Chat-palvelu – uudenlaiset digitaaliset palvelukanavat sosiaali- ja terveyspalveluissa

Tarkoituksena on kerätä tietoa sekä testata chat-palvelun käytettävyyttä, toiminnallisuuksia ja skaalautumista sosiaali- ja terveyspalveluissa. Lisäksi arvioidaan, millä laajuudella chat-palvelua voitaisiin hyödyntää hyvinvointialueen neuvonnan ja ohjauksen palveluissa.

Toimintaympäristö

Kehittämistoimenpiteet on toteutettu Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollossa erityisesti sellaisissa palveluissa, joissa on haluttu testata ja ottaa käyttöön etäasiointikanavia. Sähköisen asioinnin lisääminen on osa valtakunnallisen sote-uudistuksen tavoitteita, joihin on kirjattu tavoitteeksi parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakaslähtöisyyttä ottamalla käyttöön digi- ja mobiilipalveluja.

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Sosiaali- ja terveyspalveluissa ei ole aiemmin hyödynnetty chat-palvelua. Sote-palveluita käyttävät tai/ja neuvontaa tarvitsevat henkilöt ovat kuitenkin toivoneet mahdollisuuksia asioida palveluissa erilaisia asiointikanavia hyödyntäen. Erityisesti nuorten palveluihin on toivottu chat-palvelua.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Keskeinen tarve on ollut kehittää sekä ottaa käyttöön sosiaali- ja terveyspalveluissa uudenlaisia digitaalisia palvelukanavia. Pilottien tavoitteena on parantaa eri kohderyhmien neuvontaa ja asiointia.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

1) Tarvitaan palvelualue, jossa chat-toimintoa kokeillaan. 

2) Selvitetään tekniset seikat ja mahdollisuus saada perehdytystä chat-palvelun käynnistämiseen palvelussa.

3) Järjestetään koulutus chatin käytöstä.

4) Tehdään toimintasuunnitelma. (Pohdittava muun muassa seuraavia seikkoja: Miten chat on auki? Missä kohtaa nettisivuja näkymä aukeaa? Kuinka monta työntekijää chattiin vastaa? Tuleeko vahvaa tunnistautumista?)

5) Huolehditaan viestinnästä ja markkinoinnista.

6) Kerätään tulokset ja arvioidaan palvelua aktiivisesti. Kehitetään aktiivisesti palvelua muun muassa resursoinnin, löydettävyyden sekä aukioloaikojen osalta.

Toimijajoukko on mahdollista innostaa mukaan perustelemalla hyötytavoitteita ja tarjoamalla ratkaisuja, jotka myös tuovat hyötyä työntekijöille. Esimerkiksi työprosessit selkiytyvät ja työn hallinnan tunne voi kasvaa chat-palvelun myötä. (työhyvinvointinäkökulma).

Tavoiteltu muutos

Tavoitellaan muutoksia muun muassa seuraavista näkökulmista: 
- Asiakasnäkökulma: Palvelu parantaa asiakastyytyväisyyttä, ja palveluun pääsy nopeutuu. 
- Ammattilaisen ja organisaation näkökulma: Viestintä tehostuu ja reaaliaikainen tiedon kulku eri toimijoiden välillä helpottuu. Työprosessit selkiytyvät, ja työn hallinnan tunne voi kasvaa.
- Kustannusnäkökulma: Palvelu voidaan tuottaa tehokkaammin kuin nykyisellä toimintamallilla, sillä isompi määrä asiakkaita voidaan hoitaa samalla resurssilla, kun työn resurssointi on suunniteltu järkevästi.

Muutoksen mittaaminen

Täytetään POC (Proof Of Consept) suunnitteluraportti yhdessä chat-palvelua käyttävien työntekijöiden kanssa ja pyydetään asiakkailta palautetta. Alla on listattuna kysymykset asiakkaille:
-Saitko tarvitsemasi avun ja oliko apu riittävää? Jos vastasit ei, niin miksi et?
-Miten toivoisit chatin olevan auki? 
-Minkälaisia asioita toivoisit pystyväsi hoitamaan chatin kautta jatkossa?
-Kuinka tyytyväinen olit asiointiin? Mitä muuta haluaisit tuoda esiin?
-Miksi päädyit ottamaan yhteyttä chatin kautta (vs. muut kanavat)? 
 

Toteutussuunnitelma

Motivointi ja markkinointi: työntekijöitä tulee tukea chat-palvelun käyttöönotossa ja sähköisessä asiointikanavatyöskentelyssä. Palvelua tulee markkinoida soveltuvissa viestintäkanavissa aktiivisesti.

Chat-palvelun käyttöönotto ja juurruttaminen laaja-alaisestit tulee sisällyttää osaksi (hyvinvointialueen) digistrategiaa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Chat-palvelu on suunnattu kaikille niille, jotka haluavat saada neuvontaa ja ohjausta sote-palveluista sähköisiä asiointikanavia hyödyntäen.

Asiakkailta pyydetään palautetta chatin käyttämisen jälkeen. Lisäksi asiakkailta on kerätty toiveita asiointiakanavista ennen kokeilua muun muassa nuorten psykososiaalisissa palveluissa.

Ideointi

1) Chat-palveluiden sisääntulo on asemoitava löydettäväksi niin, että ne aukeavat jo verkkosivujen etusivulla yhtenä yhteydenottoväylänä.

2) Chat-palvelu olisi hyvä asemoida puhelimen kanssa yhdenvertaiseksi yhteydenottoväyläksi. (Liittäminen osaksi TPR:ää ja Suomi.fi -sivustoa, jolloin chat olisi löydettävissä esimerkiksi asiointikanavien listauksen kautta.)

