Etäkuntoutuksen valmennuspolkumallin kehittämisessä hyödynnettiin palvelumuotoilun prosessia ja ns. tuplatimanttimallia. Tuplatimanttimallin kaksi ensimmäistä vaihetta ("Tutki ja kartoita" sekä "Ymmärrä ja määrittele") toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Tulevaisuuden sote-keskus – hankkeen kuntoutuksen hanketiimin ja avo- ja kotikuntoutuksen esihenkilöiden sekä etäkäyntejä tekevien terapeuttien kanssa. Ratkaistaviksi haasteeksi määriteltiin kuntoutuksen etäpalveluiden käyttöönotto, sillä etäpalvelutoiminta ei ollut vielä kunnolla jalkautunut osaksi kuntoutuksen palveluvalikkoa. Tavoitteena oli ratkaista etäkuntoutuksen käyttöönoton haasteet panostamalla henkilöstön valmennuskokonaisuuteen.
Suunnitteluohjurit eli Design Draiverit määritettiin esiselvitystyön, havaintojen sekä haastattelujen perusteella. Suunnitteluohjurit ovat määrittelyjä, jotka on tarkoitettu suunnittelun ohjenuoriksi, ja ne luodaan asiakastutkimuksen löydösten perusteella. Niissä keskeistä on, että asiakkaiden tarpeet, tavoitteet ja motivaatiot tuodaan suunnitteluprosessin keskiöön. Design drivereiden avulla voidaan kiteyttää, mihin tarpeeseen palvelun tulee vastata ja mitä palvelun tulee tarjota. (Tuulaniemi 2011, 154-157.) Kehittämisvaiheessa käytiin hanketiimin yhteisessä aivoriihessä läpi suunnitteluohjureita, joiden perusteella lähdettiin muotoilemaan valmennuspolun kokonaisuudesta alustavaa mallia.
Etäkuntoutuskoulutukset sekä valmennus/mentorointi "muutosagenteille"
Esiselvitystyön perusteella avo- ja kotikuntoutuksen esihenkilöiden kanssa käytiin tarkemmin läpi vielä toiveita etäkuntoutuskoulutusten suhteen. Kesällä 2022 kartoitettiin mahdollisia vaihtoehtoja koulutusten toteutukseen eri oppilaitoksista. Alustavia neuvotteluja käytiin kahden eri oppilaitoksen kanssa, mutta lopulliseksi yhteistyökumppaniksi valittiin LAB-ammattikorkeakoulu. Koulutuskokonaisuudet toteutettiin oppilaitosyhteistyönä hankerahoitteisesti keväällä -23 seuraavasti:
- Kaikille avo- ja kotikuntoutuksen työntekijöille suunnatut 4 h webinaari-muotoiset Etäkuntoutus-koulutukset Zoomissa
- Avo- ja kotikuntoutuksen pienryhmille ns. "muutosagenteille" suunnatut valmennus/mentorointi -tapaamiset Zoomissa kahden viikon välein vaihtuvin teemoin
Perusteluina yhteistyökumppanille olivat mm. seuraavat näkökulmat:
LAB-ammattikorkeakoulu on kuntoutuksen täydennyskoulutustoimijana profiloituneita erityisesti tule - osaamiseen sekä etäratkaisuihin. Koulutuksissa panostetaan moderneihin, vaikuttaviin oppimismenetelmiin sekä oppimisen mielekkyyteen käytäntölähtöisillä toteutuksilla. Toinen kouluttajista oli ollut mukana kehittämässä Eksoten alueen etäkuntoutusratkaisuja. Hän oli myös kokenut täydennyskouluttaja mm. ICF Eksotelle ja Etäpalveluosaaminen kuntoutuksessa Phhykylle. Toinen kouluttajista oli puolestaan ollut mukana valtakunnallisessa verkostossa kehittämässä Etäratkaisut kuntoutumisen tukena 30 op erikoistumiskoulutusta ja toiminut vastaavana lehtorina ko. koulutuksessa usean toteutuksen verran ohjaten opiskelijoiden etäkuntoutuksen kehittämisprojekteja.
Perehdyttäminen teknologiaan ja toimintamalleihin
Etäkuntoutuskoulutusten lisäksi hankkeen aikana järjestettiin useita pienimuotoisia perehdytystilaisuuksia teknologian käyttöön ja etäkuntoutuksen toimintamalleihin liittyen eri toimipisteissä joko yksilöllisesti tai ryhmämuotoisesti. Myös simulaatioharjoittelun periaatteita hyödynnettiin etäkuntoutuskäytänteiden omaksumisessa.
Etäkuntoutuksen käsikirja
Koulutusten ja perehdytysten lisäksi koottiin kuntoutuspalvelujen henkilöstölle käyttöön Etäkuntoutuksen käsikirja. Käsikirja vietiin myös hyvinvointialueen Intranetin Digitaaliseen pelikirjaan, jossa on koottuna kaikki teknologiaan ja moderniin työtapaan liittyvät ohjeet ammattilaisille.
- Etäkuntoutuksen käsikirja on suunnattu kuntoutuspalvelujen henkilöstölle tukemaan aloitusprosessia etäkuntoutuksen käyttöönotossa ja uusien työntekijöiden perehdytyksessä
- Käsikirja sisältää etäpalveluihin liittyvää tietoa eri lähteistä tuotuna yksiin kansiin helposti ammattilaisen saataville
- Teknologia ja toimintamallit kehittyvät, joten myös käsikirjaa on tarkoitus päivittää tasaisin väliajoin tiedon päivittyessä
- Käsikirjaan ja siihen liittyviin asiakokonaisuuksiin voi aina palata tarpeen mukaan