Chat ja chatbotin kehittäminen ja käyttöönotto, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I4)

Ammattilaisten chat-kanavat ja chatbot palvelee alueen asukkaita HVA:n omalla internetsivustolla. Ammattilasten chatin tarkoituksena on tarjota reaaliaikaista digipalvelua ja chatbot auttaa palveluihin hakeutumisessa ja oikean palvelun löytämisessä. 

Toimintaympäristö

Keski-Pohjanmaan maakunnan hyvinvointialue, Soite, koostuu kahdeksasta kunnasta ja Keski-Pohjanmaan keskussairaala on lähin päivystävä sairaala noin 200 000 asukkaalle. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue toimii Halsuan, Kannuksen, Kaustisen, Kokkolan, Lestijärven, Perhon, Toholammin ja Vetelin alueella.

Hyvinvointialueen chatbot, Sointu, palvelee käyttäjiä vuorokauden ympäri hyvinvointialueen omilla verkkosivuilla. Sointu on tarkoitettu palvelemaan jokaista alueen asukasta sekä myös omaisia ja ammattilaisia ympäri Suomen. Palvelua voivat käyttää kaikki, jotka voivat vierailla Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen omilla verkkosivuilla. Palvelu julkaistiin tammikuussa 2025. 

Sointu on tärkeä apuväline käyttäjälleen löytää tietoa nopeasti vuorokauden ajasta riippumatta. Botille voi opettaa käytännössä mitä vain, joten sitä voi hyödyntää monella SoTePe-yksiköiden osa-alueella. 

Soiten hyvinvointialueella on käytössä myös chat-kanavia, joissa ammattilainen vastaa asukkaalle reaaliajassa. Reaaliaikaisen chatin tarkoituksena on tarjota asukkaille vaihtoehtoista ja nopeaa matalankynnyksen palvelua, jossa asukas pääsee suoraan hoidon piiriin.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

CHAT

Soitella on käytössä digitaalisia välineitä joilla asukas on voinut olla yhteydessä ammattilaiseen ei-reaaliaikaisesti. Viestiä omasta tilanteesta tai oireista on voinut lähettää ammattilaiselle muutamankin erilaisen digialustan kautta. Vastausajat ovat olleet 1-7 vuorokautta. Reaaliaikainen digitaalinen yhteydenottomahdollisuus on ollut nettisivuilla toimiva chat, jossa kanavia on ollut sosiaalipalveluihin sekä yleinen neuvonta ja ohjaus. Chattiin ei kuitenkaan ole voinut tunnistautua eikä sinne ole saanut antaa mitään henkilökohtaista tietoa, joten sen käyttäjä- sekä ammattilaisen ohjausmahdollisuudet ovat olleet hyvin rajalliset.

Myös videovastaanotto on ollut mahdollista terveydenhoidon puolella, mutta sosiaalipuolen videovastaanotto mahdollisuudet ovat olleet rajalliset. Chatin tarkoituksena on luoda ammattilaisille vaihtoehtoisia välineitä digitaaliseen reaaliaikaiseen palveluun tietoturvallisessa ympäristössä. 

Tämän vuoksi lähdettiin RRP -hankkeessa tekemään monialaisenasiakasohjauksen digityövälineitä. Yhdellä työalustalla on mahdollisuus monenlaisiin etä- ja digivastaanottoihin, sekä video että tekstiavusteisesti. 

CHATBOT

Sote-palveluihin tulee päivittäin toistuvia, samankaltaisia, neuvontaa ja ohjausta koskevia kysymyksiä. Chatbotilla pyritään vähentämään osaa näistä eri palveluihin tulevista kysymyksistä sekä ohjaamaan asiakkaita omatoimisesti etsimään tietoa. Netistä löytyy paljon hyödyllistä tietoa ja itsehoito-ohjelmia, mutta ammattilaiset ovat huomanneet, että asiakkaat eivät löydä tietoa joka heidän tilannettaan auttaisi. 

Tietoa löytyy myös hyvinvointialueen omilta sivuilta, mutta asiakkaat eivät välttämättä löydä tarvitsemaansa tietoa tai eivät aina ymmärrä sitä. Chat ohjaa käyttäjäänsä ihmisystävällisemmin ja kertoo asiaan liittyvät pääkohdat, sekä neuvoo mistä asiaan löytyy täsmällisempää tietoa. Tämä myös ohjaa ja rohkaisee asiakasta omatoimiseen tiedon etsintään.