Idean valinta

Chat-palvelu laaja-alaisesti osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon neuvontaa ja asiakasohjausta.

Idean konkretisointi ja visualisointi

Tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön uudenlaisia digitaalisia palvelukanavia. Pilotin tavoitteena on parantaa neuvontaa ja ohjausta sekä tarjota uudenlaisia väyliä  ammattihenkilöiden tavoittamiseksi. Chatilla tavoitellaan muun muassa saavutettavuutta, tavoitettavuutta ja asiakaslähtöisyyttä.

Idean testaus asiakkaalla

Asiakaspalautteeseen vastasi neljä henkilöä. Asiakkailta saadusta palautteesta kävi ilmi, että chat-palvelun aukioloaikaa toivottiin pidennettävän. Palvelua toivottiin myös ei-kuulovammaisille terveyspalveluihin. Lisäksi viestintään kaivattiin parannuksia. 

Ratkaisun testaaminen

Aktiivinen kokeiluaika oli keväästä 2022 syksyyn 2022. Jokaiselle palvelualueelle/palvelulle tehtiin yksilöllinen käyttöönottosuunnitelma, johon kuuluivat työntekijöiden perehdyttäminen, viestintäteot sekä arviointiprosessin toteuttaminen. Lisäksi selvitettiin palvelun siirtäminen hyvinvointialueelle.

Uusia pilotteja käynnistetään vuoden 2023 aikana. Esimerkiksi aikuissosiaalityön sosiaalineuvonta aloittaa chat-pilotin alkuvuodesta 2023. 

Kokeilun tavoitteet

Tarkoituksena on selvittää, soveltuuko chat-palvelu osaksi neuvonnan ja ohjauksen asiointikanavia sekä sitä, minkälaisia havaintoja chat-pilotit tuottavat:

a) Kustannusnäkökulmasta

b) Ammattilaisen näkökulmasta

c) Organisaation näkökulmasta ja

d) Asiakasnäökulmasta.

Lisäksi tarkoituksena on selvittää, minkälaisia kehittämistarpeita chat-palvelun pilotointi tuottaa digitaalisten palvelujen näkökulmasta.

Kokeilussa opittua

Jatkoa ajatellen palvelualueiden tueksi olisi hyvä laatia chat-palvelun käyttöönottosuunnitelma, ja erityisesti viestintään ja markkinointiin on kiinnitettävä huomiota uutta palvelua suunniteltaessa. Kokemuksien mukaan chat-palvelun näkyvyys nettisivuilla tulee olla huomioitu, jotta asiakkaat löytävät palveluun. Aukioloaikoja voisi kehittää niin, että ne vastaisivat paremmin asiakkaiden toiveisiin. Jatkossa on tärkeää, että resurssisuunnittelu ja toimintatapa mietitään aina palvelualuekohtaisesti. Kaikkien haastateltujen mukaan chat-palvelu olisi laajennettavissa myös muille palvelualueille. Tulevaisuudessa chat-palvelua tulee kehittää niin, että palvelu on tasalaatuista ja aidosti saavutettavaa. 

Ratkaisun perusidea

Tarkoituksena on kehittää ja ottaa käyttöön uudenlaisia digitaalisia palvelukanavia. Chat-palvelun pilotoinnin tavoitteena on parantaa neuvontaa ja ohjausta sekä tarjota uudenlaisia väyliä  ammattihenkilöiden tavoittamiseksi. Chat-palvelulla tavoitellaan muun muassa saavutettavuutta, tavoitettavuutta ja asiakaslähtöisyyttä. Tavoitteena on, että palveluun pääsy nopeutuu ja yhdenvertainen palveluun pääsy paranee. Lisäksi tavoitteena on parantaa asiakaslähtöisyyttä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kokemukset ja kehittämistarpeet on hyödynnettävä osana päätöksentekoa ja vietävä johtoryhmän tasolle sekä sisällytettävä osaksi digistrategiaa. Palvelualueet on otettava vahvasti mukaan kehittämiseen. 

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Jatkoa ajatellen palvelualueiden tueksi olisi hyvä laatia chat-palvelun käyttöönottosuunnitelma, ja erityisesti viestintään ja markkinointiin on kiinnitettävä huomiota uutta palvelua suunniteltaessa. Kokemuksien mukaan chat-palvelun näkyvyys nettisivuilla tulee olla huomioitu, jotta asiakkaat löytävät palveluun. Aukioloaikoja voisi kehittää niin, että ne vastaisivat paremmin asiakkaiden toiveisiin. Jatkossa on tärkeää, että resurssisuunnittelu ja toimintatapa mietitään aina palvelualuekohtaisesti. Kaikkien haastateltujen mukaan chat-palvelu olisi laajennettavissa myös muille palvelualueille. Tulevaisuudessa chat-palvelua tulee kehittää niin, että palvelu on tasalaatuista ja aidosti saavutettavaa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tuloksien mukaan chat-palvelun koettiin pääsääntöisesti palvelevan neuvonnan ja ohjauksen väylänä, mutta sen löydettävyys oli huono. Suurin osa haastatelluista koki palvelun parantavan asiakastyytyväisyyttä. Vahvan tunnistautumisen koettiin parantavan tietoturvaa. Työprosessien nähtiin osittain selkiytyvän ja työn hallinnan tunteen kasvavan, mikäli chatin käyttöön oli allokoitu resursseja. Toisaalta chattiin vastaamisen koettiin myös kuormittavan työntekijöitä, jos työntekijöillä on samanaikaisesti liikaa väyliä hoidettavina. Palvelun toimintavarmuuden nähtiin mahdollisesti paranevan, jos työntekijä voi aidosti keskittyä chatin hoitamiseen.