiakkuus palvelussa.
- Terveydentilan ja työkyvyn arvion prosessin ajan vastuutyöntekijäksi nimetään tarvittaessa työkykytiimin terveydenhoitaja, joka koordinoi prosessin etenemisestä. Mikäli asiakkaalla on sosiaalisen tuen tarve, toimii työkykytiimin sosiaaliohjaaja vastuutyöparina ja linkkinä aikuissosiaalityöhön, jossa ensisijaisesti sosku- ja työllisyystiimiin työllisyysohjaajaan. Työkykytiimin vastuutyöntekijä huolehtii, että pääasiallisen asiakkuuden vastuutyöntekijä saa tiedon asiakkaan prosessin kulusta ja kutsuu tarvittaessa verkostotapaamisen koolle. Verkostotapaaminen voi olla tarpeen mikäli esim. tulee tarvetta päällekkäisen tuen tai palvelun luomiselle. Tämä voi olla esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan tai sosiaalisen kuntoutuksen jakso työkyvyn arvioinnin tukena.
- Työkykyarvion ja siinä laaditun suunnitelman (sis. Tarvittaessa lääkärin lausunnon ja edeltävät tutkimukset) valmistuttua asiakkuus Työkykytiimissä päättyy ja vastuutyöntekijyys palautuu lähettävälle taholle tai siirtyy seuraavalle toimijataholle saattaen vaihtaen niin, että tieto siirtyy samalla. Tieto voi olla esimerkiksi palaute terveydentilan ja työkyvyn arviosta sekä työkyvyn tuen suunnitelma. Tarvittaessa siirtyminen toteutetaan yhteisen verkostotapaamisen kautta.
Monialaisen toimijaverkoston välisen vuoropuhelun ideaalitilanne olisi yhteinen tietojärjestelmä, jossa nähtävillä asiakkaan tilanne ja eteneminen. Yhteisen tietojärjestelmän puuttuessa korostuu tarve vastuutyöntekijän roolin selkeyttämiseen sekä verkoston väliseen yhteistyöhön ja tiedonvaihtoon asiakkaan prosessin edetessä. Kaikilla toimijoilla tulee olla tieto vastuutyöntekijästä. Vuoropuhelussa pyrkimys kiinnittää erityishuomiota rajapintoihin. Verkoston Case-tiimit kokoontuvat viikoittain. Verkoston yhteistyössä huomioidaan asiakkaan osallisuuden tukeminen.
Luodaan viestintälinkki ammattilaisten välille tukemaan verkostotyötä. Asiakkaan verkoston ammattilaisten viestintälinkiksi on perustettu oma So+Te+Työ Teams- ryhmä, josta löytyy helposti eri organisaatioissa toimivat ammattilaiset konsultaatiota sekä yleistä tiedonvaihtoa varten. Konsultaatiot toteutetaan ilman asiakastietoja.
Suunnitellaan viestintä ja markkinointi niin, että ammattilaiset verkostossa sekä yhteistyökumppanit ja sidosryhmät tuntevat hankkeen tavoitteet sekä saavat tietoa, miten hanke etenee ja millaisia kehittämiskokonaisuuksia on suunniteltu toteutettaviksi. Hyvin toteutetun viestinnän avulla voidaan vahvistaa, että ammattilaiset tuntevat palvelut ja toimintamallit ja osaavat kertoa niistä myös asiakkaille. Asukkaille välitetään tietoa saatavilla olevista palveluista. Tätä varten suunnitelmissa on tulostettavaa materiaalia sekä Espoo.fi sivuille infoa. Kuulemme ja keräämme asiakkaiden sekä kokemusasiantuntijan näkemyksiä palveluista, jotta ymmärrämme saavatko asiakkaat tarvitsemansa palvelut ja oliko niistä heille hyötyä.