Asukastietojen päivitys Pihlajatuvan palvelukodilla, Keski-Pohjanmaan hva

Pihlajatuvan kehitysvammaisten asukkaiden "käyttöohjeiden" ja lifecare kuvauslaatikon päivittäminen.

 

Toimintaympäristö

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue, Soite,  Pihlajatuvan asumisen- ja päiväaikaisen toiminnan yksikkö.   Soite vastaa alueen sote-palveluista ja pelastustoimesta. Soite järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut kahdeksan kunnan alueella Keski-Pohjanmaalla. Soiten vammaispalvelun toiminta-ajatus on tuottaa asiakkaiden palvelut tasavertaisesti, laadukkaasti ja asiakkaan itsemääräämisoikeutta kunnioittaen. Palvelut tukevat itsenäistä selviytymistä ja toimintakykyä sekä vähentävät esteitä normaaliin elämään. Tavoitteena on mahdollisuus toimia itsenäisinä, omasta elämästä päättävinä kansalaisina. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Asukasasioiden tiedonkulku ei ole ollut ajan tasalla, joka on vaikuttanut asukasturvallisuuteen, yhdenmukaisuuteen ja tasavertaisuuteen toimintatavoissa. Asukkaiden yksilölliset erityistarpeet eivät ole tulleet huomioiduiksi riittävällä tasolla. Edellämainitut seikat eivät tue Soiten strategiaa. 

Soiten vammaispalvelut tarjoavat monipuolisesti erilaisia palveluita vammaisille ja kehitysvammaisille. Vammaispalvelut edistävät vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäisee ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on toimintakyvyn lisäämistä, sairauksien ja terveysongelmien vähentämistä ja hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista sekä syrjäytymisen ehkäisyä. Tämä on osa Soiten strategiaa, joka näkyy jokapäiväisessä työssä ja päätöksenteossa.

Hyvin voimme!

Hyvin voimme on lupauksemme sinulle, minulle ja meille.

Se on tavoite ja asenne, johon yhdessä pyrimme eri tavoin.

Hyvin voimme:

  1. Meillä on hyvä olla.
  2. Me onnistumme!

Asiakkaalle ja alueen asukkaalle lupaus tarkoittaa hyvinvointia, hyvää ja onnellista arkea sekä asukkaan omaa toimeliaisuutta ja aktiivisuutta.

Koko maakuntaan lupaus heijastuu alueen hyvinvointina, kasvuna ja kehittymisenä sekä yhteistyönä.

Työntekijälle lupaus näyttäytyy vahvana ammattiylpeytenä ja yhteen hiileen puhaltamisena – se on työhyvinvointia ja hyvää arkea työssä.

Koko Soiten tasolla lupauksemme on tervettä työkulttuuria, hyvinvoivia ihmisiä, kehittymisen ja kokeilun kulttuuria sekä yhteistyötä muiden kanssa.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Muutos pitää saada aikaiseksi jotta ohjaustyö ja asukasasioiden tiedonkulku on ajantasaista sekä asukasturvallisuus,  yhdenmukaisuus ja tasavertaisuus toimintatavoissa toteutuu. Jokaisen asukkaan erityistarpeet tulevat yksilöllisesti huomioiduiksi.

Ammatillisesti muutos näkyy Työhyvinvoinnin parantumisena, työturvallisuuden lisääntymisenä. 

Muutos tulee saada aikaiseksi jotta yksikön arki on toimivaa ja sujuvaa.

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Osallistuimme kehittämistyöhön koko työyhteisönä.

Tavoiteltu muutos

Asiakkaan oikeuksien ja ohjaustarpeen toteutuminen, sekä tasa-arvoinen kohtelu. Asiakkaan arjen sujuvuus ja ohjaustyön laadukkuus. Jokainen ohjaaja osaa laatia ohjeen, sekä toimia annettujen ja suunniteltujen ohjeiden mukaisesti.

Muutoksen mittaaminen

Työhyvinvointikysely

Toteutussuunnitelma

Päivittäminen puolivuosittain, Rai arvioiden yhteydessä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Työntekijät ja asukkaat. Oma-ohjaaja osallistettu päävastuuseen ohjeiden auki kirjaamiseen ja asukas osallistuu ohjeiden suunnitteluun oma-ohjaajan kanssa ja kertoo omat toiveensa arjen toteutuksesta.  

Ratkaisun perusidea

Asukaskansion päivittäminen, jossa asukkaan arjen asioiden tiedonkulun kirkastetaan. Asukkaan perustoimintojen tukeminen, ohjaaminen ja toteuttaminen. Asukaskansio "käyttöohjeille" ja LifeCare kirjaamisjärjestelmässä "huomioitavaa" laatikon hyödyntäminen.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Asukaskansion ja "huomioitavaa" laatikon käyttöönotto perehdytyksessä ja päivittäisessä raportoinnissa. Säännöllisen päivittämisen vastuu oma-ohjaajalle. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Käyttöohjeiden ja huomioiden päivittäminen ei juurikaan lisää työmäärää, kun päivittäminen tehdään muun raportoinnin ja kirjaamisen ohessa. Ohjeiden sudenkuoppa on liian laaja tieto. Ohje kannattaa kirjata yksinkertaisesti ja selkokielisesti ja kirjatessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mikä on todella tässä kontekstissa olennaista. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Asukkaan arjen tukeminen on sujuvaa. Asukkaan päivittäiset tarpeet tulevat huomioiduksi tasavertaisesti. Työ- ja asiakasturvallisuus lisääntyy ja työn selkeys vahvistaa osaltaan myös työhyvinvointia ja työssäjaksamista.