YHTEENVETO:

  • Asukkaat toivovat nopeaa reaaliaikaista apua, eivätkä välttämättä sen vuoksi halua ottaa yhteyttä ei-reaaliaikaisella digitaalisella kanavalla.
  • Puhelin yhteydenottoja on muutettu paljon takaisinsoittoperusteiseksi, jolloin asiakas joutuu odottamaan yhteydenottoa, eikä takaisinsoitto välttämättä tule silloin, kun se asukkaalle on suotuisaa.
  • Asukkaat tarvitsevat helpon, reaaliaikaisen, matalankynnyksen yhteydenottokanavan, jossa tunnistautumalla voi hoitaa omia sosiaali- ja terveysasioita.
  • Terveys- ja sosiaalipalvelut voivat auttaa parhaalla mahdollisella tavalla vain tunnistautumisen mahdollistavien palveluiden kautta.
  • Asukkailla on vaikeuksia löytää tarvitsemaansa tietoa hyvinvointialueen omilta internetsivuilta.
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

CHAT

  • Asiakkaille vaihtoehtoinen digitaalinen reaaliaikainen yhteydenottotapa puheluiden rinnalle.
  • Chatasiointi mahdollistaa monipuolisemman ja tehokkaamman asioinnin kuin puhelin. Chatissa voidaan käsitellä potilaan oireita ja tilannetta tarvittaessa kuvilla, tiedostoilla ja videona.
  • Reaaliaikainen turvallinen digitaalinen palvelu, jossa asiakkaan asia voidaan hoitaa mahdollisimman tehokkaasti yhdellä yhteydenotolla.
  • Digitaalisen asioinnin lisääminen.

CHATBOT

  • Asiakkaat tarvitsevat matalan kynnyksen paikan, josta kysyä apua ja ohjausta vuorokauden ajasta riippumatta. Asiakkaille rakentavasti ja ihmisläheisesti keskusteleva botti antaa hyvät lähtökohdat tällaiselle palvelulle. Chatbot vastaa väsymättä kaikille ja antaa aina yhdenvertaisen vastauksen asiakkaan kysymyksiin.
  • Tällä hetkellä peruspalveluihin puhelin jonotusajat ovat pitkiä ja joskus asiakkaat soittavat asiasta vain kysyäkseen neuvoa mihin tulee ottaa yhteyttä. Ammattilaisille hyvin palveleva chatbot antaa enemmän aikaa keskittyä perustyöhön asiakkaiden kysyessä botilta tarvitsemiaan asioita. 
  • Organisaation hyötyy asiakkaiden oikeasta palveluihin ohjautumisesta sekä ammattilaisten perustyöhön siirtyvästä ajasta.  
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

CHAT

Chat-kanavien ylläpitäminen vaatii omistautumista hyvinvointialueen eri yksiköiden henkilöstöltä. Ilman yksiköiden halua ja kiinnostusta ammattilaisten chat-kanavia ei voitaisi aukaista. Chat-kanavien ylläpitäminen vaatii aikaa ja omistautumista, koska chatia pitää "päivystää" koko sen aukiolon ajan. Hankkeessa chatin pääkäyttäjä vastaa chat-alustan mainostamisesta, opettamisesta ja ylläpidollisista toimista, sekä kertoo ja ohjaa ammattilaisia ja yksiköitä sen käytöstä ja käytön mahdollisuuksista sekä osallistuu yhteistyössä omalta osaltaan chat-kanavien kehittämiseen.

CHATBOT

Chatbotin tekeminen ja opettaminen aloitettiin Soitessa vuonna 2023 yhden ihmisen voimin. Chatbotin opettaminen on ollut yhteistyötä koko hyvinvointialueen yksiköiden kanssa. Chatbotin kehittäminen ja opettaminen on sen julkaisun jälkeen vielä keskitetty yhdelle ihmiselle, mutta jatkossa tulee miettiä onko chatbotin opettamiseen hyvä olla useita ihmisiä erilaisista yksiköistä.

