Asunto ensin ideologian pilotointi, Etelä-Karjalan HVA (RRP, P4, I1)
Asunto ensin - toimintatavan ja asumisyksikön pilotointi Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Aluksi ideologiaa pilotoidaan tuetun asumisen yksikössä. Asunto ensin toimintamalli mahdollistaa palvelun asiakkaille, jotka eivät pysty päihteettömyyteen.
Asunto ensin palvelujen tarvitsevien auttamiseksi tarvitaan asuntoja, työntekijäresurssien kohdentamista uudelleen sekä eri sidosryhmien yhteistyötä. Asunto ensin ideologian jalkauttamista Etelä-Karjalassa haastaa huono tai olematon asuntokanta. Asumisen onnistumiseksi tarvitaan yhteistyötä niin kaupungin toimijoiden, poliitikkojen kuin hyvinvointialueen palveluiden tuottajien kesken.
Etelä-Karjalasta puuttuu kokonaan Asunto ensin ideologiaa noudattava asumisyksikkö, mutta myös ideologia on vielä vieras ammattilaisille. Tällä hetkellä päihteitä aktiivisesti käyttävät henkilöt asuvat hajasijoitetuissa asunnoissa Etelä-Karjalassa sekä päihteettömyyttä tukevissa asumisyksiköissä. Useasti asiakkaat ovat palveluvajeessa ja heidän on vaikea kiinnittyä asumispalveluihin tai kuntouttavaan toimintaan päihteettömyysedellytysten vuoksi. Asunto ensin kehitystyö linkittyy hyvinvointialueen psykososiaalisen kuntoutuksen asumispalveluiden sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden kokonaisuuteen. Alueelle on rakenteilla ensisuoja, uudet tilapäismajoitustilat sekä katkaisuhoito- ja päihdekuntoutusosastot. Tämän lisäksi tarvitsemme Asunto ensin ideologiaa toteuttavan asumisyksikön aktiivisesti päihteitä käyttäville henkilöille.
Lakimuutoksen (2024) myötä päihdepalvelukeskus-projekti otti tehtäväkseen järjestää myös päiväkeskustoimintaa aktiivisesti päihteitä käyttäville asiakkaille elokuusta 2024 lähtien.
Asunto ensin ideologiaa noudattavan asumisyksikön intensiivisen työn tavoitteena on saada asiakas integroitumaan yhteiskuntaan, tukea asiakkaita hakeutumaan tarvitsemiensa palvelujen palveluiden piiriin oikea-aikaisesti. Tavoitteena työskentelyllä on myös asunnottomuuden väheneminen ja toistuvien häätöjen loppuminen sekä elämänhallinnan paraneminen oman kodin pitämiseksi.
Lisäksi muutosta aiempaan on asuinaluelähtöinen ympäristötyöskentely sekä tiivis viranomaisyhteistyö. Asunto ensin yksiköllä on oma nimetty poliisi yhteyshenkilönä. Tavoitteena on ympäristötyöskentelyn keinoin lisätä luottamuksen ts. sosiaalisen pääoman vahvistumista niin yksilötasolla hyvinvoinnin lisääntymisenä kuin koko yhteiskunnan kustannuksia alentamalla.
Aktiivisesti huumeita käyttävien asiakkaiden kanssa jalkautuva työ ja aktiivinen työote ovat avainasemassa, jotta asiat tulevat hoidetuksi. Esimerkiksi projektin aikaisessa päiväkeskustoiminnassa sosiaaliohjaaja lähti asiakkaan kanssa yhdessä Kelaan ja poliisilaitokselle. Päiväkeskuspalvelun hyödyt saadaan irti kohtaamisen ja suhdetyön kautta.
Asunto ensin -toimintamallin yksi tärkeimpiä tavoitteita on asumisen turvaaminen. Toimintamallin myötä Etelä-Karjalan hyvinvointialueella haluttiin tehostaa vuokranmaksua psykososiaalisen kuntoutuksen asumispalveluissa.
Kohderyhmänä ovat aktiivisesti päihteitä käyttävät ihmiset, jotka ovat alueellamme olleet palveluvajeessa sekä menettäneet asunnon useampaan kertaan. Osa on käyttänyt sosiaali- ja terveyspalveluita runsaasti kuten päivystyksellisiä palveluita ja erikoissairaanhoidon osastopalveluita. Myös häiriökysyntää on näyttäytynyt.
Osa aktiivisesti päihteitä käyttävistä ihmisistä ovat tottuneet heikkoihin asumisoloihin ja olemattomaan tukeen. Muutokset parempaan (kuten asuinpaikan muuttuminen) voivat myös olla hyvin haasteellisia ja vaikeita asioita asiakkaille.