Asiakkaille tarjottava digituki, Pohjois-Karjalan HVA (RRP, P4, I1B)
Siun soten hyvinvointialueen asukkaille annettavaa digitukea kehitetään osana siun soten strategista digiohjelmaa. Kansalaisille tarjottavalla monikanavaisella digituella mahdollistetaan yhdenvertainen digitaalisten palveluiden käyttö.
Suomen kestävän kasvun ohjelman tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä 35% sosiaali- ja terveydenhuollon kontakteista hoidetaan digitaalisia välineitä käyttäen. Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen lähtötilanne vuonna 2020 oli 18,4% ja vuonna 2022 vastaava luku oli 27,8%. Vuoden 2024 tietoja ei ole vielä saatavilla. Sosiaali- ja terveysministeriön strategiassa tuodaan esille, että "Digitaalinen asiointi on ensisijaista kaikilla hyvinvointialueilla niissä palveluissa, joihin se sopii tai niille asiakkaille, jotka siihen kykenevät" (Sosiaali- ja terveysministeriö, Digitaalisuus sosiaali- ja terveydenhuollon kivijalaksi Sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaation ja tiedonhallinnan strategia 2023–2035).
Hyvinvointialueen palveluverkkouudistukset ja digitalisoituminen edellyttävät ymmärtämään erilaisia digituen tarpeita ja monikanavaisuutta. Asukkaille annettavaa digitukea tarvitaan vahvistamaan digiosallisuutta ja digiesteettömyyttä. Pohjois-Karjala on maantieteellisesti laaja alue, jossa digitaalisten palveluiden hyödyntäminen edesauttaa yhdenvertaista asiointia asuinpaikasta riippumatta. Digitukea tarjoamalla mahdollistetaan yhä useampien asukkaiden asioiminen digitaalisissa palveluissa, jolloin resurssia on mahdollista säästää kivijalkapalveluita niitä tarvitseville. Digitaalisten palveluiden käyttö vaatii asukkailta kyvykkyyttä asioida sosiaali- ja terveyspalveluissa uudella tavalla.
Asukkaille tarjottavalla monikanavaisella digituella mahdollistetaan yhdenvertainen digitaalisten palveluiden käyttö, joka osaltaan edistää palveluiden laadun, saatavuuden, oikea-aikaisuuden ja vaikuttavuuden paranemista. Edellä mainitut osa-alueet löytyvät Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen strategiasta. Asukkaille tarjottava digituki digitaalisten palveluiden kautta on myös yksi osa hyvinvointialueen digiohjelmaa.
Hankekauden tavoitteena on, että digituki vakiintuu osaksi digisotekeskuksen toimintaa. Edistetään asukkaiden digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä. Hyödynnetään kolmatta sektoria yhtenä digituen tarjoajana.
Digisotekeskuksen tuottaman digituen tavoitteet hankekauden aikana:
- Siun soten asukkaat tietävät ja tunnistavat uuden asiointikanavan ja osaavat hyödyntää digitaalisia palveluita asioidessaan Siun soten palveluissa.
- Digitaalisten palveluiden kautta hoidettavat asiat ovat asukkaiden tiedossa. Asukkaat ovat tietoisia sovelluksesta, sen lataamisesta ja käyttämisestä.
-
Asukkaat osaavat tunnistautua sovellukseen/palveluun ja ottavat digitaaliset palvelut ensisijaiseen käyttöön kiireettömässä soteasioinnissa.
- Digituki on pysyvä osa HVA:n Digisotekeskuksen digitaalisten palveluiden tarjontaa Q4/2025 mennessä kyllä/ei.
- Kansalaisille on tarjolla monikanavaista digitukea kyllä/ei.
Toimenpiteet ja aikataulutus:
2023–2025: Tuetaan organisaatiota kehittämään sote-ammattilaisten toteuttamaa ja digitaalisesti annettavaa asiakkaan digitukea yhteistyössä HVA:n digiohjelman kanssa.
2024 – 2025: Tuetaan organisaatiota digitaalisten palveluiden toteuttamisessa palkkaamalla Digisotekeskukseen sote-ammattilainen vastaamaan digisotekeskuksen asiakkaille annettavasta digituesta.
Digisotekeskukseen sote-ammattilaisen työtehtäviä:
- Yhteistyössä viestinnän kanssa ohjeiden ja videoiden ideoiminen, toteuttaminen ja julkaiseminen
- Yhdessä viestinnän kanssa digitaalisten palveluiden kirjallisten sekä digitaalisten ohjeiden ja ohjevideoiden suunnittelu sekä toteutus
- Ryhmäneuvontaa lähi- ja etätukena
- Erilaiset koulutustilaisuudet ja luennot
- Tehtävään kuuluu digituen lisäksi asiakas- ja potilastyötä
-
Tapahtumissa/tilaisuuksissa ohjaus ja neuvonta
Kohderyhmänä ovat kaikki Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen asukkaat. Asiakasymmärrystä Siun sotessa on kerrytetty vuodesta 2021 eteenpäin erilaisin kokeiluin ja selvityksin. Vuonna 2021 asukkaille on annettu lähidigitukea ja vuonna 2022 on tehty selvitystä asukkaiden digituen tarpeista sekä toivotuista digituen muodoista. Vuonna 2024 RRP-hankkeen aikana palkattu digituen työntekijä on toteuttanut digitukikiertuetta sekä osallistunut tapahtumiin ja tilaisuuksiin, joissa asiakasymmärrystä on ollut mahdollista lisätä ja samalla osallistaa asukkaita. Vuonna 2025 digitukikiertue jatkuu ja tavoitteena on edistää yhteistyötä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.