Tavoiteltu muutos

CHAT

  • Asukasnäkökulma:
    • Asukkaan näkökulmasta chat antaa reaaliaikaisen yhteydenottokanavan puheluiden rinnalle. Chatiin voi ottaa yhteyttä reaaliajassa kanavan palvelun aukioloaikoina.
    • Digitaalisten yhteydenottomahdollisuuksien lisääminen.
    • Matalankynnyksen yhteydenotto, erityisesti heikossa ja haavoittuvassa olevien asiakkaiden tavoittamiseksi.
  • Ammattilaisnäkökulma:
    • Tarjota ammattilaisille vaihtoehtoisia menetelmiä toteuttaa asiakastyötä.
    • Tarjota ammattilaisille väline, jolla asiakkaan asian voi hoitaa loppuun yhdellä yhteydenotolla.
  • Organisaationäkökulma:
    • Chatin käyttäjä määrien kasvaessa puheluiden määrän vähentyminen.
    • Digiasioinnin lisääntyminen

CHATBOT

  • Käyttäjän näkökulmasta Sointu auttaa löytämään oikean avun tai vastauksen, sekä ohjaa käyttäjää oikealle sivulle hyvinvointialueen omilla nettisivuilla. Chatbot ohjaa tarvittaessa myös kolmannen sektorin nettisivuille.
  • Organisaation näkökulmasta Sointu parhaimmillaan ohjaa asiakkaan oikean avun piiriin, jolloin niin sanotut turhat puhelut ruuhkaisimmista palveluista jäävät pois, jolloin se säästää ammattilaisen lisäksi myös muiden asiakkaiden aikaa ja lyhentää puhelujonoja.   
  • Parhaimmillaan chatbot auttaa myös ammattilaisia, antamalla käyttäjälleen uutta näkökulmaa muista yksiköistä. Muiden yksiköiden tuntemus lisää ammattilaisen itseohjautuvuutta sekä niin sanotusti madaltaa kynnyksiä yksiköiden välillä.
Muutoksen mittaaminen

Chat-alusta kerää hyvin raportoitavia arvoja itsessään, jolloin edistymistä ja asiakastyytyväisyyttä on helppo seurata ja arvioida.

CHAT

Chat-alustalle voi tehdä itse asiakaskyselyn joka ilmestyy asiakkaalle keskustelun sulkeuduttua. Asiakas pystyy valitsemaan vastaako hän kyselyyn vai ei, mutta mahdollisuus annetaan aina ja monet ammattilaiset ohjeistavat palautteen antamisessa chatin lopussa. Hyvinvointialueemme kerää myös erikseen digipalveluista palautetta erillisellä kyselyllä joka löytyy hyvinvointialueemme internetsivustolta. 

THL on määritellyt, miten sosiaali- ja terveyspalveluista  tulisi kerätä asiakaspalautetta kansallisesti yhtenäisellä tavalla. Päätimme yhdessä chattia käyttävien ammattilaisten kanssa kerätä asiakaspalautettu jokaisesta erilaisesta chat-kanavasta yhdenmukaisesti. Otimme huomioon THL:n määritellyt ohjeet sekä hyvinvointialueen digipalvelun asiakaspalautekysymykset tehdessämme asiakaspalautetta chat-kanaville. Koska palautekysymyksille on rajattu määrä chat-palvelussa pyrimme myös siihen, miettimään mitkä kysymykset koskevat nimenomaan chattiä. Palautetta päädyttiin keräämään NPS kysymyksellä "Kuinka todennäköisesti suosittelisit saamaasi palvelua läheisellesi?", vapaamuotoisella vastauksella kysymykseen "Mikä vaikutti kokemukseesi eniten?" sekä Likert-asteikolla kysymyksiin "Sain apua, kun sitä tarvitsin" ja "Saamani tieto hoidosta/palvelusta oli ymmärrettävää".

Raportoitavia lukuja seurataan yhdessä kanavien kanssa kuukausittain. Raportit myös kerätään yhteen ja julkaistaan hyvinvointialueen intrasivuilla, jotta niitä voidaan arvioida ja verrata muihin etä- ja digikanavien raportteihin. Raportilta saadaan tärkeää tietoa kanavilla käytyjen keskusteluiden määristä, keskusteluiden kestosta, asiakkaan jonotusajasta, keskusteluista joihin ei ole ehdittyvastaamaan sekä ajasta jonka asiakas on jonottanut saamatta palvelua. Raporteista voidaan tarkistaa myös päivien aktiivisimpia tunteja, eli mihin aikaan päivästä keskusteluita tulee vilkkaimmin ja kysyntää ja tarjontaa, eli onko ammattilaisia tarpeeksi, suhteessa keskusteluiden määrään.

