Asukkaan digitaalinen ajanvaraus sosiaali- ja terveyspalveluissa, Pohjois-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I4)
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella otetaan käyttöön yhteinen asukkaan digitaalinen ajanvarausjärjestelmä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Samalla yhtenäistetään asukkaan digitaalisen ajanvarauksen toimintamallit ja prosessit hyvinvointialueella.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on yksi Suomen laajimmista hyvinvointialueista. Se vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta. Pohde on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Hyvinvointialue työllistää noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Pohde uudistaa palveluja, jotta kaikki alueen asukkaat saavat tarvitsemansa palvelut sujuvasti ja oikeaan aikaan. Hyvinvointialue vahvistaa ennalta ehkäiseviä palveluja sekä kotiin annettavia palveluja. Pohteella kehitetään sosiaali- ja terveyskeskusten palveluja monipuolisemmiksi ja hyödynnetään uutta teknologiaa sekä digitaalisia palveluja.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue peri aiemmilta kunnilta ja sairaanhoitopiiriltä useita erillisiä tämänhetkisiin asiakas- ja potilastietojärjestelmiin yhdistettyjä ajanvarausratkaisuja. Siirtyminen yhteen ajanvarausratkaisuun on asiakaslähtöistä, toiminnallisesti ja teknisesti perusteltua. Uusi järjestelmä mahdollistaa saman palvelutason tarjoamisen koko hyvinvointialueelle.
Tavoitteena on, että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on asukkaille käytössä uusi yhteinen digitaalinen ajanvarausjärjestelmä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Asukkaan digitaalisen ajanvarauksen toimintamallit on yhtenäistetty. Asukkaiden käyttäessä digitaalista ajanvarausjärjestelmää, vapautuu ammattilaisen työaikaa vaativampiin tehtäviin, ja niille asiakkaille, jotka haluavat asioida esimerkiksi soittamalla.
Saavutettua muutosta mitataan ja seurataan sosiaalipalveluissa ajanvarauspuhelujen ja asukkaille digitaalisesti varattavaksi tarjottujen ja varattujen aikojen määrissä. Muutoksessa seurataan myös peruttujen aikojen hyödyntämisen vaikutusta perheoikeudellisten palvelujen jonon pituuteen. Toimintamallin juurtumista seurataan seurantapalavereissa palvelutuotannon ja kehittämisen johdon kanssa.
Palvelutuotannon kanssa kuvataan ajanvarauksen nyky- ja tavoitetila. Työpajoissa palvelutuotannon ja tarvittavien asiantuntijoiden kanssa määritellään ajanvarauksen taustat, asiakasohjaus ja toimintamallit palvelukohtaisesti. Ennen käyttöönottoa huolehditaan ammattilaisten perehdyttämisestä uuteen toimintamalliin yhteistyössä tarvittavien tahojen kanssa sekä suunnitellaan ja toteutetaan asukas- ja ammattilaisviestintä ja sovitaan vaikutusten ja juurtumisen seurannasta.
Kohderyhmänä ovat kaikki Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaat. Asukkailta ja palvelun käyttäjiltä kerätään palautetta käyttöönottojen edetessä.