CHATBOT

Chatbot kerää tietoja niinikään myös omaan raporttiinsa, jota on helppoa tulkita sen alustasta. Chatbotin raporteista meille tärkeitä ovat tietenkin se kuinka paljon chatbotin kanssa keskusteluja käydään, milloin ovat sen aktiivisimmat käyttäjä ryhmät, esimerkiksi paljonko sitä käytetään niin sanotun virka-ajan ulkopuolella, sekä toki chatbotille annettavat palautteet. Chatbotin palautejärjestelmää ei pysty muuttamaan, sille voi antaa yksikertaisen palautteen peukku ylös tai alas, sekä tekstipalauteen, johon voi kommentoida asiavirheistä tai antaa kiitosta sen toimivuudesta. 

Raportilta näkee myös käsittelemättömien palautteiden määrän ja asiakkaiden kysymykset joihin chatbotilla ei ole ollut vastausta. Se on tärkeää chatbotin opettamisen kannalta.

Liitteet
Kuva
Chatbotin raportointinäkymä
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

CHAT

  • Ammattilaisille tarkoituksena tarjota digityöväline:
    • Chat-alusta antaa hyvät mahdollisuudet erilaisille vaihtoehdoille:
      • Reaaliaikainen chat tiettyinä aukioloaikoina
      • Pelkän chat tai videovastaanotto linkin lähettäminen tietyille asiakkaille. Linkki toimii niin, että asiakkaalta pyydetään aina tunnistautuminen ennen vastaanoton alkua.
      • Asiakas voi jättää yhteydenottopyynnön ammattilaiselle silloin, kun se ei muulla digitaalisella alustalla ole mahdollista toteuttaa.
      • Sekä reaaliaikaisen chatin ja yhteydenottopyynnön palveluaikojen ulkopuolella.
      • Erilaisten esitietokyselyiden kysyminen ennen keskustelun alkua.
      • Määritellä eri kanaville erilaiset asetukset tukemaan jokaisen yksikön omia tarpeita.
  • Asiakkaille:
    • Chatit mahdollista tunnistautumalla ja ilman.
    • Reaaliaikaisia chatteja on tällä hetkellä 4, kaikissa kanavissa luettavissa lyhyt ja selkeä kuvaus kanavan toiminnasta:
      • Vastaanottojen sairaanhoitaja -chat:
        • Arkisin klo 9-15.
        • Vahva tunnistautuminen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella
        • Voi asioida toisen henkilön puolesta, mikäli puolesta asioinnista on tehty sopimus
        • Käyttää älykästä hoidontarpeen arivointii erikoistunutta esitietokyselyä, joka nopeuttaa huomattavasti asiointia ja kysyy tarpeelliset oireisiin liittyvät kysymykset valmiiksi.
        • Asiakas saa kiireetöntä sairaanhoidollista neuvontaa, ohjausta ja hoidon tarpeen arviointia
      • Sosiaalineuvonnan chat:
        • Arkisin klo 9-15.
        • Ei vaadi tunnistautumista, mutta sitä voidaan kysyä erikseen.
        • Matalankynnyksen sosiaalipalvelu, jossa asiointi on helppoa, asiakas tarvitsee vain jonkin mobiililaitteen ja netin. Voi hyvin käyttää esimerkiksi kirjaston koneelta.
        • Asiakas saa neuvontaa ja ohjausta sosiaaliasioista ja etuuksista.
      • Mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden chat
        • Arkisin klo 12-14
        • Tarkoitettu yli 18-vuotiaille
        • Ei vaadi tunnistautumista, jolloin omainen voi myös kysyä apua.
        • Asiakas saa neuvontaa ja ohjausta sekä tarvittaessa hoidontarpeen arvio tehdään asiakkaan tunnistautumista pyytämällä.
      • Fysioterapian chat:
        • Tiistaisin ja torstaisin klo 9-11
        • Ei vaadi tunnistautumista, mutta sitä voidaan pyytää erikseen.
        • Asiakkaalle avautuu yksikön itse laatima yksikertainen esitietokysely
        • Asiakas saa ohjausta ja neuvontaa tuki- ja liikuntaelinoireisiin, kuntoutukseen ja apuvälinepalveluihin liittyen.

Uusia kanavia on myös suunnitteilla ja yksiköiden kiinnostus chat-alustaa kohtaan kasvaa koko ajan.

CHATBOT

Hyvinvointialueen chatbotin on tarkoitus olla kaikkien käytössä, jotka voivat vierailla hyvinvointialueen verkkosivuilla. Käyttäjä voi olla asiakas, omainen tai ammattilainen, mistä tahansa, paikasta ja ajasta riippumatta. Chatbot palvelee vuorokauden ympäri väsymättä vastaten käyttäjien kysymyksiin.

Chatbottia voivat käyttää nuoret ja vanhemmat ihmiset, jotka kykenevät kirjoittamaan verkkosivuilla, tietokoneella, puhelimella tai tabletilla. Chatbotin käyttö on helppoa ja vaivatonta. Tarvittaessa chatbot ohjaa käyttäjää käyttämään myös chatpalvelua. 

Liitteet
Kuva
Chat ja chatbot kuvaus
Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Ideoinnissa apuna on käytetty muiden hyvinvointialueiden chattien niin sanottua benchmarkkausta. Chatteja ja chat botteja oli jo useilla hyvinvointialueilla käytössä. Lisäksi kyselimme millaisia hoitaja tai ohjaaja chatpalveluita oli käytössä ja millaista hoitoa tai ohjausta chateista sai. 

Ideointi

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella on Ihminen digin keskiössä -niminen digiohjelma 2023-2025. Sen  strategian mukaan saavutettavuudesta pyrkii vastaamaan toimivat ja monipuoliset palvelumuodot, sekä digitaalisten ja teknologiapohjaisten palveluiden ensisijaisuus. Strategia edistää digitaalisten palveluiden kehittämistä ja tuottamista. 

Idean valinta

Chat on ainoa reaaliaikainen digipalvelu. Ne ovat puheluihin verrattavaa palvelua, mutta chatin kautta ammattilainen pystyy auttamaan asiakasta monipuolisemmin. Chatin pystyy kääntämään myös kätevästi videopuheluksi, joten sen tuomat mahdollisuudet asiakkaan auttamiseksi ovat paljon suuremmat. Aiemmin Soiten sivuilla oleva chat palvelu pystyi auttamaan vain yleisessä ohjauksessa ja neuvonnassa. Uusi chat palvelu mahdollisti asiakkaan tunnistautumisen ja puolesta-asioinnin, joten se pystyttiin ottamaan suoraan hoidolliseen tarkoitukseen.

Useat hyvinvointialueet, sekä yksityiset hyvinvointi tuottajat, ovat ottaneet käyttöön digitaalinen asiakaspalvelijan eli chatbotin. Chatbotteja hyödynnetään verkkosivujen selkeyttämisen vuoksi, mutta myös neuvontaa ja ohjausta antavana asiakaspalvelijana. Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen chatbotin tavoitteena on auttaa käyttäjäänsä löytämään oikea palvelu, mutta myös auttaa käyttäjää ohjautumaan hyvinvointialueen omilla verkkosivuilla oikealle sivulle, josta tiedot kysymykseen löytää. 

Idean testaus asiakkaalla

Asiakkaille chatin kanavat näyttäytyvät yhtenä osana Soiten digipalveluita. Chat kanavat ovat saaneet enimmäkseen vain positiivista palautetta, kokonaisuudessaan asiakaspalvelu chattien NPS lukema on 82. Positiivisena on pidetty nopeaa vastausta, nopeaa palvelua, näppäryyttä, selkeyttä ja helppokäyttöisyyttä. 

Käyttäjäkokemusta, eli ammattilaisten omaa kokemusta palvelun käytöstä kerätään joka kuukausi kuukausikokouksien myötä. Palautteiden myötä asioita on viety kehitettäväksi palvelun tarjoajalle. 

Chatbotista asiakkailla on mahdollisuus jättää palaute suoraan botille. Ne luetaan ja tarkastellaan läpi viikoittain.  Niiden pohjalta palvelua ja botin toimivuutta kehitetään jatkuvasti.

Ratkaisun testaaminen

CHAT

Chatin kehittäminen alkoi 2024 vuoden alussa. Vanhasta chatista yksi kanava, sosiaali- ja terveyspalveluneuvonta siirtyi sellaisenaan uuteen chatalustaan ja samalla avattiin myös uusi mielenterveyschat. Uudella chat alustalla aloitettiin kahdella kanavalla 2/2024. Mielenterveyspalveluiden chat laajeni yksiköiden yhditymisen myötä mielenterveys- ja riippuvuuspalveluiden chatiksi.  

Chat kanavien suosion ja mainostamisen myötä myös muut yksiköt kiinnostuivat chatin käyttöön otosta. Fysioterapia chat aloitti toimintansa 8/2024 ja vastaanottojen sairaanhoitaja chat 11/2024. 

Sosiaali- ja terveyspalveluneuvonnan toiminnan loputtua loppuvuodesta 2024, loppui myös sen chat kanava.  

Tällä hetkellä uusia kanavia on suunnitteilla hammashoidon ajanvaraukseen sekä neuvolapalveluihin.

 

CHATBOT

Chatbotin kehittäminen alkoi loppuvuodesta 2023. Henkilövaihdosten myötä sen rakentaminen ja testaaminen venyi suunniteltua aikataulua pidemmälle. Chatbot annettiin Soiten työntekijöiden testattavaksi 5/2024, jolloin saatiin enemmän dataa botille kerättyä. Kesä aika osoittautui haasteelliseksi, koska testauksia tuli vähemmän, kuin toivottiin. Testauksien myötä botille kuitenkin voitiin opettaa uutta ja saatiin muuten arvokasta dataa syötettyä.

Kaksikielisenä hyvinvointialueena botti julkaistiin heti myös ruotsinkielelle. Ruotsin käännökset olivat valmiina 12/2024 joten botti päästiin julkaisemaan tammikuun lopussa 2025.

Botti ei suinkaan ole vielä valmis vaan sen pilotti versio, joka tarvitsee edelleen jatkuvaa ja intensiivistä päivittämistä ja tarkastelua. 

Kokeilussa opittua

CHAT

  • Chatpalvelussa yhdistetään monia erilaisia tekijöitä, jotka helpottavat huomattavasti niin asiakkaan kuin ammattilaisenkin käyttämää aikaa:
    • Ammattilaisen mahdollisuus muuttaa chat suoraan videovastaanotoksi keskustelun aikana. 
    • Ammattilaisen mahdollisuus pyytää asiakkaalta asiaan liittyvää kuvaa, kuten esimerkiksi kuvaa haavasta.
    • Ammattilaisen mahdollisuus pyytää ja lähettää asiakkaalle asiaan liittyvän tiedoston, kuten esimerkiksi PEF seurantalomakkeen tai haavanhoito-ohjeet.
    • Ammattilaisen mahdollista ohjata suoraan oma- ja itsehoito sivustoille.
    • Ammattilaisten mahdollisuus siirtää keskustelu toiseen chattiin, esimerkiksi silloin, kun asiakkaan asia tulee väärään chattiin tai asiakkaalla on kaksi erillistä asiaa.
    • Ammattilaisen mahdollisuus kutsua toinen ammattilainen samaan chattiin silloin, kun asiakkaan asia on monimutkainen ja tarvitsee useamman ammattilaisen apua. 
  • Chatissa käyty keskustelu on monesti ymmärrettävämpää kuin puhelimessa käyty keskustelu. Lisäksi erilaiset ajat, tulokset sekä nimitykset tulevat selvästi luettavaksi, jolloin asia ei jää kuulemisen varaan.
  • Vieraskielisten asiakkaiden asioiden hoitaminen on sujuvampaa, koska sanoja voi sujuvasti kääntää turvallisten, hyvinvointialueen hyväksymien kääntäjien avulla.

CHATBOT

  • Chatbotin tekeminen vie hyvin paljon aikaa, eikä se tule olemaan valmis vaan tarvitsee jatkuvaa seurantaa ja päivittämistä. 
  • Käyttäjien niin sanotuista "oikeista" viesteistä on enemmän hyötyä ja ne nopeuttavat huomattavasti botin opettamisessa kuin ammattilaisten omat kokeilut.
  • Chatbotin työstämiseen kannattaa osallistuttaa paljon eri alan ja eri yksiköiden ammattilaisia.
  • Chatbot on hyvin tavoitettava ja helppo kanava saada apua vuorokauden ympäri, chatbottia käytetään aina varhaisesta aamusta myöhään yöhön asti.
Liitteet
Kuva
Hoitoa ja palvelua yhdellä yhteydenotolla
Ratkaisun perusidea
  • Chat antaa reaaliaikaisen digitaalisen yhteydenottotavan asukkaille
  • Chat tarjoaa uuden digitaalisen työvälineen ammattilaiselle riippumatta onko kyse sosiaali-, terveys- vai pelastuspalvelun yksiköstä.
  • Chatbot Sointu palvelee käyttäjiä neuvoen ja ohjaten vuorokauden ympäri
  • Sointun tarkoituksena on antaa käyttäjälle tietoa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista
  • Käyttäjälle Sointu näkyy matalan kynnyksen palveluna, jolta on helppo ja nopea kysyä apua nimettömänä
  • Sointu toimii virtuaalisena avustajana ja ammattilaisten kollegana
Liitteet
Kuva
Chatikkunan näkymä verkkosivuilla
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

CHAT

Uusien digipalveluiden käyttöönotossa ja juurruttamisessa tarvitaan johdon sitoutuminen sekä selkeä strateginen linjaus. Juurruttamista tukee avoin ja kehittämismyönteinen toimintakulttuuri, jossa henkilöstö osallistuu aktiivisesti toiminnan suunnitteluun ja käyttöön ottoon. Muutosvalmius ja halu digitaalisten palveluiden käyttöönottoon vaikuttavat olennaisesti myös chat-palvelun kehittämiseen ja toimivuuteen. 

Chat työvälineenä palvelee erilaisia yksiköitä eritavalla. Kanavan avaaminen edellyttää yksikön omaa motivaatiota ja näkemystä chatin hyödyistä ja ominaisuuksista. Palvelun käyttöönotto edellyttää selkeitä prosesseja, vastuunjakoa ja riittäviä resursseja. Palvelun tulee olla saumattomasti integroitavissa osaksi olemassa olevia palvelukanavia ja asiakastyönarkea. Yksiköiden tulee perehtyä ja suunnitella hyvin kokonaiskuva omista prosesseistaan ja siitä miten chat palvelee heitä niissä. Henkilöstöä tulee viestiä selkeästi palvelun tarkoituksesta, hyödyistä ja käytännön toteutuksesta.

Chat-työ sitoo ammattilaisen chatin aukioloaikana kokonaisvaltaisesti chattiin tuleviin viesteihin vastailemiseen. On  tärkeää määritellä, kuka vastaa chatista milloinkin ja miten se integroidaan osaksi muuta asiakastyötä. Chat tulee olla oikein resursoitua sekä aikataulutettua. Chattiin tulee sitoutua. Se on toinen osa reaaliaikaista yhteydenottopalveluista puheluiden rinnalla, eikä sitä tule jättää puheluiden varjoon.

Chatin ammattilaiset tulee opastaa chatin käytössä, siihen tulee valita henkilöitä, joita työ kiinnostaa ja motivoi. Ammattilaisen taidot tulee ottaa huomioon. Ammattilaisella tulee olla hyvät perustaidot digityökalujen käytössä, sujuva kirjoitustaito ja kyky toimia tehokkaasti verkkoalustoilla. Chat viestintä on nopeaa, joten kyky ilmaista asioita kirjallisena selkeästi ja ytimekkäästi on hyvä asiakaspalvelutaito.  Chat ammattilaiset tarvitsevat koulutusta ja tukea uuden työn ja toiminnan käyttöön ottamisessa. 

CHATBOT

Chatbot on täysin kehittäjiensä varassa oleva tietotekninen alusta. Sen toimivuutta tulee testata ennen järjestelmän käyttöönottoa. Testauksesta saatujen tuloksien pohjalta tulee tehdä tarvittavat muutokset botin käyttäytymiseen. Tämä vaatii aikaa sekä keskittymistä sen kehittäjiltä. Kehittäjän tulee ymmärtää laajasti vähintään sosiaali- ja terveyspuolta ja on osattava verkostoitua eri yksiköiden kanssa. Chatbottia voi teknisesti rakentaa yksi ammattilainen, mutta yksin ei voi silti koko botin sisältöä tuottaa, vaan siihen tarvitaan lukuisia toimijoita ja testaajia. 

Chatbot tarvitsee paljon tietoa pystyäkseen vastaamaan laadukkaasti käyttäjiensä kysymyksiin.  Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen chatbottia on lähdetty rakentamaan yksiköiden palautekyselyn pohjalta. Kyselyssä kysyttiin yksiköittäin heille useimmiten asiakkaiden esittämiä kysymyksiä. Eli kysymyksiä, jotka toistuvat. Lisäksi tietoa on kerätty HVA:n omilta nettisivuilta. Näiden tietojen pohjalta chatbotin kehittäminen alkoi.

Chatbot vaatii tulevaisuudessa ylläpitäjää, joka pitää sen tietoa ajan tasalla. Chatbotille on myös mahdollista jättää palautetta, joten palautteiden pohjalta sisällön muokkaamiseen tarvitaan ammattilainen.  

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

CHAT

  • Chatin alustaa valittaessa tulee tarkastella sen käyttömukavuutta myös ammattilaisen näkökulmasta. Miten helppo tai vaikea alusta on käyttää. Samalla tulee miettiä mitä mahdollisuuksia siihen halutaan. Miten asiakasta chatin kautta aiotaan hoitaa?
  • Ammattilaiskäyttäjät tarvitsevat tukea ja ohjausta alustan käyttöön, jotta sen kaikki hyvät ominaisuudet ja hyödyt voidaan saadaan maksimoitua. Opettaminen ja kouluttaminen antaa varmuutta ja rohkaisua erilaisten ominaisuuksien käytöstä. 
  • Yhteiset ammattilaiset palaverit koetaan tärkeiksi. Ne antavat mahdollisuuden käydä läpi ongelmakohtia ja onnistumisia, sekä täydentävät oppia käytettävyydestä.
  • Erilaisten kohderyhmien tarkastelu kanavia suunnitellessa on hyvä tehdä perusteellisesti, jotta ihmiset löytävät palvelun.
  • Kokeilkaa rohkeasti uudistaa palvelua kehitysvaiheessa. Jos asiakkaita on vähän, syitä voi olla monia:
    • Palvelua ei löydetä
    • Palvelu on kohderyhmälle auki hankalana aikana (saako puhelimilla parempana aikana kiinni?)
    • Palvelun käyttötarkoitus on liian rajattu

CHATBOT

  • Kun lähdette tekemään omaa chatbottia, miettikää tarkasti mitä sen sisällöltä toivotte ja odotatte. Tuleeko botin vastata vain oman HVA:n palveluista, vai haluatteko, että se voi vastata tarvittaessa myös muihin asioihin, kuten yleisimmin kysyttyihin sairauksiin? Entä haluatteko, että se ohjaa myös HVA:n palveluiden ulkopuolelle? 
  • Botille voi opettaa mitä vain, mutta tiedon antamista on jossain määrin myös rajattava. Kysykää ja keskustelkaa tästä koko organisaation kesken, mihin tieto rajataan. Mitä enemmän tietoa on, sitä vaikeampaa on sen tiedon ylläpitäminen. Mutta jos tietoa on liian vähän, asiakkaat saattavat jättää botin käyttämättä.
  • Ottakaan mahdollisimman aikaisin asiakastyössä olevien ammattilaisten mielipiteitä huomioon ja levittäkää tietoa siitä mitä olette kehittämässä. 
  • Chatbotin kehittäjän ammattitaito on tärkeä. Hän tarvitsee ammattitaitoa sosiaali- ja terveysalalta, sekä IT-osaamista. 
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

CHAT

Chat kanavia on julkaisussa tällä hetkellä 4.  2 kanavaa on suunnitteilla.

  • Vastaanottojen sairaanhoitaja (al. 11/2024)
  • Sosiaalineuvonta (al. 2/2025)
  • Mielenterveys- ja päihdepalvelut (al. 2/2024)
  • Fysioterapia (al. 8/2024)

Lisäksi yksikanava, Sosiaali- ja Terveyspalveluneuvonta on lopetettu koko palvelun lopettamisen myötä marraskuussa 2024. Sosiaali- ja terveyspalveluneuvonta otti chatin käyttöön heti sen autettua 2/2024.

Chatissa on käyty yhteensä keskusteluita koko sen aukioloaikana on noin 3300 keskustelua. Se tekee noin 10 keskustelua päivässä. Tunnistautumista vaativia keskusteluita on noin 34%. Keskimääräinen jonotus aika chattiin on 1min 38 sekuntia. Keskustelut kestävät noin 16 minuuttia. 

Palautetta kaikista viesteistä jätti 28% asiakkaista. Kaikkien kanavien yhtenäinen NPS on 84. 

CHATBOT 

Chatbot julkaistiin 1/2025.

Botin kanssa käytyjä keskusteluja on tulee keskimäärin 30 päivässä. Käyttö on vilkkainta arkisin klo 8-22 välillä hyvin tasaisesti.